Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.10.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 43/2022: Martti Puumalainen uransa arvokkaimpaan turnausvoittoon Australiassa

Martti Puumalainen ja Valtteri Olin ottivat tuhdit olympiarankingpisteet Australiasta. Tapio Pulkkanen pelasi toisen kerran tällä kaudella kärkikolmikkoon golfin Euroopan kiertueella. Telinevoimistelun MM-kisoille saatiin suomalaisittain loistava alku, kun Maisa Kuusikko lunasti paikan neliottelun loppukilpailuun. Niclas Grönholm vankisti otettaan rallicrossin MM-mitalitaistelussa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Breakdance: Pariisin olympiakarsinnat polkaistiin käyntiin MM-kisoilla Etelä-Koreassa. Anniina ”AT” Tikka sijoittui parhaana suomalaisena naisissa 28:nneksi. Tanja ”Kid-T” Kuurola oli 81:s. Miehissä Johannes ”Hatsolo” Hattunen sijoittui 85:nneksi ja Elmo ”Elmonaattori” Niskanen 151:nneksi. Arvokisasyksy jatkuu heti tällä viikolla, kun Manchesterissa on jaossa EM-mitalit.

Golf: Suomalaisilla oli vahva viikko miesten Euroopan kiertueella Portugalissa. Tapio Pulkkanen pelasi toisen kerran tällä kaudella kolmanneksi, ja TOP10-sijoitus oli Pulkkaselle kauden kuudes. Mikko Korhonen säesti kahdeksannella sijallaan. Myös Sami Välimäki (27:s) ja Kalle Samooja (51:s) läpäisivät cutin. Tällä viikolla suomalaisten pääkiertueista pelataan vain LPGA-kiertuetta Japanissa.

Judo: Martti Puumalainen otti kahdella otteluvoitolla arvokkaan turnausvoiton raskaassa sarjassa Australian Perthissä. Turnaus oli continental open -tasoa, mutta jaossa oli grand prix -tason pisteet. Myös Valtteri Olin hyödynsi olympiakarsintaa ajatellen isot pisteet ottamalla kolmella voitolla kolmossijan 73-kiloisissa. Luukas Saha oli seitsemäs 66-kiloisissa. Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Sarajevossa suomalaisten saaliiksi jäi Roope Korhosen ja Turpal Djoukaevin yhdet otteluvoitot 73-kiloisissa. Tällä viikolla suomalaisia on kamppailemassa Bakun grand slam -turnauksessa.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Alex Naumi pelaavat tällä viikolla WTT Contender -tason kilpailussa Sloveniassa. Naumin pelit käynnistyvät karsintakaaviosta.

Sulkapallo: Nella Nyqvist eteni parhaana suomalaisena kaksinpelin kolmannelle kierrokselle nuorten MM-kisoissa Espanjassa. Kaaviossa oli jäljellä 32 pelaajaa.

Tennis: Otto Virtanen juhli uransa ensimmäistä turnausvoittoa haastajakiertueella, kun hän voitti nelinpelin Ranskan Brestissä. Patrik Niklas-Salmisen pelit päättyivät puolivälieriin. Kaksinpelissä Virtanen eteni 2. kierrokselle – kuten myös Emil Ruusuvuori ATP500-tasolla Wienissä taipuen niukasti Puolan Hubert Hurkaczille (ATP-11). Harri Heliövaaran pelit päättyivät avauskierrokselle ATP500-tasolla Baselissa. Eero Vasa puolestaan taipui kaksinpelin puolivälierissä ja nelinpelin välierissä ITF-kiertueella Virossa. Naisissa sekä kentille palanneen Anastasia Kulikovan (pääsarjan avauskierros) että Laura Hietarannan (karsintafinaali) pelit päättyivät jo alkuviikosta ITF-kiertueella. Tämän viikon pääturnaus on ATP1000 masters -turnaus Pariisissa. Emil Ruusuvuori putosi jo karsinnoissa, mutta Harri Heliövaara on sijoitettuna nelinpelissä.

Voimistelu: Maisa Kuusikko lunasti sunnuntain karsinnasta paikkansa neliottelun finaaliin telinevoimistelun MM-kisoissa Englannin Liverpoolissa. Kuusikko keräsi pisteet 51,231 ja sijoittui karsinnan 29:nneksi, mikä riitti maakiintiöt huomioiden 24 voimistelijan finaaliin, joka on ohjelmassa tiistaina. Kuusikko otti myös suomalaisten parhaan telinesijoituksen, sillä hän oli hypyssä 23:s pistein 12,866. Joukkuekilpailussa naiset sijoittuivat 16:nneksi pistein 149,930. Miesten karsinta käydään maanantaina.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi ruutulipulle kymmenentenä Meksikon GP:ssä. MM-piste oli Alfa Romeo -kuljettajalle ensimmäinen sitten kesäkuussa ajetun Kanadan GP:n.

Karate: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Turkissa.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi sijoille kaksi ja viisi Katalonian MM-viikonlopun osakilpailuissa. Tulokset nostivat Grönholmin MM-pisteissä kolmanneksi ennen marraskuun puolessavälissä ajettavia päätösosakilpailuja Saksassa.

Squash: Emilia Korhonen teki paluun ammattilaisturnauksiin kevään loukkaantumisensa jälkeen haastajakiertueella Sveitsissä. Avausottelusta tuli voitto, mutta taival katkesi tappioon puolivälierässä.

Suunnistus: Nuorten kesällä Portugalissa keskeytetyt MM-kisat käydään loppuun tällä viikolla.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK menetti mahdollisuutensa jatkopaikoille Eurooppa-liigan lohkovaiheesta, kun kotiottelusta AS Romaa vastaan tuli tappio maalein 1-2. Lohkovaiheen päätösottelu pelataan torstaina Espanjassa Real Betisiä vastaan.

Käsipallo: Naisten maajoukkue pelaa tällä viikolla MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen. Vierasottelu Itävaltaa vastaan on ohjelmassa torstaina, kotiottelu sunnuntaina.

Lentopallo: VaLePa karsiutui miesten ja Kuusamon Pölkky naisten mestarien liigasta. VaLePa taipui portugalilaiselle Benficalle myös vierasottelussaan erin 1-3, Pölkky puolestaan Belgradin Punaiselle Tähdelle myös kotonaan erin 0-3. Kummankin joukkueen europelit jatkuvat CEV Cupissa loppuvuodesta.

Salibandy: Naisten maajoukkue pelasi viikonloppuna EFT-turnauksen Ruotsissa. Sveitsiä (3-4) ja Ruotsia (5-8) vastaan tuli tappiot, mutta välissä Suomi voitti Tšekin 7-3. Miesten MM-kisat käynnistyvät Sveitsissä lauantaina. Suomi kohtaa lauantaina Slovakian ja sunnuntaina Sveitsin.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Maailmancupit käynnistyvät Puolan Wislasta viikonloppuna.

Taitoluistelu: Olivia Lisko luisteli naisissa seitsemänneksi pistein 130,56 Slovakiassa viikonloppuna. Naisten kärkikaartin on määrä kilpailla Latviassa tulevana viikonloppuna. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis puolestaan kilpailevat Ranskassa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Arabiemiraateissa käynnistyy tällä viikolla MM-kisat.

Curling: Kisakalliossa käynnistyy tällä viikolla pyörätuolicurlingin B-divisioonan MM-kisat.

Istumalentopallo: Bosnia-Hertsegovinassa käynnistyy tällä viikolla naisten MM-kisat.

Sulkapallo: Japanissa käydään tällä viikolla MM-kisat.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta