Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.09.2022 | Olympiakomitea | Tiedote

Suomen Olympiakomitean hallitustiedote 20.9.2022

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 20.9. Hallitus hyväksyi Pariisin olympialaisten valintajärjestelmän sekä Olympiakomitean päivitetyn antidopingohjelman ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelman. Lisäksi hallitus käsitteli Olympiakomitean sääntöjen päivittämistä ja keskusteli Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista urheiluun.

Hallitus totesi, että Venäjän paluusta mukaan kansainväliseen huippu-urheiluun on käyty keskustelua KOK:ssa ja muualla kansainvälisessä urheiluyhteisössä. Suomen Olympiakomitea on jo viime keväänä julkaissut kantansa, jonka mukaisesti Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja suhtautuu kielteisesti venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja joukkueiden osallistumiseen kansainväliseen kilpailutoimintaan sekä kansainvälisten kilpailujen järjestämiseen Venäjällä tai Valko-Venäjällä.

Olympiakomitean hallitus ei näe syytä linjaustensa muuttamiselle.

– On mielestämme mahdotonta ajatella, että linjaa löysättäisiin, kun tilanne ei ole sotatoimien osalta mitenkään muuttunut. Urheiluliikkeen on näissä asioissa muutoinkin mielekästä liikkua samassa tahdissa muun yhteiskunnan kanssa, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toteaa.

Hallitus totesi, että Suomi pyrkii vaikuttamaan asian käsittelyyn yhdessä rintamassa erityisesti muiden Pohjoismaiden kanssa.

Pariisin olympialaisten valintajärjestelmä ja kriteerit päätettiin

Olympiakomitean hallitus hyväksyi Huippu-urheiluyksikön esityksen Pariisin 2024 Olympialaisten valintajärjestelmäksi. Pariisin olympiavalinnoissa noudatetaan ns. joustavan valinnan periaatetta, eli urheilijoita ja joukkueen muita jäseniä voidaan valita valintakriteerien täyttymisen kuluessa. Viimeinen mahdollinen valintapäivä on 8.7.2024.

Hallitus hyväksyi myös Olympiakomitean antidopingohjelman päivityksen ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelman. Ohjelmia on rakennettu yhdessä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin kanssa.

– Kehitämme vastuullisuustyötämme päättäväisesti useilla eri sektoreilla. On tärkeää, että Olympiakomitea edistää kilpailumanipulaation torjuntaa ja reilua kilpailua. Yhdessä muiden asiantuntijatahojen kanssa haluamme varmistaa, että tietoisuus ja osaaminen näissä asioissa kasvaa suomalaisessa urheilussa jatkuvasti.

Lisäksi hallitus keskusteli Olympiakomitean sääntöjen päivittämisestä. Sääntöjen päivityksestä tehdään esitys vuosikokouksen käsittelyyn.

 

Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, 050 3319832.

Pariisin olympialaisten valintajärjestelmä

Pöytäkirja (PDF)