Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.11.2022 | Huippu-urheilu | Tiedote

Huippu-urheiluyksikön uusiin tehtäviin laajaa kiinnostusta – Lauri Hakala ja Mika Vakkuri jatkavat Olympiakomitean palveluksessa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön uudelleenorganisointi etenee suunnitellusti. Avoimessa haussa olleisiin uusiin huippu-urheiluvastaavan tehtäviin tuli eilen päättyneeseen määräaikaan menneessä 77 hakemusta. Huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen kuvailee hakijajoukkoa kovatasoiseksi.

– Hakijoista neljäsosa on naisia. Kaikki hakijat ovat suomalaisia, mutta osa toimii tai on toiminut ulkomailla. Olen varma, että löydämme tästä joukosta erinomaiset henkilöt neljään avoinna olevaan Huippu-urheiluvastaavan tehtävään. Valintaprosessi etenee kahden haastattelukierroksen kautta, ja tavoite on, että valitut henkilöt aloittavat tehtävässään viimeistään 1.1.2023, Heikkinen sanoo.

– Hakemusten määrä ja taso osoittavat, että Huippu-urheiluyksikkö on arvostettu ja kiinnostava työpaikka, ja alan ammattilaiset uskovat sen toimintaan, Heikkinen iloitsee.

Viime kesänä valmistunut suomalaisen huippu-urheilun ulkoinen arviointi ja Olympiakomitean sisäiset arvioinnit puolsivat tarvetta huippu-urheiluyksikön uudelleenorganisoinnille osana Olympiakomitean uudistumista. Uudessa toimintatavassa Huippu-urheiluyksikköön rakentuu kaksi toiminnallista kokonaisuutta. Laji- ja kisaohjelmien kokonaisuudesta vastaa Leena Paavolainen ja toimintaympäristöjen ja osaamisen kokonaisuudesta Antti Paananen. Näiden päälinjojen alle siirtyvät aiempien urheiluakatemiaohjelman, osaamisohjelman, huippuvaiheen ohjelman ja kisaohjelman keskeiset sisällöt ja toiminnot.

– Lähtökohtana huippu-urheiluyksikön uudelleenorganisoitumisessa on entistä vaikuttavampi ja kansainvälisen huippu-urheilun vaatimustason mukainen tuki kärkiurheilijoiden ja -joukkueiden valmentautumisprosesseihin sekä lajien huippu-urheilutoiminnan kehittämiseen yhdessä huippu-urheiluverkoston toimijoiden kanssa, Paavolainen linjaa.

– Huippu-urheiluyksikkö on nyt toiminut 10 vuoden ajan ja huippu-urheilun tulokset ovat viime vuosina olleet nousujohteisia. Jatkamme valitulla strategisella linjalla, mutta tehostamme ja muokkaamme toimintatapojamme paremmin ajassa eläviksi. Huippu-urheiluvastaavien rekrytoinnin lisäksi selkiytämme asiantuntijatoimintaa ja yhteispalkkauksia huippu-urheiluverkoston sisällä palvellaksemme lajeja, urheilijoita ja valmennusta entistäkin laadukkaammin. Tulokset syntyvät urheilijoiden ja valmennuksen arjessa yhteistyötä tekemällä, Heikkinen jatkaa.

Hakala ja Vakkuri ensimmäiset nimitykset huippu-urheiluvastaaviksi

Neljän avoinna olevan tehtävän lisäksi huippu-urheiluyksikköön palkattiin kaksi osa-aikaista huippu-urheiluvastaavaa suorarekrytointina. Lauri Hakala ja Mika Vakkuri aloittavat työnsä 50 %:n työpanoksella 1.11. alkaen. Hakala toimii huippu-urheiluvastaavana joukkuepeleissä ja Vakkuri puolestaan paralympialajeissa, pääfokuksena Pariisin 2024 Paralympialaisten kärkiurheilijoiden ja -lajien tuki. Hakalan toimii HU-vastaavan työn lisäksi Ruotsin naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana ja Vakkuri työskentelee yleisurheiluvalmennuksen parissa mm. Maria Huntingtonin ja Miia Sillmanin henkilökohtaisena valmentajana. Sekä Vakkuri että Hakala ovat toimineet Olympiakomitean palveluksessa myös aiemmin.

– Olen tyytyväinen, että saimme kiinnitettyä kaksi kovan luokan huippu-urheiluosaajaa Olympiakomiteaan. Lisäksi molemmilla on nyt mahdollisuus jatkaa käytännön valmennustyötä, jolloin heidän tuntumansa huippu-urheilijoiden arkeen pysyy jatkuvasti tuoreena ja tuo sitä kautta myös lisähyötyä ja osaamista koko Huippu-urheiluyksikön toimintaan, Heikkinen sanoo.