Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.09.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 35/2022: Regatta huipentuu maanantaina – Kurtbay/Keskinen taistelee MM-mitaleista

Tänä vuonna jo EM-hopeaa ottaneet Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat lähellä ensimmäistä MM-mitaliaan Kanadassa. Susijengi on avausviikonlopun jälkeen hyvissä asemissa koripallon EM-kisoissa. Peräti kolme suomalaista sijoittui kolmen parhaan joukkoon yhdistetyn kesän GP-sarjassa koko kiertueen voittaneen Ilkka Herolan johdolla. Toni Piispanen väläytti maailman parasta vauhtia sekä Belgiassa että Helsingissä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarien mahdollisuus ensi kesän MM-lopputurnaukseen katkesi, kun karsintaottelu Irlannissa päättyi kotijoukkueen voittoon 1-0. Karsinta päättyy tiistaina kotiotteluun Ruotsia vastaan. HJK:lla on torstaina Eurooppa-liigan lohkovaiheen avaava kotiottelu espanjalaista Real Betisiä vastaan.

Jääkiekko: Naisleijonat jäi ensimmäisen kerran MM-kisojen historiassa mitalipelien ulkopuolelle Tanskassa pelatussa turnauksessa. Alkulohkossa tuli selkeät voitot Japanista ja Sveitsistä, mutta puolivälierässä Tšekkiä vastaan tuli tappio jatkoajalla 1-2. Sijoitusotteluissa Unkari kaatui jatkoajalla 3-2, mutta tappio Japanille voittomaalikilpailun jälkeen 0-1 jätti Suomen karvaalle kuudennelle sijalle. Viime kaudella jääkiekon mestarien liigan finaaliin edennyt Tappara aloitti tämänkin kauden vakuuttavasti voittamalla sekä Bratislavan (5-2) että Rapperswilin (3-1) vieraissa. Ilves, Jukurit ja TPS aloittivat CHL-taipaleensa voitolla ja tappiolla. Tällä viikolla pelataan kaksi kierrosta lisää.

Koripallo: Suomi taipui miesten EM-kisojen alkulohkon avausottelussaan Tšekissä Israelille jatkoajan jälkeen 87-89, mutta korjasi kurssiaan heti perään murskaamalla Puolan 89-59. Alkulohkossa edessä on vielä ottelut Serbiaa, isäntämaata ja Hollantia vastaan.

Lentopallo: Naisten maajoukkue jatkoi voittojen tiellä EM-karsinnoissa, kun Islanti kaatui vieraissa 3-0. Karsinnat huipentuvat tällä viikolla; keskiviikkona vastassa on vieraissa Tšekki ja lauantaina kotona Montenegro. Alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkue kolkutteli jopa mitalipelien portteja ikäluokan EM-kisoissa Pohjois-Makedoniassa. Ne jäivät haaveeksi, mutta kahdeksas sija oli ikäluokan paras EM-sijoitus kautta aikain.

Salibandy: Naisten alle 19-vuotiaiden maajoukkue ei onnistunut puolustamaan maailmanmestaruuttaan Puolassa, mutta mitaliketju jatkui, kun aiemmin alkulohkossa Suomen lyönyt Sveitsi kaatui pronssiottelussa 8-3. Välierässä Ruotsi oli parempi maalein 8-3. Miesten maajoukkueella oli tiukkojen otteluiden viikko EFT-turnauksessa Sveitsissä, sillä kaikki kolme ottelua ratkaistiin vasta rangaistuslaukauskilpailussa. Sveitsin Suomi voitti 4-3 ja Ruotsin 6-5, mutta Tšekkiä vastaan tuli tappio 4-5. Naisten maajoukkue kohtasi kotikentällä kahdesti Ruotsin: lauantaina tuli tappio rökälelukemin 1-10, mutta sunnuntaina Suomi oli parempi rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 9-8.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Haulikkolajien EM-kisoissa Kyproksella ammuttiin viikolla nuorten skeetit. Ukko-Pekka Mäkinen rikkoi peruskilpailussa 121 kiekkoa ja selvitti myös välierän, mutta finaalissa oli tyytyminen täpärään neljänteen sijaan. Tällä viikolla ammutaan yleisen sarjan skeetit, ja jaossa on myös kaksi olympiapaikkaa miehiin ja naisiin.

Golf: Ursula Wikström jakoi parhaana suomalaisena viidettä sijaa naisten Euroopan kiertueen kotiturnauksessa Ahvenanmaalla. Myös Linda Osala (8.), Noora Komulainen (20.), Tiia Koivisto (28.), Karina Kukkonen (39.) ja Emily Penttilä (39.) läpäisivät cutin. Miesten Euroopan kiertueella Tanskassa oli suomalaisista mukana vain Tapio Pulkkanen, joka sijoittui 22:nneksi. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Englannissa ja naisten Sveitsissä. Myös LPGA-kiertueella pelataan, Ohiossa.

Paini: MM-kisoja Serbiassa käynnistellään viikonloppuna. Suomella on kolmen painijan joukkue.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat 15 lähdön jälkeen neljäntenä nacra 17 -luokan MM-regatassa Kanadassa. Maanantaina purjehditaan vielä yksi lähtö sekä mitalilähtö, ja suomalaiskaksikolla on matkaa mitalisijoille vain kaksi pistettä. Ronja Grönblomin ja Veera Hokan urakka 49er FX -luokassa lähti liikkeelle lähtövoitolla, mutta päättyi nopeasti keskeytykseen Hokan loukkaannuttua.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi maailmankiertueen ykköstason etappiajossa Hollannissa sijalle 47 (nuorissa 13:s). Kuudesta etapista paras sijoitus oli 15:s kolmannella, 139 kilometrin etapilla. Wilma Aintila puolestaan ajoi nuorten etappiajossa Espanjassa sijalle 16.

Ratamelonta: Eetu Kolehmainen voitti C-finaalin ja sijoittui yksikön tonnilla 19:nneksi alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Unkarissa.

Tennis: Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool ovat edenneet jo kolmannelle kierrokselle kauden viimeisessä grand slam -turnauksessa, Yhdysvaltain avoimissa. Emil Ruusuvuoren pelit jäivät yhteen sekä kaksin- että nelinpelissä. Otto Virtanen ei edennyt kaksinpelissä haastajakiertueella Italiassa avauskierrokselta, mutta nelinpelissä tie vei välieriin asti. Patrik Niklas-Salminen jäi sen sijaan avausotteluun Ranskassa. Eero Vasan vahva nelinpelikesä sai jatkoa ITF-kiertueella Portugalissa finaalipaikan muodossa. Heliövaaran lisäksi tällä viikolla tositoimissa ovat Virtanen ja Niklas-Salminen haastajakiertueella Espanjassa.

Yleisurheilu: Suomi taipui Ruotsille perinteisessä maaottelussa Olympiastadionilla sekä miehissä (204,5-227,5) että naisissa (205,5-225,5). Suomen pisterohmuja olivat naisten 800 metriä ja 1500 metriä voittanut Sara Kuivisto sekä jo aiemmin viikolla Luzernissa 400 metrin aidat aikaan 55,41 juossut Viivi Lehikoinen, joka voitti leipälajinsa (56,17) ja oli Mette Baasin jälkeen toinen 400 metrin sileällä. Lisäksi molemmat juoksivat Suomen pitkän viestin joukkueessa hyvän eurooppalaisen ajan 3.32,40. Lassi Etelätalo voitti keihään tuloksella 82,30 ja Wilma Murron poissa ollessa Elina Lampela seipään tuloksella 442.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottaksen vaikea keskikausi sai jatkoa Hollannin GP:ssä. Alfa Romeo -kuljettajan matkanteko keskeytyi ennen maaliviivaa. Kolmen perättäisen kilpailuviikonlopun urakka jatkuu Italiassa tällä viikolla.

Karate: Suomalaiset jäivät alkulohkoon K1 Premier Leaguen kauden viimeisessä osakilpailussa Bakussa. Titta Keinänen ja Björn Kulovuori ylsivät sarjoissaan yhteen otteluvoittoon.

Keilailu: Nuorten EM-kisat Ranskassa avattiin viikonloppuna. Lenni Juutilainen ja Roni Leskinen ottivat EM-pronssia parikilpailusta. Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen johtavat naisten kilpailua. Osku Palermaa keilasi kolmanneksi Euroopan kiertueella Ruotsissa. Santtu Tahvanainen, Jesse Kallio ja Tomas Käyhkö selviytyivät 16 parhaan joukkoon, mutta eivät läpäisseet ensimmäistä pudotuskierrosta.

Ralli: Kalle Rovanperällä on toinen mahdollisuus varmistaa kuljettajien maailmanmestaruus, kun tällä viikolla ajetaan Kreikan MM-ralli.

Rallicross: Niclas Grönholmin kohtalona oli pudota välierävaiheessa viikonlopun molemmissa kilpailuissa, kun MM-sarja jatkui Latviassa.

Tanssiurheilu: Juho Lipsonen ja Saana Pellinen sijoittuivat 31:nneksi 10-tanssin MM-kilpailuissa Slovakiassa.

Paralympialajit

Pöytätennis: Pajulahdessa pelataan tällä viikolla Finlandia Para Open -turnaus.

Yleisurheilu: T51-luokkaa viime vuosina hallinneet Toni Piispanen ja Belgian Peter Genyn ottivat molempien kotikentällä yhteen menneellä viikolla. Perjantain Brysselin Timanttiliigassa Piispanen voitti 200 metriä kauden kärkituloksella 36,91. Piispasen voittokulku jatkui sunnuntaina Ruotsi-ottelun yhteydessä Olympiastadionilla, tällä kertaa satasella ajalla 20,54.

Talviolympialajit

Yhdistetty: Suomalaismiehet ottivat kaksoisvoiton puolitoista viikkoa kestäneellä kesän GP-kiertueella. Ilkka Herola otti avauskilpailun voittonsa jatkoksi Saksassa ja Itävallassa sijat viisi, kaksi ja 15 ja voitti kiertueen. Eero Hirvonen oli Oberstdorfissa kolmas, Tschaggunsin avauskisassa kuudes ja voitti päätöskilpailun varmistaen Suomen kaksoisvoiton kiertueella. Naisten puolella vuonna 2007 syntynyt Minja Korhonen sijoittui kiertueella kolmanneksi sijoitussarjallaan toinen, neljäs, kuudes ja toinen.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta