Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.10.2022 | Olympiakomitea | Tiedote

Suomen Olympiakomitean hallitustiedote 26.10.2022

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 25.10. Hallitus hyväksyi vuoden 2023 toiminta- ja taloussuunnitelman syyskokouksen päätettäväksi ja kävi keskustelua hyvän hallinnon ja vastuullisuuden kehittämiseksi. Lisäksi hallitus keskusteli Olympiakomitean kansainvälisyysstrategiasta ja päätti lausunnosta liikuntapaikkarakentamisen kärkihankkeiksi.

Hallitus päätti kutsua Suomen Olympiakomitean sääntömääräisen vuosikokouksen koolle 1.12. ja hyväksyi samalla kokouksen esityslistan. Hallitus esittää vuosikokoukselle hyväksyttäväksi vuoden 2023 talous- ja toimintasuunnitelman, jonka budjetin loppusumma on 9,728 miljoonaa euroa. Hallitus esittää myös Suomen Wushu-liiton hyväksymistä Olympiakomitean kumppanuusjäseniksi 1.12.2022 alkaen.

Olympiakomitean vastuullisuustyö ja hyvä hallinto edistyneet

Olympiakomitean hallitus kävi laajan keskustelun vastuullisuusteemoista ja totesi, että edellisessä kokouksessa käytiin lähetekeskustelu Olympiakomitean sääntöjen uudistamisesta hyvän hallinnon kehittämiseksi. Hallitus totesi, että syyskokouksessa jäsenistölle järjestetään vielä keskustelutilaisuus säännöistä, jonka jälkeen valmistelu ja esitys kohti vuoden 2023 kevätkokousta ja sääntöjen hyväksymistä jatkuu.

Lisäksi hallitus keskusteli Olympiakomitean vastuullisuustoimenpiteiden etenemisestä ja vastuullisuusraportin laatimisesta opetus- ja kulttuuriministeriöön. Hallitus totesi, että Olympiakomitean vastuullisuustyötä on tehostettu merkittävästi viime kesän ja syksyn aikana ja uudistustoimenpiteet etenevät suunnitellusti. Vastuullisuusraportti käsitellään 13.12., jonka jälkeen se toimitetaan ministeriöön.

Olympiakomitealle kansainvälisyysstrategia

Hallitus kävi keskustelun Suomen Olympiakomitean kansainvälisyysstrategiasta. Hallitus linjasi, että jatkossa Olympiakomitean kansainvälisyysstrategian ytimessä on pyrkimys edistää vastuullisuutta kansainvälisessä olympialiikkeessä ja kansainvälisissä urheilu- ja liikuntajärjestöissä, vaikuttaa eurooppalaisen urheilumallin puolesta ja vahvistaa yhteistyötä ja tiedonvaihtoa kansainvälisessä yhteisössä. Lisäksi kansainvälisyysstrategiaa tarkennetaan tukemaan huippu-urheilutyötä.

Hallitus keskusteli myös Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista kansainväliseen urheiluun. Suomen Olympiakomitea on jo viime keväänä julkaissut kantansa, jonka mukaisesti Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja suhtautuu kielteisesti venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja joukkueiden osallistumiseen kansainväliseen kilpailutoimintaan sekä kansainvälisten kilpailujen järjestämiseen Venäjällä tai Valko-Venäjällä.

Hallitus totesi, että Suomen Olympiakomitea ei näe syytä linjauksen muuttamiselle, ja on ilmaissut kantansa yhteisenä julkilausumana muiden pohjoismaisten liikunta- ja urheilujärjestöjen kanssa. Lisäksi Suomi ja 11 muuta maata ovat kirjelmöineet asiasta Kansallisten Olympiakomiteoiden yhdistykselle (ANOC). Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja toimitusjohtaja Taina Susiluoto ovat myös ilmaisseet Suomen kannan tapaamisessaan Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) puheenjohtajan Thomas Bachin kanssa.

Liikuntapaikkarakentamisen kärkihankkeista päätettiin

Hallitus totesi, että opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Olympiakomitean lausuntoa liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaa varten vuosille 2023 -2026. Lausunto kohdistuu rahoitussuunnitelmassa käsiteltäviin valtakunnallisesti merkittäviin, huippu-urheilun kannalta keskeisiin hankkeisiin.

Hallitus päätti, että Olympiakomitean asettama prioriteettijärjestys rahoitussuunnitelmaan vuosille 2023 – 2026 ehdotettujen hankkeiden osalta on seuraava:

  1. Myllypuron jääurheilukeskus, Helsinki
  2. Hippoksen urheilukeskittymä, Jyväskylä
  3. Uinnin valtakunnallinen harjoituskeskus, Kuortane
  4. Garden, Helsinki
  5. Aviasport Areena, jääurheiluareena, Lappeenranta
  6. Ruutikankaan ampumaurheilukeskus, Liminka
  7. Turun Ratapiha, Turku

Olympiakomitean lausuntoa on valmistellut työryhmä, jonka jäseniä ovat olleet Karoliina Ketola, Antti Paananen, Matti Heikkinen ja Toni Ahva.

Suomen Olympiakomitean hallituksen seuraava kokous järjestetään tiistaina 13.12.2022.

Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, 050 3319832.

Pöytäkirja (PDF)