Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.10.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 41/2022: Suomalaista beach volley -historiaa kirjoitettiin uusiksi Malediiveillä

Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen juhlivat historiallista turnausvoittoa, Anniina Parkkinen ja Sara Sinisalo liittyivät seuraan palkintokorokkeella. Alexandra Rosenlew ampui rajusti alaikäisenä nuorten MM-hopeaa pienoiskiväärin asentokilpailussa. Rinnelajien maailmancupit pyörähtävät käyntiin jo tulevana viikonloppuna.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Vasta 17-vuotias Alexandra Rosenlew ampui tyttöjen pienoiskiväärin asentokilpailussa MM-hopeaa sunnuntaina Egyptin Kairossa. Rosenlewin peruskilpailun tulos – 587 – oli tasolla, jonka ympärillä pyörii semifinaaliraja myös yleisen sarjan kovimmissa kansainvälisissä kilpailuissa. Tyttöjen joukkue sijoittui viidenneksi. Pojissa Lauri Syrjä oli 11:s tuloksellaan 577. Yleisessä sarjassa aloitettiin ilmakiväärillä, jossa parhaaksi suomalaissijoitukseksi jäi Aleksi Lepän 51:s tuloksella 625,0. Ennen kapulan siirtymistä kivääri- ja pistooliampujille haulikkoammunnan MM-kisat Kroatiassa käytiin alkuviikolla loppuun: Eetu Kallioinen ja Marjut Heinonen sijoittuivat yhdeksänneksi skeetin sekaparikilpailussa ja miesten skeetjoukkue 11:nneksi. Tämän viikon tärkeimmät päivät suomalaisittain sijoittuvat loppuviikkoon, kun ammutaan pienoiskiväärin asentokilpailun yleinen sarja.

Beach volley: Suomalaisjoukkueet ylsivät historialliseen tulokseen Beach Pro Tourin challenge-tason kilpailussa Malediiveillä. Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen nappasivat Suomen lajihistorian arvokkaimman turnausvoiton. Menestystä täydensivät Anniina Parkkinen ja Sara Sinisalo kolmossijallaan – kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi suomalaisparia on mitalisijoilla samassa maailmankiertueen turnauksessa.

Golf: Tiia Koivisto oli parhaana suomalaisena 32:s Euroopan kiertueella New Yorkissa. Myös Sanna Nuutinen (48:s) ja Noora Komulainen (61:s) läpäisivät cutin. Miesten Euroopan kiertueella Espanjassa suomalaisia ei finaalikierroksilla nähty. Miehet jatkavat tällä viikolla Espanjassa, naiset Intiassa ja LPGA-kiertuetta pelataan Etelä-Koreassa.

Judo: Martti Puumalainen taipui raskaan sarjan avausottelussaan MM-kisoissa Uzbekistanissa keskiviikkona. Tappio tuli Tokion olympiavoittajalle Lukas Krpalekille.

Nyrkkeily: Naisten EM-kisat ovat käynnissä Montenegrossa. Vilma Viitanen (54 kg) ja Anni Viantie (60 kg) ovat selvittäneet tiensä jo puolivälieriin sarjoissaan. Noora Kirpun (48 kg), Pihla Kaivo-ojan (50 kg) ja Emma Jokiahon (52 kg) turnaus ei ole vielä alkanut.

Paini: Tällä viikolla Espanjassa painitaan vuoden viimeiset arvokisat, alle 23-vuotiaiden MM-kisat.

Painonnosto: Albaniassa käydään tällä viikolla alle 20- ja alle 23-vuotiaiden EM-kisat.

Purjehdus: Monika Mikkola hätyytteli pistesijoja ILCA6-luokan MM-regatassa Texasissa. Lopputuloksissa Mikkola oli 11:s ja vain yhden veneen per maa huomioivilla ”olympiasäännöillä” yhdeksäs. Noora Ruskola puolestaan sijoittui 37:nneksi Formula Kite -luokan MM-kisoissa Italiassa. Suomalaisittain vuoden viimeinen olympialuokan MM-regatta purjehditaan tällä viikolla Ranskassa, jossa kilpaillaan iQFOil-purjelautailussa.

Pöytätennis: Miesten joukkue lunasti Ruskeasuolta paikan EM-joukkuekilpailun karsinnan viimeiseen vaiheeseen (keväällä 2023) voittamalla Latvian voitoin 3-2 ja Montenegron voitoin 3-1. Myös naiset lunastivat lohkokakkosena jatkopaikan lyötyään sunnuntain ratkaisevassa ottelussa Norjan 3-2.

Ratsastus: Sanna Siltakorpi otti kenttäratsastuksen kansainvälisen neljän tähden kilpailun voiton Puolassa sunnuntaina ratsullaan Bofey Click.

Sulkapallo: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja Hollannin avoimissa. Kalle Koljonen laittoi Ranskan Arnaud Merklen (ranking-42) tiukoille pääsarjan avauskierroksella, mutta taipui erin 1-2. Muut suomalaiset jäivät karsintakaavioon.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen otti kauden toisen ja uransa kolmannen nelinpelimestaruuden haastajakiertueella Saksassa. Nelinpelin ATP-listalla sijalle 151 kohonneen Niklas-Salmisen parina pelasi belgialainen Michael Geerts. Samassa turnauksessa Otto Virtanen taipui kaksinpelin avauskierroksella, minkä jälkeen Virtanen osallistui Tukholman ATP-kilpailun karsintoihin häviten avauskierroksella. ITF-kiertueella sekä Laura Hietaranta (Bulgariassa) että Eero Vasa (Englannissa) etenivät nelinpelissä välieriin asti. Kaksinpeleissä taipaleet päättyivät nopeasti. Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaavat Tukholman ATP250-kisassa tällä viikolla.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius taipui Yhdysvaltain Deontay Wilderille raskaan sarjan mittelössä New Yorkissa lauantaina. Wilder tyrmäsi Heleniuksen ensimmäisen erän lopulla.

Enduro: Roni Kytönen saavutti juniorien MM-hopeaa. Mitali sai sinetin, kun Kytönen ajoi viimeisissä osakilpailuissa Saksassa luokassaan toiseksi viikonloppuna.

Formula 1: MM-sarja rantautuu tällä viikolla toisen kerran tällä kaudella Yhdysvaltoihin. Tapahtumapaikkana on Austin Texasissa.

Formula 1 -veneet: Alec Weckström ajoi ainoana suomalaisena maaliin ja sijoittui neljänneksi Sardinian MM-osakilpailussa. Weckström on MM-sarjassa viidentenä ennen joulukuun arabikierrosta.

Ralli: MM-sarjan toiseksi viimeinen kilpailu ajetaan tällä viikolla Kataloniassa.

Squash: Emilia Soini pelaa tällä viikolla maailmankiertueen kultatasolla Sveitsissä.

Tanssiurheilu: Ida Keränen ja Juho Päivinen sijoittuivat kolmanneksi boogie woogien maailmancupissa Sveitsissä viikonloppuna.

Joukkuepelit

Amerikkalainen jalkapallo: Suomen miesten maajoukkue otti selkeän voiton myös toisessa EM-alkulohkon ottelussaan Tšekin vieraana 42-10. Voitto tiesi Suomen selviytymistä EM-välieriin, jotka pelataan elokuussa 2023.

Futsal: Miesten MM-karsinnat alkoivat tiistaina kotiottelulla Romaniaa vastaan. Suomi taipui maalein 1-2. Tällä viikolla naiset kohtaavat EM-karsinnoissa kotonaan Ruotsin keskiviikkona, Belgian torstaina ja Espanjan lauantaina.

Jalkapallo: HJK taipui Eurooppa-liigan lohkovaiheen neljännessä ottelussaan bulgarialaisen Ludogoretsin vieraana maalein 0-2.

Jääkiekko: Tappara ja Jukurit eivät saaneet seuraa muista suomalaisjoukkueista mestarien liigan pudotuspeleihin. Ilves menetti mahdollisuutensa hävittyään Stavangerin vieraana 2-4, ja TPS:n mahdollisuudet olivat menneet jo aiemmin. Jatkaville suomalaisille arvottiin neljännesvälieriin sveitsiläisvastustajat: Tapparalle Davos ja Jukureille Fribourg.

Käsipallo: Miesten maajoukkueen EM-karsinnan toinen vaihe käynnistyi kahdella tappiolla. Keskiviikkona Serbiassa tuli tappio 24-34 ja sunnuntaina kotona Norjaa vastaan 22-35.

Lentopallo: VaLePa löi Itävallan mestarin AK Aich/Dobin kotonaan ja eteni mestarien liigan karsintojen 2. kierrokselta yhteispistein 4-2. Seuraavaksi VaLePa pelaa paikasta lohkovaiheeseen portugalilaista Benficaa vastaan. Kotiottelu on ohjelmassa torstaina.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Maailmancupit käynnistyvät viikonloppuna tutusti Söldenin jäätiköiltä. Ohjelmassa ovat suurpujottelut.

Freestyle: Freeskin maailmancup käynnistyy viikonloppuna Sveitsin Churista, jossa lasketaan big air -kilpailu.

Lumilautailu: Freeskin tavoin myös lumilautailun maailmancupin big air -avaus lasketaan Sveitsissä tulevana viikonloppuna.

Taitoluistelu: Iida Karhunen otti jo kauden toisen TOP10-sijoituksensa juniorien GP-sarjassa, kun hän oli yhdeksäs Italiassa yhteispistein 159,99. Puolassa kuunvaihteessa Karhunen oli seitsemäs pistein 173,75. Matias Lindfors oli pojissa 12:s pistein 168,15. Poikien puolella kilpailusarjan syksyn paras suoritus on Makar Suntsevilla (Riikassa viides pistein 189,03).

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta