Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.10.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheiluyksikkö organisoituu uudelleen – urheiluakatemiatoiminta jatkuu urheilijan polun kivijalkana

Olympiakomitean uudelleenorganisoitumisen vaikutukset muuttavat Huippu-urheiluyksikön rakennetta. Tähän saakka Huippu-urheiluyksikö on toiminut neljässä toiminnallisessa kokonaisuudessa, jotka ovat olleet urheiluakatemiaohjelma, osaamisohjelma, huippuvaiheen ohjelma ja kisaohjelma. Jatkossa nämä ohjelma tiivistetään kahdeksi toiminnalliseksi linjaksi, jotka ovat 1) Laji- ja kisaohjelmat ja 2) Osaaminen ja toimintaympäristöt. Huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen kertoo, että ohjelmien sisällöt eivät katoa, vaikka rakenne ja nimet muuttuvat.

 – Ohjelmien sisältöjä tehdään jatkossa entistä tiiviimmin osana isoa suomalaisen huippu-urheilun kokonaisuutta. Esimerkiksi urheiluakatemiaohjelma on ollut työkalu akatemiaverkoston rakentamiseen. Nyt kun akatemiatoiminta on erittäin vakaassa ja hyvässä kasvussa, yhdistämme sen entistä vahvemmin yhteen asiantuntijatoiminnan ja osaamisen kehittämisen kanssa keskittämällä resursseja ”Osaaminen ja toimintaympäristöt” -kokonaisuuteen, jonka sisällä akatemiatoiminta jatkuu ja kehittyy, Heikkinen sanoo.

Toisessa Huippu-urheiluyksikön päälinjassa yhdistyvät lajien kehittämis- ja tukiprosessit ja monilajiset arvokilpailut.

 – Jatkamme lajien huippu-urheilutoiminnan kehittämisen tukea ja sparrausta sekä lajien kehittämis- ja tukiprosessia hyväksi havaitun käytännön mukaisesti, toki ajassa eläen ja pieniä muutoksia tehden. Lisäksi yhdessä lajien kanssa valmistelemme ja lähetämme Suomen joukkueen 15 monilajiseen arvokisaan kullakin olympiadilla. Näistä asioista muodostuu uusi ”Laji- ja kisaohjelmat” -kokonaisuus, Heikkinen kertoo.

Uudistumisen taustalla on pyrkimys resurssien tehokkaampaan suuntaamiseen menestyvän valmentautumisen tueksi kentälle ja urheilijoiden arkeen.

 – Huippu-urheiluyksikköön aukeaa nyt neljä uutta huippu-urheiluvastaavan määräaikaista tehtävää. Tehtävät sijoittuvat toimintaympäristöjen arkeen. Lisäksi selkiytämme asiantuntijatoimintaa ja yhteispalkkauksia huippu-urheiluverkoston sisällä. Haastamme kaikki verkoston toimijat ottamaan entistä suurempaa vastuuta yhteisten tavoitteiden toteutumisessa ja haluamme toimia aiempaa vahvemmin siellä missä hiki haisee ja missä tulosta tehdään, Heikkinen sanoo.

Laji- ja kisaohjelmien kokonaisuutta johtaa jatkossa Leena Paavolainen. Osaaminen ja toimintaympäristöt -kokonaisuutta johtaa Antti Paananen. Uuden organisaatiomallin mukainen toiminta starttaa vuoden 2023 alusta.

Lue lisää Olympiakomitean uudistuksesta

Huippu-urheiluyksikön uusi organisoitumismalli

HUY-organisaatio