Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.11.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 46/2022: Purjehduksen menestyskausi huipentuu maanantaina – Kaarle Tapper kolmossijalta EM-regatan päätöspäivään

Kaarle Tapperilla on mahdollisuus ottaa uransa ensimmäinen arvokisamitali Ranskassa. Harri Heliövaaran läpimurtokausi maailman nelinpelieliittiin huipentui välieräpaikkaan ATP-finaaliturnauksessa. Suomi juhli nousuja A-tasolle maalipallon EM-kisoissa. Suomi jatkaa talvilajien keskipisteenä, kun Levin maailmancup-pujotteluja seuraavat pohjoismaisten hiihtolajien mc-avaus Rukalla ja taitoluistelun GP-kilpailu Espoossa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Golf: Matilda Castrén päätti kolmannen LPGA-kautensa finaaliturnauksessa Floridassa sijaan 52. Tällä viikolla pelataan vielä Espanjassa naisten Euroopan kiertueen finaaliturnaus, jossa suomalaisista ovat mukana ainakin Tiia Koivisto ja Ursula Wikström.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen (EM-hopea ja MM-pronssi) ovat jo tämän vuoden aikana saavuttaneet lajin ensimmäiset arvokisamitalit sitten vuoden 2016, mutta Kaarle Tapperilla on mahdollisuus liittyä joukkoon maanantaina, kun ILCA-luokkien EM-regatta huipentuu Ranskassa. Tokion olympiaysi lähtee ILCA7-luokan päätöspäivään kolmossijalta. Myös Valtteri Uusitalo (31:s) ja Nooa Laukkanen (35:s) purjehtivat kultafinaaleissa.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla jatkuu tiistaina Ranskan liiga.

Sulkapallo: Joakim Oldorff esitti tuloksellisesti vuoden parasta peliään etenemällä karsintojen kautta pääsarjan toiselle kierrokselle Irlannin avoimissa. Matkan varrella tuli muun muassa vuoden kovin päänahka, Belgian Julien Carraggi (ranking-77). Kalle Koljonen on tällä viikolla pelaamassa Bahrainissa.

Taekwondo: Suomen viiden hengen joukkue saavutti neljä otteluvoittoa (kaksi luovutuksilla) MM-kisoissa Meksikossa. Kaikki suomalaisnaiset (Ida Tammila, Jenna Ylönen, Ruqia Rahmani ja Helmi Härkönen) jakoivat sijaa 17, Niko Saarinen sijoittui 33:nneksi.

Tennis: Harri Heliövaaran upea läpimurtokausi nelinpelin maailman eliittiin huipentui välieräpaikkaan ATP-finaaliturnauksessa Torinossa. Finaalipaikkakin karkasi vasta ottelun katkaisupelissä. Helsingissä pelattiin miesten haastajatason turnaus, jossa Otto Virtanen eteni toiselle kierrokselle. Nelinpelissä Virtanen ja Eero Vasa taipuivat puolivälierissä, kuten myös Patrik Niklas-Salminen norjalaisparinsa kanssa. Naisilla Helsingin turnaus oli ITF-kiertueen W25-tasoa. Avauskierroksella Laura Hietarannan voittanut Anastasia Kulikova sekä villin kortin turnaukseen saanut Ella Haavisto etenivät toiselle kierrokselle.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Riia Pallarin 37:s sija lauantaina oli suomalaisittain paras sijoitus Levin maailmancup-pujotteluissa. Sunnuntain kilpailussa kaikki neljä suomalaista keskeytti. Maailmancup siirtyy Pohjois-Amerikkaan, jossa tällä viikolla miehet laskevat vauhti- ja naiset tekniikkalajeja.

Curling: Suomen miehet ovat aloittaneet B-divisioonan EM-kisat Ruotsissa voitolla Liettuasta ja tappiolla Walesille. Naiset hävisivät Virolle ja Slovakialle ennen kuin voittosarake aukesi Sloveniaa vastaan. Kisat jatkuvat tällä viikolla.

Freestyle: Teemu Lauronen lunasti paikkansa finaaliin slopestylen maailmancup-avauksessa Itävallan Stubaissa. Finaalin pisteet 63,47 riittivät sijaan 12. Naisissa Anni Kärävä oli 15:s pistein 40,06, eikä onnistunut etenemään finaaliin.

Maastohiihto: Maailmancup käynnistyy tutusti Rukalta. Perjantaina hiihdetään perinteisen sprintit, lauantaina perinteisen kympit ja sunnuntaina vapaalla 20 kilometrin takaa-ajot.

Mäkihyppy: Miesten maailmancup jatkuu Rukalla viikonloppuna kahdella kilpailulla.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli Heerenveenin maailmancupissa B-ryhmässä tonnilla 19:nneksi ajalla 1.10,48 ja 1500 metrillä 17:nneksi ajalla 1.48,95. Tällä viikolla käynnistyy nuorten maailmancup Seinäjoella.

Taitoluistelu: Janna Jyrkinen jatkoi vahvaa syksyään luistelemalla challenger-sarjassa Puolan Varsovassa kolmanneksi pistein 174,96. Miehissä Valtter Virtanen oli 13:s ennätyspisteillään 198,48. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat jäätanssissa kahdeksanneksi pistein 168,45 GP-sarjassa Japanissa. Tällä viikolla Espoossa luistellaan GP-kilpailu, jossa on kotimaiset kärkinimet mukana. Myös Saksan Dortmundissa on suomalaisia kilpailemassa.

Yhdistetty: Rukan maailmancup-avauksessa käydään kolme kilpailua.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas päätti MM-sarjan ajamalla 15:nneksi päätösosakilpailussa Arabiemiraateissa. Alfa Romeolla ensimmäisen kautensa ajanut suomalainen sijoittui MM-sarjassa kymmenenneksi.

Joukkuevoimistelu: Itävallassa käydään tällä viikolla MM-kisat.

Potkunyrkkeily: Suomi saavutti EM-kisoista Turkista kaksi Euroopan mestaruutta, kolme muuta mitalia sekä neljä paikkaa ensi kesän Euroopan kisoihin. Mestaruudet voittivat Akseli Saurama full contactin 71-kiloisissa sekä Virve Vanhakoski K1:n 70-kiloisissa.

Squash: Emilia Korhonen eteni toiselle kierrokselle haastajakiertueen korkeamman kategorian turnauksessa Lontoossa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat pelasi menneellä viikolla kaksi 1–1-tasapeliä, sekä Pohjois-Makedonian että Norjan vieraana.

Jääkiekko: Tappara haki 1–0-vierasvoiton Davosista mestarien liigan neljännesvälierien avausottelussa tiistaina. Jukurit puolestaan pelasi kotonaan tasan 1-1 toisen sveitsiläisjoukkueen, Fribourgin kanssa. Toiset osaottelut pelataan avausosien vierasjoukkueiden kotiluolissa tiistaina.

Koripallo: Susijengi kaatoi Viron selkeästi 91-71 kotiyleisönsä edessä MM-karsintaottelussa maanantaina. Kaksi viimeistä karsintaottelua pelataan helmikuussa. Tällä viikolla on Susiladiesin vuoro palata EM-karsintaparketille vuoden tauon jälkeen; torstaina vastassa on Ranska vierasottelussa ja sunnuntaina Liettua kotiottelussa.

Lentopallo: Savo Volley voitti kotiottelussaan Belgradin Punaisen Tähden 3-1 ja eteni CEV Cupin toiselle kierrokselle, jolla vastaan tulee romanialainen C.S. Arcada Galat. VaLePan europelit sen sijaan päättyivät, kun myös vierasottelusta italialaista Modenaa vastaan tuli tappio erin 1-3.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Jarkko Mylly teki MM-kisoissa Arabiemiraateissa R6-luokan pienoiskiväärin makuukilpailussa uuden peruskilpailun Suomen ennätyksen 621,6 pistettä ja eteni neljäntenä finaaliin. Finaalissa Myllyn tähtäin oli kahdeksanneksi tarkin.

Lumilautailu: Myös paralympialajeissa talvikausi on käynnistymässä. Lumilautailun maailmancup käynnistyy banked slalom -kilpailuilla Hollannin Landgraafissa.

Maalipallo: Suomen maajoukkueilla oli riemukas viikko EM-kisojen B-divisioonassa Portugalissa. Naiset voittivat koko turnauksen häviten vain yhden kahdeksasta ottelustaan. Myös miehet nousivat A-divisioonaan voittamalla pronssiottelussa Ison-Britannian 6-5.

Triathlon: Liisa Liljan kilpailumielessä hiljaisempi vuosi huipentuu viikonloppuna Arabiemiraateissa, jossa käydään paratriathlonin MM-kisat.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta