Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.09.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 36/2022: Joukkuepelien superviikot jatkuvat – Susijengi jo kahdeksan parhaan joukossa EM-kisoissa

Susijengi on varmistanut jo parhaan EM-sijoituksensa 55 vuoteen, ja tiistaina on mahdollisuus selviytyä historiallisesti mitalipeleihin. Naisten lentopallomaajoukkue varmisti puolestaan paikkansa EM-lopputurnauksessa. Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen saavuttivat suomalaisten vuoden ensimmäisen MM-mitalin kesäolympialajeissa Kanadassa. Harri Heliövaara nousi maailmanlistalla 20 parhaan joukkoon.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: Naisten maajoukkueen MM-karsinta päättyi tiistaina 0–5-kotitappioon olympiahopeamitalisti Ruotsille. Kahdeksasta ottelustaan kymmenen pistettä kerännyt Suomi sijoittui karsintojen A-lohkossa kolmanneksi Ruotsin ja Irlannin takana. Taakse jäivät Slovakia ja Georgia. HJK taipui Eurooppa-liigan lohkovaiheen avanneessa kotiottelussaan espanjalaiselle Real Betisille 0-2. Tulevana torstaina HJK kohtaa AS Roman vieraissa.

Jääkiekko: Tappara varmisti ensimmäisenä suomalaisjoukkueena paikkansa mestarien liigan pudotuspeleissä. Slovan Bratislavaa vastaan tuli kolmas perättäinen voitto ennen kuin Tappara taipui Rapperswilille jatkoajalla 2-3. Muiden suomalaisjoukkueiden jatkopaikka jää ratkottavaksi lokakuun ikkunassa. TPS on voittanut molemmat ottelunsa Ljubljanaa vastaan, mutta Zugia vastaan on tullut kaksi tappiota. Jukureilla on samanlainen saldo A-lohkossa; Luulajalle on tullut kaksi tappiota, mutta Aalborg on kaatunut kahdesti. Ahtaimmassa raossa on Ilves, jolla on neljästä ottelusta kasassa kolme pistettä.

Koripallo: Susijengin toinen EM-viikko alkoi karulla tappiolla Serbialle pistein 70-100, mutta sen jälkeen on tullut pelkkiä voittoja: Tšekki kaatui kotiyleisönsä edessä 98-88 ja Hollanti 88-67, mikä varmisti Suomelle alkulohkon kakkospaikan. Sunnuntain neljännesvälierässä Berliinissä Suomi kaatoi Kroatian 94-86 ja selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen. Tiistain puolivälierässä Suomi kohtaa Espanjan. Mahdolliset mitalipelit ovat ohjelmassa viikonloppuna.

Lentopallo: Naisten maajoukkue seurasi miesten esimerkkiä ja lunasti paikkansa EM-lopputurnauksessa (2023) kolmannen kerran peräjälkeen. Paikka varmistui, kun Suomi voitti lauantain karsintapäätöksessä kotonaan Montenegron 3-1. Aiemmin viikolla Suomi taipui karsintalohkon voittaneelle Tšekille vieraissa 0-3. Alle 20-vuotiaiden miesten EM-kisat käynnistetään Italiassa viikonloppuna. Suomi kohtaa viikonloppuna Tšekin ja Bulgarian.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Marjut Heinonen selvitti skeetin peruskilpailun tuloksella 114 haulikkoammunnan EM-kisoissa Kyproksella, mutta tie nousi pystyyn välierissä ja Heinonen päätyi seitsemännelle sijalle. Miehissä tarkin suomalaisista oli 27:nneksi tähdännyt Eetu Kallioinen (118). Pariisin olympiaohjelmassa olevassa sekaparikilpailussa Heinonen ja Tommi Takanen sijoittuivat 11:nneksi. Nuorten sekaparikilpailussa Oskari Lehtimäki ja Nea Vallioniemi voittivat pronssia. Puolassa alkoi kivääri- ja pistoolipuolen ruutilajien EM-kisat, jossa Lauri Syrjä ja Alexandra Rosenlew ampuivat pienoiskiväärin parikilpailussa nuorten EM-kultaa. Asentokilpailussa Syrjä oli pojissa 18:s (577) ja Viivi Kemppi tytöissä 20:s samalla tuloksella. Tällä viikolla käydään yleisen sarjan EM-kilpailu, ja jaossa on myös ensimmäiset olympiapaikat.

Golf: Suomalaisnaisten kokonaispanos oli vahva Euroopan kiertueella Sveitsissä: Ursula Wikström pelasi neljänneksi, Tiia Koivisto ja Linda Osala 11:nneksi, Noora Komulainen 15:nneksi ja Karina Kukkonen 25:nneksi. Miesten Euroopan kiertueella Englannissa nähtiin harvinainen tilanne, kun koko suomalaisnelikko jäi finaalikierroksen ulkopuolelle. Sama kohtalo oli Sanna Nuutisella LPGA-kiertueella Ohiossa. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Portlandissa. Euroopan kiertuetta pelataan Italiassa (miehet) ja Ranskassa (naiset).

Olympiasoutu: MM-kisat Tšekissä käynnistyvät sunnuntaina. Suomen joukkueessa soutavat Joel Naukkarinen (yksikkö), Juho-Pekka Petäjäniemi ja Jukka-Pekka Kauppi (kaksikko) sekä kevyessä yksikössä Kasper Hirvilampi ja Aura Forsberg.

Paini: Matias Lipasti avasi MM-painit Serbiassa suomalaisittain sijoittumalla 12:nneksi välisarjassa 72 kiloa. Lipasti voitti avausottelunsa ennen kuin taipui toisessaan. Tällä viikolla painivat kreikkalais-roomalaisessa Konsta Mäenpää ja vapaapainissa Jere Heino.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ottivat uransa ensimmäisen MM-mitalin purjehtimalla kolmanneksi nacra 17 -luokan MM-regatassa Kanadassa. MM-mitali oli Suomen ensimmäinen purjehduksesta sitten vuoden 2013. Jo aiemmin tänä vuonna Kurtbay ja Keskinen saavuttivat EM-hopeaa.

Pöytätennis: Alex Naumi pelaa tällä viikolla Romaniassa alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa.

Tennis: Harri Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin taival Yhdysvaltain avoimissa katkesi puolivälieriin. Paikka kahdeksan joukossa riitti nostamaan Heliövaaran uransa ennätysrankingiin, 17:nneksi nelinpelin maailmanlistalla. Otto Virtasen ja Patrik Niklas-Salmisen pelit päättyivät jo alkuviikolla haastajakiertueella Espanjassa. Laura Hietaranta voitti nelinpelitittelin ja taipui kaksinpelissä vasta loppuottelussa ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Marokossa, jossa Hietaranta jatkaa myös tällä viikolla. Miehillä on edessä Davis Cup -kotiottelu Uutta-Seelantia vastaan Espoossa viikonloppuna.

Voimistelu: Tällä viikolla käydään Bulgariassa rytmisen MM-kisat. Suomelta mukana on joukkue ja yksilöissä Elisabeth Jamil.

Yleisurheilu: Wilma Murto osoitti vakiinnuttaneensa paikkansa maailman parhaiden seiväshyppääjien joukossa hyppäämällä Timanttiliigan finaalissa Zürichissä viidenneksi tuloksella 461 (sama tulos paremmalla sarjalla riitti kolmanteen sijaan). Euroopan mestari päätti kautensa sunnuntaina Saksassa hyppäämällä Beckumin seiväskarnevaalin voittoon tuloksella 460. Suvi Koskinen heitti voittoon Rovaniemen moukarikilpailussa hyvällä tuloksella 68,20.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 13:nneksi Italian GP-kilpailussa. Kolmen perättäisen kilpailuviikonlopun jälkeen on edessä parin viikonlopun tauko ennen Aasian kierroksen alkua.

Keilailu: Suomi saavutti muhkean kahdeksan mitalin potin juniorien EM-kisoista Ranskasta. Mitaleista neljä oli kultaisia: Peppi Konsteri all eventissä, Tiiamari Laukkanen yksilökilpailussa, Konsteri ja Mila Nevalainen parikilpailusta ja miesten joukkuekilpailu. Hopeaa otti Jani Soukka miesten singlestä. Peräti neljä suomalaista saavutti henkilökohtaisen mitalin, sillä Pinja Laukkanen juhli pronssia mastersissa. Naisten joukkue otti pronssia, kuten myös Lenni Juutilainen ja Roni Leskinen parikisassa.

Pyöräsuunnistus: Maailmancup-kausi päättyy tällä viikolla Bulgariassa.

Ralli: Kreikan MM-ralli ei ollut suomalaisittain menestys. Emil Lindholm ajoi parhaana yleiskilpailun seitsemänneksi. Sekä Kalle Rovanperän että Esapekka Lapin matkanteko tyssäsi ja molemmat jäivät MM-pisteiden ulkopuolelle. Rovanperä ajoi kuitenkin Power Stagella toiseksi ja piti johtonsa MM-sarjassa yli 50 pisteen (53) suuruisena, kun jäljellä on kolme osakilpailua.

Rallicross: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Portugalissa.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen turnauksessa Yhdysvaltain Houstonissa.

Paralympialajit

Pöytätennis: Ykkösluokkaan luokitellut Timo Averjanov ja Aino Tapola sijoittuivat kolmansiksi Finlandia Para Open -turnauksessa Pajulahdessa. Tapolalla haastetta riitti, sillä kilpailuluokat oli yhdistetty viitosluokkaan asti.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesän GP-sarja jatkuu Romaniassa viikonloppuna.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta