Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
07.11.2022 | Blogi

Jette Timgrens gästblogg: Cykling för gemensam rörelse

Höstrugget är här och vår familj får igen plocka fram cykelbelysningen för att synas under mörka mornar. Även om det är grått och det duggar, cyklar vi till dagis, skola och jobbet. Vi talar, skrattar och tävlar medan vi cyklar. Kinderna är röda, pulsen höjd och barnen är pigga och alerta inför en ny dag när vi kommer fram en kvart senare. Jag fortsätter ännu 15 minuter till jobbet.

Aktiv skolväg är hållbart tillsammans

Vi har turen att kunna ha en aktiv skol- och dagisväg på knappa tre kilometer. Så är tyvärr inte fallet för alla. En aktiv skolväg* är ett sätt till att röra sig tillsammans, märka naturens förändringar under årstiderna och fästa uppmärksamhet på allt det vackra runt om oss. Detta stöder medveten närvaro i naturen och en stund av den pulshöjande motionen som nämns i motionsrekommendationerna**.

Cykling är ett miljövänligt sätt att förflytta sig och utöva nyttomotion samtidigt. Cykling kan rätt tidigt bli hela familjens sätt att röra sig tillsammans. Intresset för cykling kan väckas redan i ett tidigt skede genom att visa exempel, läsa sagor och titta på bilder om cykling. Genom att visa exempel på en aktiv livsstil i positiv anda, främjar också barnens attityder och intresse för en aktiv livsstil.

En uppsjö av möjligheter för cykling i alla åldrar

Före barnen själva klarar av att cykla, följer de med vuxna samt andra barn och unga. Det finns många olika sätt att involvera barn på cykel allt från barnstol och cykelkärra till sparkcyklar, barncyklar, bogserhjälp och rikshacyklar. Vid långa transportsträckor kan det vara skönt att ha en eldriven lådcykel eller att dra en cykelkärra med en eldriven cykel. Det gäller att välja rätt hjälpmedel enligt behov och lyckligtvis finns det många olika alternativ att välja mellan. När utrustningen motsvarar behoven blir tröskeln lägre för att välja cykeln som transportmedel. På samma främjas uthållighetskonditionen, balansen och muskelstyrkan samt den positiva naturupplevelsen för hela familjen.

För mig och min familj ger möjligheten att kunna cykla till skolan och daghemmet en guldkant på vardagen. Barnen uppskattar det inte alla mornar, men jag ser det som en investering i deras inlärningsförmåga, kreativitet, hälsa, trafikkunskaper, hållbarhet och framtida miljö.

Temaveckan för familjemotion

7 – 13.11.2022 firas temaveckan för familjemotion. Under temaveckan förmedlas att all rörelse räknas, alla kan och att en familj är det, vad var och en upplever som familj. Under kampanjen sprids rörelseglädje samt tips för gemensamma aktiviteter, som sporrar och inspirerar andra familjer till rörelse.

Delta gärna och sprid budskapet om rörelseglädje på sociala medier med sloganen:
”Rörelse tillsammans ger en möjlighet att lysa” och använd dig gärna av: #familjenirörelse #liikkuvaperhe #familiesonthemove #perheliikunnanteemaviikko. Helheten koordineras av “Perheliikunnan teemaryhmä” som är en del av Olympiska kommitténs nätverkshelhet “Liikkujan polku”.***

 

Jette Timgren, Folkhälsan

* Aktiv transport (folkhalsan.fi)
**Motionsrekommendation för barn och unga – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)
*** Liikkujan polku -verkosto – Suomen Olympiakomitea

 

Tämä blogi on osa Suomen Olympiakomitean, Liikkuva perhe -ohjelman ja perheliikunnan teemaryhmän Yhdessä liikkuminen antaa mahdollisuuden loistaa -blogisarjaa. Sarjan avulla tuodaan esille perheiden liikkumisen monet eri muodot ja mahdollisuudet sekä kannustetaan kaikkia mukaan viettämään perheliikunnan teemaviikkoa 7.-13.11.2022.

Yhdessä liikkuminen antaa mahdollisuuden loistaa -blogisarja:

Susanne Blomqvist ja Matleena Livson: Nyt on aika nostaa perheliikunnan merkitys valokeilaan!
Terhi Koivumäen vieraskynä: Perheliikuntaa ilman huonoa omaatuntoa
Jette Timgrens gästblogg: Cykling för gemensam rörelse
Silja Rannan vieraskynä: Miksi Perhefutiksesta on tullut niin suosittua?

Lue myös: