Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.11.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 45/2022: Aino Tapola otti parapöytätenniksen MM-hopeaa

Aino Tapola toi Suomeen ensimmäisen parapöytätenniksen MM-mitalin 20 vuoteen. Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ylsivät maailman valioiden joukossa Brasiliassa puolivälieriin. Miehet voittivat MM-pronssia salibandyssä ja Niclas Grönholm rallicrossissa. Naisleijonat esiintyi väkevästi kotiyleisönsä edessä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Tällä viikolla MM-kisoissa Arabiemiraateissa ohjelmassa on vielä pienoiskiväärikilpailu.

Curling: Suomi oli alkulohkossaan viides, eikä selviytynyt jatkoon pyörätuolicurlingin B-divisioonan MM-kisoissa Kisakalliossa. Ainoa voitto viidestä ottelusta tuli Puolasta pistein 10-2.

Istumalentopallo: Suomen naiset sijoittuivat MM-kisoissa Bosnia-Hertsegovinassa kymmenenneksi. Neljännesvälierän tappio Slovenialle luisti Suomen alempaan loppusarjaan, jossa neljästä ottelusta tuli kolme voittoa.

Maalipallo: Sekä Suomen miesten että naisten maajoukkueet tavoittelevat tällä viikolla nousua EM-kisojen A-tasolle B-divisioonasta Portugalista.

Pöytätennis: Aino Tapola saavutti ykkösluokassa kaksinpelin MM-hopeaa Espanjan Granadassa. Mitali oli Suomen ensimmäinen MM-kisoista sitten vuoden 2002, jolloin Matti Launonen saavutti pronssia. Miesten ykkösluokassa Timo Natusen taival katkesi puolivälierätappioon.

Kesäolympialajit

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen jatkoivat vahvaa loppuvuottaan maailmankiertueen eliittitason turnauksessa Brasiliassa. Kaksikko meni alkulohkostaan jatkoon kahden voiton turvin ja taipui puolivälierissä.

Golf: Matilda Castrén varmisti viimeisellä mahdollisella hetkellä paikkansa tällä viikolla pelattavaan LPGA:n finaaliturnaukseen sijoittumalla kymmenenneksi Floridassa. TOP10-sijoitus oli Castrénin kauden kolmas. Myös Sanna Nuutinen läpäisi pitkästä aikaa cutin sijoittuen 70:nneksi. Miesten Euroopan kiertueen finaaliturnaus sen sijaan pelataan ilman suomalaisia, ellei Tapio Pulkkanen pääse varasijalta tämän viikon finaaliin. Pulkkanen oli 56:s ja Kalle Samooja 58:s Etelä-Afrikassa. Naisten Euroopan kiertueella Saudi-Arabiassa paras suomalainen oli 21:nneksi sijoittunut Ursula Wikström. Myös Noora Komulainen (49:s) läpäisi cutin.

Miekkailu: Paras suomalaissijoitus kalpamiekkailun maailmancup-kauden avausviikonloppuna saatiin naisten puolelta Tallinnasta, kun Anna Vuorinen raivasi tiensä 32 parhaan joukkoon ja sijoittui 29:nneksi. Miehissä 64-kaavioon ylsi Topias Tauriainen, joka oli 62:s.

Nykyaikainen viisiottelu: Tiitus Ämmälä on tällä viikolla mukana alle 24-vuotiaiden EM-kisoissa Puolassa.

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja iski turnausvoittoon 50-kiloisissa ja Vilma Viitanen 54-kiloisissa perinteisessä Tammer-turnauksessa. Miehistä finaaleissa nähtiin Sam Morovati 71-kiloisissa, mutta finaali päättyi tappioon.

Purjehdus: Kilpailukausi päättyy tällä viikolla Ranskan Hyeresiin, jossa kilpaillaan ILCA-luokkien EM-regatta.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla oli vaisu viikko Ranskan liigassa. Viikon kolmesta ottelusta tuli kolme tappiota.

Ratsastus: Emma Kanerva ja Greek Air kirjauttivat vapaaohjelman ennätyspisteensä 78,830 kouluratsastuksen maailmancupissa Stuttgartissa. Ratsukko sijoittui yhdeksänneksi. Kanerva oli mukana myös neljän tähden kilpailussa ratsullaan Mist of Titanium Old – GP-ohjelmassa sijoitus oli seitsemäs ja GPS:ssä 12:s.

Sulkapallo: Joakim Oldorff ja Joonas Korhonen putosivat avauskierroksella kansainvälisessä turnauksessa Norjassa, kuten myös Iikka Heino Malesiassa. Tällä viikolla Oldorff pelaa Irlannissa.

Taekwondo: Tällä viikolla Meksikossa otellaan MM-mitaleista.

Tennis: Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool aloittivat ATP-finaaliturnauksen Torinossa voitolla sunnuntaina. Otto Virtanen jatkoi vahvaa loppukauden kiihdytystään haastajatason välieräpaikalla Ranskassa. Eero Vasa taipui samassa turnauksessa nelinpelin avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen puolestaan eteni nelinpelin puolivälieriin haastajatasolla Slovakiassa. Heliövaaran finaaliturnauksen lisäksi tällä viikolla pelataan Helsingissä, jossa miesten turnaus on haastajatasoa ja naisten ITF-kiertueen W25-tasoa. Mukana on Heliövaaraa ja Emil Ruusuvuorta lukuun ottamatta koko kotimainen kärkikaarti.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi MM-pisteille Brasilian GP-kilpailussa tultuaan maaliin yhdeksäntenä. Lauantain sprinttikilpailussa Bottas oli 14:s. MM-sarja päättyy tällä viikolla Abu Dhabissa, ja Bottas lähtee päätösosakilpailuun MM-sarjan kymmenenneltä paikalta.

Ralli: WRC2-luokassa ajava Teemu Suninen oli parhaana suomalaisena kahdeksas MM-sarjan päättäneessä Japanin rallissa. Yhdeksänneksi ajanut Emil Lindholm voitti WRC2-luokan maailmanmestaruuden, joten suomalaiset juhlivat kaikkien luokkien mestaruuksia. WRC-luokan mestaruuden voitti Kalle Rovanperä (Japanissa 12:s) ja WRC3-luokan Lauri Joona.

Rallicross: Niclas Grönholm nousi dramaattisesti toiselle perättäiselle MM-pronssilleen, kun päätösosakilpailussa Saksassa toiseksi ajaneen Kevin Hansenin auto ei läpäissyt loppukatsastusta. Grönholm nousi osakilpailun toiseksi ja varmisti MM-sarjan kolmostilan.

Squash: Emilia Korhonen taipui avauskierroksella haastajakiertueen turnauksessa Rhode Islandilla. Tällä viikolla Korhonen pelaa Lontoossa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue otti avausvoittonsa MM-karsinnoissa tiistaina päihittämällä vierasottelussa Tanskan 6-0.

Jalkapallo: Naisten maajoukkue pelasi tasan 1-1 Walesin kanssa lauantaina. Ottelu pelattiin puolueettomalla kentällä Espanjassa. Huuhkajat kohtaa torstaina Pohjois-Makedonian ja sunnuntaina Norjan.

Jääkiekko: Naisleijonat voitti puhtaalla pelillä EHT-kotiturnauksensa. Sveitsi, Ruotsi, Saksa ja Tšekki kaatuivat yhteismaalein 14-2. Leijonat jäi EHT-kotiturnauksensa jumboksi, vaikka hävisi turnauksen voittaneelle Ruotsille vain pisteellä. Päätösottelussa Suomi kaatoi Ruotsin 4-1, mutta Sveitsiä (2-3 vl) ja Tšekkiä (2-5) vastaan tuli tappiot. Tappara ja Jukurit aloittavat mestarien liigan pudotuspelit tällä viikolla.

Koripallo: Susijengin seitsemän ottelun voittoputki MM-karsinnoissa päättyi perjantai-iltana Saksassa, kun isäntäjoukkue oli parempi pistein 94-80. Karsinta jatkuu maanantai-iltana kotiottelulla Viroa vastaan.

Lentopallo: VaLePa ja Savo Volley taipuivat CEV Cupin avausotteluissaan. VaLePa hävisi kotonaan italialaiselle tähtisikermälle Modenalle 0-3. Savo Volley puolestaan taipui vasta viidennessä erässä Belgradin Punaisen Tähden vieraana. Toiset osaottelut pelataan keskiviikkona.

Salibandy: Suomen miesten maajoukkue jäi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2004 MM-loppuottelun ulkopuolelle MM-kisoissa Sveitsissä. Alkusarjan Sveitsi-tappion hinta oli se, että vastaan tuli Ruotsi jo välierävaiheessa. Suomi taipui välierässä 3-4 rangaistuslaukauskilpailun jälkeen, mutta jatkoi kuitenkin katkeamatonta mitaliputkeaan voittamalla isäntämaan pronssiottelussa 5-3.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Viikonloppuna Levillä pujotellaan naisten maailmancupia. Ohjelmassa on tutusti kaksi kilpailua.

Curling: Viikonloppuna Ruotsissa käynnistellään EM-kisojen B-divisioonaa, jossa mukana on Suomelta sekä miesten että naisten joukkueet.

Freestyle: Freeskin maailmancup-kauden ensimmäinen slopestyle-kilpailu käydään Itävallan Stubaissa viikonloppuna.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli B-ryhmässä 14:nneksi sekä 1000 että 1500 metrillä maailmancupin avauksessa Stavangerissa. Suomalaisen ajat olivat 1.11,01 ja 1.50,04. Tällä viikolla luistellaan Heerenveenissä.

Taitoluistelu: Olympiaedustaja Jenni Saarinen avasi kautensa challenger-sarjassa Itävallassa. Yhteispisteet 153,28 oikeuttivat 12. sijaan. Tällä viikolla yksilöluistelijoita kilpailee challenger-sarjaa Varsovassa ja Yuka Orihara ja Juho Pirinen jäätanssissa Japanissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta