Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
03.10.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 39/2022: Maailmanmestaruudelle sinetti – Kalle Rovanperä teki rallin MM-historiaa Uudessa-Seelannissa

Kalle Rovanperästä tuli historian nuorimpana maailmanmestaruuden voittanut rallikuljettaja. Huuhkajat varmisti paikkansa tulevien EM-karsintojen kakkoskorissa, kun Montenegro-voitto riitti nostamaan Suomen kansojen liigan lohkokakkoseksi. Tapio Pulkkanen pelasi vahvan viikon golfin Euroopan kiertueella.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas sijoittui 11:nneksi Singaporen GP-kilpailussa. MM-sarja jatkuu heti tällä viikolla Japanissa.

Karate: Tuomas Suur-Inkeröinen voitti kolme ottelua ja taipui pronssiottelussa 75-kiloisissa Puolan avoimissa. Alle 21-vuotiaiden MM-kisoihin valmistautuva Venla Karttunen ylsi kolmanneksi ikäluokkansa 55-kiloisissa.

Keilailu: Tomas Käyhkö ja Jesse Kallio jakoivat kolmannen sijan Euroopan kiertueen kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Ranskassa.

Ralli: Kolmas kerta sanoi toden Kalle Rovanperälle; Belgiassa ja Kreikassa maailmanmestaruuden varmistaminen ei vielä onnistunut, mutta kauden kuudes voitto sekä Power Stagen voitto Uudessa-Seelannissa riitti Toyota-kuljettajalle tittelin varmistamiseen. 22-vuotiaasta Rovanperästä tuli nuorimpana rallin maailmanmestaruuden voittanut kuljettaja. Edellinen suomalainen maailmanmestari oli Marcus Grönholm kaudella 2002. Rovanperän kartanlukijana toimii Jonne Halttunen.

Rallicross: MM-sarja jatkuu Belgiassa viikonloppuna.

Suunnistus: Olli Ojanaho sijoittui parhaana suomalaisena neljänneksi maailmancupin finaalitapahtuman keskimatkalla Sveitsissä. Elias Kuukka säesti kymmenennellä sijallaan, naisissa Marika Teini oli parhaana suomalaisena 12:s. Lauantain viesteissä naiset sijoittuivat viidenneksi ja miehet kahdeksanneksi. Maanantaina kilpaillaan vielä pitkällä matkalla.

Triathlon: Tällä viikolla kilpaillaan Havaijilla perinteinen täysmatkan MM-kilpailu. Suomalaisista mukana ovat Henrik Goesch miehissä ja Heini Hartikainen naisissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Noora Antikainen oli tuloksellaan 114 paras suomalainen trapissa haulikkoammunnan MM-kisoissa Kroatiassa. Tulos riitti 16. sijaan ja kahden kiekon päähän semifinaaliuusinnasta. Mopsi Veromaa (113) oli 20:s, Satu Mäkelä-Nummela (112) 25:s ja Jukka Laakso (118) miehissä 27:s. Laakso ja Antikainen sijoittuivat 13:nneksi trapin sekaparikilpailussa. Naisten joukkuekilpailussa Suomen edellä mainittu kolmikko voitti MM-hopeaa taipuen vasta finaaliuusinnassa. Tällä viikolla siirrytään skeetin pariin. Juniorit aloittivat peruskilpailunsa jo sunnuntaina, ja avauspäivän jälkeen Eino Peltomäki, Ukko-Pekka Mäkinen ja Nea Vallioniemi ovat kaikki kärkikamppailussa.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen selvittivät tyylikkäästi karsinnan maailmankiertueen korkeimman tason turnauksessa Pariisissa. Pääsarjassa tuli kolme tappiota, minkä myötä kaksikko jakoi maailman valioiden joukossa sijaa 13.

Golf: Tapio Pulkkanen pelasi tasapainoisen viikon ja jakoi kymmenettä sijaa Euroopan kiertueella Skotlannissa. Sami Välimäki oli 22:s, Kalle Samooja ei läpäissyt cutia. Matilda Castrén pelasi 44:nneksi LPGA-kiertueella Texasissa, Sanna Nuutisen pelit jäivät kahteen kierrokseen. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Espanjassa, LPGA-kiertue Kaliforniassa.

Judo: Artur Kanevets ylsi toiseksi 90-kiloisissa ja Turpal Djoukaev kolmanneksi 73-kiloisissa Euroopan Cup -tason turnauksessa Sloveniassa viikonloppuna. Paluun loukkaantumisensa jälkeen tositoimiin tehnyt Roope Korhonen oli yhdeksäs 73-kiloisissa. Tällä viikolla käynnistyvät Uzbekistanissa MM-kisat, joissa Suomea edustavat Luukas Saha (66 kg), Valtteri Olin (73 kg) ja Martti Puumalainen (yli 100 kg).

Lainelautailu: 15-vuotias Eeli Timperi sijoittui 64:nneksi MM-kisoissa Yhdysvalloissa.

Paini: Tino Ojala voitti välisarjan 63 kiloa kansainvälisessä Thor Masters -turnauksessa Tanskassa viikonloppuna. Nuorten EM-mitalisti Jonni Sarkkinen taipui 82-kiloisten loppuottelussa.

Painonnosto: Saara Retulainen voitti sarjansa 64 kiloa yhteistuloksella 93+115=208 kg sinisen miekan kansainvälisessä kutsukilpailussa Saksassa lauantaina.

Purjehdus: Noora Ruskola teki ensiesiintymisensä arvokisatasolle uudessa olympialuokassa, Formula Kitessa, Kreikassa. Ruskola sijoittui avoimessa EM-regatassa 32:nneksi ja eurooppalaisista 21:nneksi.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi sijalle 71 lähes 200 kilometrin Giro dell’Emilia -maantieajossa Italiassa lauantaina. Tiistaina on ohjelmassa Tre Valli Varesina -klassikkokilpailu.

Rullalautailu: MM-kisat peruttiin viime hetkillä, mutta Brasiliassa käydään pariviikkoinen STU Open -tapahtuma, joka käynnistyy maanantaina.

Taekwondo: Jenna Ylönen (53 kg), Chahrazad Boughrara (67 kg) ja suoraan toiselle kierrokselle päässyt Vilma Hagelberg (62 kg) jakoivat yhdeksättä sijaa alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Albaniassa. Hagelberg ja Sonja Lehto voittivat sarjansa lauantaina alle 18-vuotiaiden kansainvälisessä turnauksessa. Sunnuntaina oteltiin yleisessä sarjassa G2-tason turnaus, jossa Niko Saarinen onnistui ottamaan yhden otteluvoiton 63-kiloisissa. Tulevana viikonloppuna otellaan G2-tasolla Latviassa.

Tennis: Emil Ruusuvuoren taival tyssäsi toiselle kierrokselle kaksinpelissä ja avauskierrokselle nelinpelissä Tel Avivin ATP250-turnauksessa. Sekä Otto Virtanen että Patrik Niklas-Salminen taipuivat nelinpelin puolivälierässä isossa haastajatason turnauksessa Ranskassa. Kaksinpelissä Virtanen hävisi avauskierroksella. ITF-kiertueen M25-tasolla Ruotsissa Eero Vasa eteni nelinpelin välieriin, ja Vesa Ahti laittoi vieläkin paremmaksi etenemällä finaaliin. Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaavat tällä viikolla ATP500-tasolla Kazakstanissa.

Voimistelu: Nuori suomalaiskaksikko sai rutkasti finaalikokokemusta telinevoimistelun challenge cupista Unkarista viikonloppuna. Maisa Kuusikko voitti puomin telinefinaalin pistein 12,866 (Ada Hautala finaalissa seitsemäs pistein 11,566). Hautala puolestaan oli permannolla neljäs pistein 12,266. Kuusikko sijoittui lisäksi kuudenneksi sekä hypyssä (12,849) että eritasonojapuilla (13,133). Elias Koski voitti miesten kuusiottelun Suomen mestaruuden pistein 80,500 Tampereella.

Joukkuepelit

Amerikkalainen jalkapallo: Suomi kohtaa EM-alkulohkon ottelussa Vantaalla Tanskan lauantaina.

Jalkapallo: Suomi päätti Uefan kansojen liigan B-liigan kolmoslohkon vierasvoittoon 2-0 Montenegrossa. Voitto riitti nostamaan Suomen toiselle sijalle lohkossa, jonka voitti Bosnia-Hertsegovina. Suomen saldo kuudesta ottelusta oli kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Suomi varmisti paikkansa tulevien EM-karsintojen lohkoarvonnan kakkoskorissa. KuPS taipui karvaasti naisten mestarien liigan 2. kierroksella itävaltalaiselle St. Pöltenille. Kotiottelunsa maalein 0-1 hävinnyt KuPS voitti vierasottelunsa varsinaisen peliajan 2-1, mutta viime hetkien takaiskumaali jatkoajalla koitui kohtalokkaaksi. HJK:n pelit Eurooppa-liigan lohkovaiheessa jatkuvat torstaina Helsingissä bulgarialaista Ludogoretsia vastaan.

Jääkiekko: Mestarien liigan alkulohkovaihe jatkuu tiistaina ja keskiviikkona. Tositoimissa ovat kaikki neljä suomalaisjoukkuetta.

Käsipallo: Naisten maajoukkue valmistautui kohti marraskuun MM-karsintaotteluita kohtaamalla kahdesti Ruotsin liigamaajoukkueen kotikentällään. Torstaina tuli tappio maalein 19-30 ja perjantaina 17-37.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesän GP-kiertue päättyi Saksan Klingenthaliin viikonloppuna. Jenny Rautionaho hyppäsi naisissa kymmenenneksi, Eetu Nousiainen miehistä parhaana 15:nneksi. Sekajoukkuemäessä Suomen joukkue oli seitsemäs.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta