Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.10.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 40/2022: Maailman eliittikiertue kutsuu – Kiira Riihijärvestä neljäs suomalainen LPGA-pelaaja

Kiira Riihijärven vahva kausi palkittiin LPGA-kortilla. Anniina Ahtosalo säväytti maantiepyöräilyn maailmankiertueella Belgiassa, Emma Kanerva puolestaan kouluratsastuksessa Saksassa. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis avasivat taitoluistelukauden vahvasti Finlandia Trophyssa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tommi Takanen sijoittui parhaana suomalaisena 12:nneksi skeetissä haulikkoammunnan MM-kisoissa Kroatiassa (tasatuloksella 121 yhdeksännen kanssa). Eroa semifinaalirajaan jäi yksi kiekko. Timi Vallioniemi (23:s) ampui 120 ja Eetu Kallioinen (30:s) 119 kiekkoa. Naisissa Marjut Heinonen oli kovatasoisessa kilpailussa 24:s tuloksella 114. Nuorissa Ukko-Pekka Mäkinen (viides) ja Nea Vallioniemi (seitsemäs) selviytyivät semifinaaliin, ja pistesija tuli myös sekaparikilpailussa (Oskari Lehtimäki ja Vallioniemi kahdeksansia). Poikien joukkue ampui hopeaa joukkuekilpailussa. Alkuviikolla ammutaan vielä skeetin joukkuekilpailut, mutta loppuviikolla Egyptissä käynnistellään jo kivääri- ja pistoolilajien MM-kisoja ilma-aselajeilla.

Golf: Viikon suomalaisnimi oli Kiira Riihijärvi, joka varmisti historian neljäntenä suomalaispelaajana pelioikeuden LPGA-kiertueelle. Riihijärven paikka varmistui, kun hän oli Yhdysvaltain kakkoskiertueen finaaliturnauksessa neljäs ja nousi samalle sijalle kiertueen kokonaistuloksissa. Kymmenen parasta lunasti LPGA-pelioikeuden kaudelle 2023. Itse LPGA-kiertueella Kaliforniassa Matilda Castrén ja Sanna Nuutinen jäivät cutiin. Sami Välimäki puolestaan sijoittui 68:nneksi miesten Euroopan kiertueella Espanjassa. Mikko Korhosen pelit jäivät kahteen kierrokseen. Miehet jatkavat tällä viikolla Espanjassa, naisten Euroopan kiertuetta pelataan New Yorkissa.

Judo: Sekä Luukas Saha (66 kg) että Valtteri Olin (73 kg) voittivat avausottelunsa MM-kisoissa Uzbekistanissa. Toisissa otteluissa (kaaviossa jäljellä 32 ottelijaa) tuli kuitenkin tappiot, minkä seurauksena kummankin tie nousi pystyyn. Martti Puumalainen ottelee raskaassa sarjassa keskiviikkona.

Nyrkkeily: Naisten EM-kisojen on määrä alkaa tällä viikolla Montenegrossa. Suomen osallistuminen on vielä auki – jos venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat tapahtumassa mukana, Suomi ei Suomen Nyrkkeilyliiton mukaan kisoihin osallistu.

Painonnosto: Saara Retulainen (89+112=201 kg) nosti voittoon 59-kiloisissa ja Jutta Selin (89+116=205 kg) 76-kiloisissa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Rovaniemellä. Myös miehistä tuli kaksi sarjavoittoa, kun suomalaisnostajat olivat sarjansa ainoita kilpailijoita.

Purjehdus: Tiivis arvokisasyksy jatkuu tällä viikolla Italiassa, kun Formula Kite -luokassa purjehditaan maailmanmestaruuksista.

Pyöräily: Ensimmäistä ammattilaiskauttaan ajava Anniina Ahtosalo ajoi upeasti kolmanneksi Belgiassa ajetussa maailmankiertueen 117 kilometrin maantieajossa. Kilpailun voitti samalla ajalla kauden isoihin nimiin lukeutuva Hollannin Lorena Wiebes. Jaakko Hänninen ajoi maaliin 51:ntenä (samalla ajalla voittajan kanssa) miesten maailmankiertueen 190 kilometrin maantieajossa Legnanossa. Kausi päättyi keskeytykseen lauantaina Il Lombardia -klassikkokilpailussa.

Pöytätennis: Suomen joukkueet pelaavat tällä viikolla Ruskeasuolla EM-joukkuekilpailun karsinnan toisen vaiheen. Mukana on kotimaan kerma Benedek Oláhista lähtien.

Ratsastus: Emma Kanerva oli mainiossa iskussa neljän tähden kouluratsastustapahtumassa Saksassa. Kanerva ratsullaan Greek Air voitti sekä GP-kilpailun että vapaaohjelman.

Rullalautailu: Brasiliassa on käynnissä pariviikkoinen STU Open -tapahtuma.

Sulkapallo: Kalle Koljonen pelaa tällä viikolla Hollannin avoimissa. Myös Suomen muut kärkipelaajat hakevat pääsarjapaikkaa karsintojen kautta.

Taekwondo: Suomalaisnaiset onnistuivat leveällä rintamalla G2-tason rankingturnauksessa Latviassa. Välierässä maailmanrankingin sijalla 22 majailevan liettualaisen kellistänyt Ruqia Rahmani taipui 57-kiloisissa loppuottelussa, Helmi Härkönen välierissä. Härkösen tavoin pronssisijalle ylsivät myös Jenna Partanen 67-kiloisissa, Jenna Ylönen 53-kiloisissa sekä Ida Tammila, joka pokkasi 46-kiloisissa pronssin ilman otteluvoittoja, sillä arpa vei suoraan välieriin.

Tennis: Emil Ruusuvuori selvitti kaksinpelin avauskierroksen ATP500-tasolla Kazakstanissa, mutta toisella kierroksella tuli tappio maailmanlistan neloselle Daniil Medvedeville. Harri Heliövaara taipui nelinpelin avauskierroksella. Otto Virtanen eteni kaksinpelin puolivälieriin ja Patrik Niklas-Salminen nelinpelin välieriin haastajakiertueella Ranskassa. Eero Vasa puolestaan eteni nelinpelin finaaliin ITF-kiertueella Isossa-Britanniassa. Laura Hietarannan pelit ITF-kiertueella Bulgarissa jäivät yhteen sekä kaksin- että nelinpelissä.

Voimistelu: Suomalaisia nähtiin viidessä telinefinaalissa World Challenge Cupissa Turkissa viikonloppuna. Parhaan sijoituksen otti kokenut Pavel Titov, joka oli hevosella neljäs pistein 13,450. Akseli Karsikas nappasi kasisijat sekä renkailta (11,850, karsinnassa 12,900) että rekiltä (11,900, karsinnassa 13,200). Naisissa Viivi Nieminen oli kuudes hypyssä (12,500) ja seitsemäs puomilla (11,200).

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius kohtaa Yhdysvaltain Deontay Wilderin raskaan sarjan mittelössä New Yorkissa lauantaina.

Enduro: MM-sarja päättyy tällä viikolla Saksan osakilpailuihin.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi maaliin 15:ntenä sateen häiritsemässä Japanin GP-kilpailussa.

Formula 1 -veneet: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Sardiniassa.

Rallicross: Niclas Grönholm paransi asemiaan kamppailussa MM-mitaleista Belgian kilpailuviikonloppuna. Avauskilpailussa Grönholm ajoi viidenneksi ja jälkimmäisessä toiseksi. Grönholm on neljäntenä MM-sarjassa, kun jäljellä on neljä osakilpailua.

Suunnistus: Olli Ojanaho otti maailmancupin finaalissa Sveitsissä keskimatkan tavoin pitkältä matkalta nelossijan. Ojanaho oli maailmancupin kokonaispisteissä kuudes. Miika Kirmula oli päätösmatkalla 12:s ja kokonaispisteissä 11:s. Vielä Ojanahoa paremmin kokonaispisteissä sijoittui Marika Teini, joka oli naisissa viides. Sveitsin kilpailut väliin jättänyt Venla Harju oli kuudes. Päätösosakilpailussa naisista paras oli Maija Sianoja (11:s).

Squash: Emilia Soini eteni toiselle kierrokselle maailmankiertueen hopeatason turnauksessa San Franciscossa. Loppuviikosta alkoi jo eliittikiertueen turnaus, US Open, joka päättyi Soinin osalta avausotteluun.

Triathlon: Henrik Goesch teki ensiesiintymisensä täysmatkan MM-kisoissa Havaijin Konalla. Goesch käytti 3,8 kilometrin uintiin, 180 kilometrin pyöräilyyn ja maratonin juoksemiseen aikaa 8.10.25 ja sijoittui hurjan tason saavuttaneessa kilpailussa 19:nneksi. Heini Hartikainen joutui jättämään naisten kilpailun väliin sairastuttuaan viime hetkillä.

Joukkuepelit

Amerikkalainen jalkapallo: Suomen miesten maajoukkue murskasi EM-alkulohkon avausottelussa Vantaalla lauantaina Tanskan 60-13. Tulevana sunnuntaina vastassa on Tšekki, ja panoksena paikka kesän 2023 EM-mitalipeleihin.

Futsal: Miesten maajoukkue taipui MM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan Espanjalle vieraissa maalein 1-3. Karsinnat alkavat tiistaina kotiottelulla Romaniaa vastaan.

Jalkapallo: HJK avasi pistetilinsä Eurooppa-liigan lohkovaiheessa pelaamalla kotonaan tasan 1-1 bulgarialaisen Ludogoretsin kanssa. Joukkueet kohtaavat uudestaan Bulgariassa torstaina.

Jääkiekko: Jo aiemmin jatkopaikkansa varmistanut ja keskiviikkona Münchenissä 4–3-voiton voittomaalikilpailun jälkeen napannut Tappara sai seuraa pudotuspeleihin Jukureista, jolle tuomittiin 3–0-voitto Sparta Prahasta, kun vastustaja ei päässyt Mikkeliin tiistaiksi. Ilves voitti Stavangerin kotonaan 4-1 ja nousi pisteen päähän jatkopaikasta ennen päätöskierrosta. TPS sen sijaan taipui Wolfsburgin vieraana 1-4 ja menetti mahdollisuutensa jatkoon. Tappara pelaa tällä viikolla lohkovoitosta kotonaan Müncheniä vastaan ja Ilves jatkopaikasta vieraissa Stavangeria vastaan.

Käsipallo: Miesten EM-karsintojen toinen vaihe käynnistyy tällä viikolla. Suomi kohtaa vieraissa Serbian keskiviikkona ja kotonaan Norjan sunnuntaina.

Lentopallo: VaLePa aloitti mestarien liigan karsinnat 2. kierrokselta. Avausottelussa Itävallan mestarin AK Aich/Dobin vieraana tuli tappio erin 2-3. Toinen osaottelu pelataan Sastamalassa torstaina.

Talviolympialajit

Taitoluistelu: Uusi olympiadi ja kausi 2022-2023 polkaistiin toden teolla käyntiin Finlandia Trophylla Espoossa. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat jäätanssissa kansainväliset ennätyspisteensä 186,30 ja pokkasivat kolmossijan. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat kuudenneksi pistein 170,17. Naisissa paras suomalainen oli 2007 syntynyt Janna Jyrkinen, jonka pisteet 157,64 oikeuttivat kymmenenteen sijaan juuri Linnea Cederin (155,95) yläpuolella. Miehissä Valtter Virtanen oli 14:s pistein 185,19.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta