Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.09.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 37/2022: Suomi murskavoittoon Davis Cupissa – paikka MM-turnauksessa voiton päässä

Uusi-Seelanti oli Suomelle suupala Davis Cupissa. Pihla Salonen nappasi alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuden judossa. Susijengi joutui taipumaan EM-kisojen puolivälierässä – täpärästi tulevalle Euroopan mestarille. Niclas Grönholm otti kauden avausvoittonsa rallicrossin MM-sarjassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK joutui jo 14. peliminuutilla vajaalukuiseksi Eurooppa-liigan lohkovaiheen toisessa ottelussaan AS Roman vieraana, eikä onnistunut raapimaan pisteitä italialaiselta suurseuralta. Roma voitti ottelun 3-0. Huuhkajat kohtaa perjantaina Uefan kansojen liigassa Romanian. KuPS kohtaa puolestaan naisten mestarien liigan 2. kierroksen ensimmäisessä osaottelussa itävaltalaisen St. Pöltenin kotonaan keskiviikkona.

Koripallo: Susijengi haastoi tosissaan Espanjan EM-kisojen puolivälierässä Berliinissä, mutta hallitseva maailmanmestari nousi lopulta voittoon 100-90 ja eteni lopulta Euroopan mestariksi. Suomi sijoittui turnauksessa seitsemänneksi.

Lentopallo: Suomi avasi alle 20-vuotiaiden miesten EM-kisat Italiassa viikonloppuna. Tšekki kaatoi Suomen erin 3-1 ja Bulgaria erin 3-2. Tällä viikolla vastassa ovat Belgia, Kreikka ja Portugali.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Suomalaisten kivääriampujien EM-matka Puolaan meni piloille, kun tuomariston mukaan Aleksi Lepän käyttämä hihna oli sääntöjenvastainen. Leppä selvitti pienoiskiväärin asentokilpailun karsinnan tuloksella 587, mutta ei ampunut tulkinnan takia peruskilpailussa, jossa jatkoonpääsyyn vaadittiin tulos 589. Muut suomalaisampujat eivät läpäisseet karsintaa. Asentojen joukkuekilpailussa Suomen miehet (Leppä, Riku Koskela ja Sebastian Långström) sijoittuivat neljänneksi. Arvokisaputki jatkuu haulikkolajien MM-kisoilla Kroatiassa, ja tällä viikolla estradille astelevat nuoret.

Golf: Mikko Korhonen pelasi 11:nneksi miesten Euroopan kiertueella Italiassa. Myös Tapio Pulkkanen (23:s) ja Kalle Samooja (41:s) läpäisivät cutin, toisin kuin Sami Välimäki. Naisten Euroopan kiertueella Ranskassa Ursula Wikström ja Noora Komulainen jakoivat sijaa 18, Tiia Koivisto ja Emily Penttilä sijaa 52. Matilda Castrénin ja Sanna Nuutisen pelit päättyivät kahteen kierrokseen LPGA-kiertueella Portlandissa. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Arizonassa, Euroopan kiertueet Ranskassa (miehet) ja Irlannissa (naiset).

Judo: Pihla Salonen juhli 52-kiloisissa alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruutta Tšekissä. Matkalla kultamitaliin viisi ottelua voittanut Salonen voitti finaalissa ikäluokan maailmanmestarin, Ranskan Chloe Devicotorin. Venla Laiho otti 57-kiloisissa yhden otteluvoiton, kuten myös Artur Kanevets 90-kiloisissa.

Olympiasoutu: MM-kisat Tšekissä käynnistyivät sunnuntaina. Kaikki neljässä luokassa kilpailevaa suomalaista venekuntaa hakevat vauhtia maanantain keräilyeristä.

Paini: Raskaan sarjan painijat edustivat Suomea MM-kisojen jälkimmäisellä viikolla Serbiassa. Jere Heino sijoittui vapaapainissa 12:nneksi ja Konsta Mäenpää kreikkalais-roomalaisessa 14:nneksi. Kumpikin onnistui voittamaan yhden ottelun, eikä tie auennut tappion jälkeen keräilyotteluihin.

Pyöräily: Jaakko Hänninen palasi koronan aiheuttamalta sairauslomaltaan tositoimiin Belgiassa ajetussa parinsadan kilometrin GP de Wallonie -maantieajossa. Apumiehen tehtävässä ajanut Hänninen ajoi maaliin 78:ntenä vajaat pari minuuttia voittajaa perässä.

Pöytätennis: Alex Naumi eteni kaksinpelissä 32 parhaan joukkoon, mutta karsiutui toisessa vaiheessa Romaniassa alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa. Nelinpelissä Naumi eteni belgialaisparinsa kanssa puolivälieriin asti. Benedek Oláh aloitti kauden Ranskan liigassa voittamalla unkarilaisen Bence Majorosin sunnuntaina. Seuraava kierros on heti tiistaina.

Tennis: Suomi murskasi Uuden-Seelannin voitoin 5-0 tenniksen Davis Cupissa Espoossa. Kaikki kaksinpelit päättyivät Suomelle ilman erätappioita, ja myös nelinpelistä Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori ottivat voiton erin 2-1. Ruusuvuori oli ottamassa kolmea voittoa, sillä hän pelasi kaksi kaksinpeliä. Otto Virtanen ja Eero Vasa ottivat muut voitot. Voitto tarkoitti Suomelle paikkaa MM-karsintaan keväällä 2023, jolloin on mahdollista saavuttaa paikka ensi syksyn MM-turnaukseen. Laura Hietaranta jatkoi vahvoja otteitaan ITF-kiertueella Marokossa voittamalla mestaruuden kaksinpelissä. Tällä viikolla pelataan muun muassa Metzin ATP250-turnaus, jossa Ruusuvuori ja Heliövaara ovat mukana.

Voimistelu: Suomen joukkue sijoittui kaksiottelussa 17:nneksi yhteispistein 52,700 rytmisen MM-kisoissa Bulgariassa ja varmisti paikkansa myös ensi vuoden MM-kisoihin, jolloin jaossa on valtaosa olympiapaikoista. Yksilöissä Elisabeth Jamil oli neliottelussa 37:s pistein 82,400. Telinevoimistelijoiden kärkikaarti kilpailee viikonloppuna Ranskassa challenge cupia.

Ei-olympialajit

Formula 1 -veneily: MM-sarjan toinen osakilpailu ajetaan tällä viikolla Italiassa.

Karting: Tuukka Taponen ajoi MM-hopeaa OK-luokassa Italiassa viikonloppuna.

Pyöräsuunnistus: Ruska Saarela oli viikonlopun suomalaisnimi, kun maailmancup päättyi Bulgariassa. Sprintissä Saarela juhli voittoa ja pitkällä matkalla nelossijaa. Suomi oli neljäs myös viestissä joukkueella Saarela, Jussi Laurila ja Miika Nurmi. Sprintissä Marika Hara oli kolmas. Saarela nousi maailmancupin kokonaispisteissä kolmanneksi. Miehissä Samuel Pökälä otti saman sijan, vaikka ei ollut Bulgariassa mukana.

Rallicross: Niclas Grönholm otti kauden avausvoittonsa MM-sarjassa Portugalin viikonlopun jälkimmäisessä kilpailussa. Lauantaina taival katkesi välierävaiheeseen.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla Egyptissä.

Paralympialajit

Voimanosto: Viikonloppuna käynnistyvät EM-kisat Georgiassa. Suomelta mukana on Harri Kauppila 88-kiloisissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta