Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.11.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 44/2022: Tenniksessä suomalainen ennätysviikko – Harri Heliövaara lunasti paikan ATP-finaaliturnaukseen

Harri Heliövaaran läpimurtokausi maailman nelinpelieliittiin huipentuu vuoden parhaiden ATP-finaaliturnaukseen. Otto Virtanen puolestaan juhli turnausvoittoa haastajakiertueella kaksinpelissä. Martti Puumalainen kolkutteli jälleen mitalisijaa judon eliittikiertueella. Maisa Kuusikko oli neliottelun 13:s telinevoimistelun MM-kisoissa. Jenny Rautionaho säväytti mäkihypyn maailmancup-avauksessa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Beach volley: Brasiliassa pelataan tällä viikolla maailmankiertueen korkeimman tason turnaus. Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ovat turnauksessa mukana.

Breakdance: Anniina ”AT” Tikka oli viime viikon MM-kisojen tavoin paras suomalainen EM-kisoissa Manchesterissä. Ensimmäisestä vaiheesta itsensä 16 parhaan joukkoon selvittänyt Tikka sijoittui EM-kilpailussa 13:nneksi.

Golf: Matilda Castrén otti kauden toisen TOP10-sijoituksensa LPGA-kiertueella, kun hän jakoi juuri kymmenettä sijaa Japanissa. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Floridassa. Euroopan kiertueita pelataan puolestaan Etelä-Afrikassa (miehet) ja Saudi-Arabiassa (naiset).

Judo: Martti Puumalainen kolkutteli jälleen mitalikorokkeelle raskaassa sarjassa Bakun grand slam -turnauksessa. Niukka tappio maailmanrankingin ykköselle välierässä ja taipuminen pronssiottelussa tarkoitti tältä kaudelta tuttua viidettä sijaa maailman valioiden joukossa. 73-kiloisissa Turpal Djoukaev onnistui ottamaan yhden otteluvoiton.

Miekkailu: Kalvan kausi 2022-2023 käynnistyy toden teolla tulevana viikonloppuna, kun Sveitsin Bernissä käydään perinteinen maailmancupin osakilpailu.

Nyrkkeily: Tampereella isketään viikonloppuna perinteinen Tammer-turnaus.

Pöytätennis: Benedek Oláh taipui pääkaavion 1. kierroksella WTT Contender -tason kilpailussa Sloveniassa. Alex Naumi selvitti ensimmäisen karsintakierroksen, mutta taipui toisessa ottelussaan. Oláhilla jatkuu tällä viikolla Ranskan liiga.

Sulkapallo: Joakim Oldorff ja Joonas Korhonen pelaavat tällä viikolla kansainvälisen turnauksen Norjassa.

Tennis: Suomalaispelaajilla oli vahva viikko kolmella eri tasolla. Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool etenivät ensimmäisen kerran ATP1000 masters -tasolla nelinpelin välieriin asti Pariisissa. Saavutus auttoi Heliövaaran ennätysrankingiinsa (12:s), mutta ennen kaikkea tulos oli merkittävä sen takia, että suomalais-brittiläinen kaksikko varmisti paikkansa vuoden päättävässä ATP-finaaliturnauksessa.

Otto Virtanen puolestaan nousi yhdeksänneksi suomalaiseksi kaksinpelin turnausvoittajaksi haastajakiertueella, kun hän eteni karsintojen kautta turnausvoittoon Bergamossa. Myös tällä viikolla Ranskassa pelaava Virtanen ylsi uransa ennätysrankingiin (195:s). Ammattilaisuraansa käynnistelevän Laura Hietarannan lasikaton rikkominen tarkoitti ensimmäistä kaksinpelin välieräpaikkaa ITF-kiertueen W25-tasolla Virossa. Anastasia Kulikova putosi saman tason turnauksessa Slovakiassa ensimmäisellä kierroksella.

Voimistelu: Ensimmäisenä suomalaisnaisena telinevoimistelun neliottelun MM-finaaliin selviytynyt Maisa Kuusikko onnistui myös loppukilpailussa Englannin Liverpoolissa. Kokonaispisteet 51,999 oikeuttivat maailman valioiden joukossa 13. sijaan. Miehet eivät MM-kilpailussaan optimaalisesti onnistuneet, sillä Elias Koski oli kuusiottelun karsinnassa 40:s pistein 77,932 ja Robert Kirmes 53:s pistein 75,698. Kaksikon paras telinesijoitus oli Kirmeksen 37:s rekillä pistein 13,366. Akseli Karsikas oli hypyssä 26:s pistein 12,650.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kauden toiseksi viimeinen MM-osakilpailu ajetaan tällä viikolla Brasiliassa.

Ralli: MM-sarja päättyy tällä viikolla ajettavaan Japanin MM-ralliin.

Rallicross: MM-sarja päättyy viikonloppuna Saksassa. Niclas Grönholm lähtee päätösviikonloppuun MM-sarjan kolmospaikalta.

Suunnistus: Nuorten kesällä Portugalissa keskeytetyt MM-kisat käytiin loppuun menneenä viikonloppuna. Vaikka kesällä sprintin maailmanmestaruuden voittanut Elisa Mattila jätti maastomatkat väliin, Suomi nappasi jokaiselta matkalta mitalin. Naisissa mitalirohmu oli Eeva Liina Ojanaho, joka otti pitkältä matkalta hopeaa sekä keskimatkalta ja viestistä pronssia. Touko Seppä puolestaan ankkuroi Suomen miehet MM-hopealle ja otti pronssia molemmilta henkilökohtaisilta matkoilta.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkueen MM-karsinnat jatkuvat tiistaina vierasottelulla Tanskaa vastaan.

Jalkapallo: HJK:n eurotaival Eurooppa-liigan lohkovaiheessa päättyi 0–3-vierastappioon Real Betisille. HJK:n saldoksi kuudesta lohkovaiheen ottelusta jäi yksi tasapelipiste. Naisten maajoukkue kohtaa Walesin Espanjassa lauantaina.

Jääkiekko: Sekä miesten että naisten maajoukkue pelaa tällä viikolla Euro Hockey Tourin turnauksen kotimaassa.

Koripallo: Susijengin MM-karsinta jatkuu perjantaina vierasottelulla kivikovaa Saksaa vastaan. Suomi on jo varmistanut MM-paikan, mutta neljällä jäljellä olevalla ottelulla on arvoa muun muassa MM-kisojen lohkorankingiin.

Käsipallo: Naisten maajoukkue ei onnistunut etenemään MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta. Itävalta oli parempi kotonaan maalein 37-22 ja vierasottelussaan 35-28.

Lentopallo: VaLePa kohtaa CEV Cupissa italialaisen Modenan kotonaan keskiviikkona.

Salibandy: Suomi avasi miesten MM-kisat vakuuttavasti lyömällä Slovakian lauantaina 8-1. Sunnuntaina tuli kuitenkin kylmää vettä niskaan, kun kisaisäntä Sveitsi oli parempi maalein 7-5. Tiistaina vastassa on Norja, minkä jälkeen siirrytään pudotuspelivaiheeseen.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho oli viikonlopun suomalaisnimi maailmancup-avauksessa Puolan Wislassa. Lauantaina Rautionaho ponkaisi yhdeksänneksi ja sunnuntaina 18:nneksi. Myös Julia Kykkänen otti maailmancupin pisteitä, sijoitukset 27:s ja 29:s. Miesten pistetili jäi avaamatta, vaikka sunnuntain kilpailussa Antti Aalto (32:s), Niko Kytösaho (33:s) ja Eetu Nousiainen (35:s) pääsivät lähelle. Viikonlopun ilonaihe oli nuoren Vilho Palosaaren karsinnan läpäiseminen kummassakin osakilpailussa.

Pikaluistelu: Maailmancup-kausi käynnistyy Norjan Stavangerista tällä viikolla.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sijoittuivat jäätanssissa seitsemänneksi GP-sarjassa Ranskassa pistein 172,48. Latvian Riikassa suomalaiset juhlivat voittoa sekä naisissa (Janna Jyrkinen, 178,72) että tytöissä (Iida Karhunen, 171,86). Jyrkinen otti myös kovan kotimaisen päänahan, sillä Emmi Peltonen oli kolmas pistein 160,87. Miehissä Valtter Virtanen sijoittui viidenneksi pistein 184,65. Olympiaedustaja Jenni Saarisen on määrä avata kautensa tällä viikolla Itävallassa.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Tokion paralympialaisissa Suomea edustanut Jarkko Mylly avasi MM-kisat Arabiemiraateissa tähtäämällä R3-luokan ilmakiväärin makuukilpailussa 16:nneksi tuloksella 631,5. Niina Seppälä oli 38:s (625,5). Tällä viikolla ohjelmassa on muun muassa pienoiskiväärikilpailu.

Curling: Suomi on avannut pyörätuolicurlingin B-divisioonan MM-kisat Kisakalliossa kolmella tappiolla, Sveitsille, Englannille ja Italialle. Alkusarjassa on jäljellä vielä ottelut Puolaa ja Japania vastaan.

Istumalentopallo: Suomen naiset ovat aloittaneet MM-kisat Bosnia-Hertsegovinassa tappiolla Italialle 0-3 ja voittamalla Saksan 3-1. Maanantaina vastassa on Brasilia ennen pudotuspelivaihetta.

Maalipallo: Sekä Suomen miesten että naisten maajoukkueet tavoittelevat nousua EM-kisojen A-tasolle B-divisioonasta Portugalista. Pelit käynnistyvät viikonloppuna.

Pöytätennis: MM-kisat Espanjassa käynnistyivät sunnuntaina. Aino Tapola ja Timo Natunen putosivat avausottelussaan sekanelinpelissä, mutta kaksinpelit pelataan vasta tällä viikolla.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta