Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Liikkuvia hyvinvointialueita rakentamassa – katso tallenne webinaarista!

Ajankohtaiswebinaari liikkeen lisäämisestä uusilla hyvinvointialueilla keräsi langoille yli 100 aluevaltuutettua ympäri Suomen. Olympiakomitean ja Liikunnan aluejärjestöjen järjestämä katsaus tarjosi näkökulmia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen hyvinvointialueilla ja konkreettisia vinkkejä siihen, miten aluevaltuutetut voivat edistää omalla alueellaan liikettä ja liikuntaa.

Alkuvuodesta käynnistyvät hyvinvointialueet ovat suuren haasteen – mutta myös mahdollisuuden – edessä.

Tiedämme, että suomalaisten liikkumattomuus ja paikallaanolo aiheuttavat vuosittain miljardiluokan kustannukset. Luvut kertovat fyysisen kunnon jatkuvasti heikkenevästä trendistä, joka käy yhteiskunnalle kalliiksi. Investointi suomalaisten liikkumiseen on ehkäisevää terveyden edistämistä, joka edistää yksilöiden toimintakykyä ja vähentää tarvetta hintaville korjausliikkeille terveydenhuollossa.

On selvää, etteivät liikkuvat hyvinvointialueet rakennu itsestään. Muutos edellyttää avointa mieltä ja rohkeutta tarttua uudenlaisiin lähestymistapoihin. Avainasemassa on järjestelmällinen yhteistyö ja vuoropuhelu valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien sekä yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Lisäksi liikkumisen edistäminen edellyttää muun muassa kirjauksia strategisella tasolla jalkautuakseen aidosti osaksi hyvinvointialueiden johtamista, resursointia, investointeja ja tapaa toimia.

Webinaarissa paneuduttiin liikkumattomuuden lukuihin, liikuntaneuvontaan osana elintapaohjausta, järjestöyhteistyön rakentamiseen ja muihin konkreettisiin keinoihin, joihin aluevaltuutetut voivat tarttua edistääkseen liikettä ja liikunnallista elämäntapaa alueellaan.

Katso tallenne Suomen Olympiakomitean Youtube-kanavalta. 

Ohjelma:

Liikkumattomuuden haaste ja tarvittavat toimet liikkeen lisäämiseksi (02:10)
Tommi Vasankari, johtaja, UKK-instituutti

Yhteistyöllä lisää liikettä hyvinvointialueilla (28:00)
Taina Susiluoto, toimitusjohtaja, Suomen Olympiakomitea

Liikuntaneuvonta osana elintapaohjausta (40:30)
Sari Kivimäki, kehittämispäällikkö, Liikkuva aikuinen

Sanoista tekoihin – miten toimiva yhteistyö rakennetaan käytännössä? (57:55)
Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, EKSOTE
Mai-Brit Salo, aluejohtaja, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu

Kohti liikuttavampia aluevaltuustoja -paneelikeskustelu (01:24:20)
Sari Essayah, kansanedustaja, aluevaltuutettu (kd), Pohjois-Savon hyvinvointialue
Sari Rautio, Paralympiakomitean puheenjohtaja, aluevaltuutettu (kok), Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Riitta Hämäläinen-Bister, toiminnanjohtaja, Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry
Mai-Brit Salo, aluejohtaja, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu

Kuvassa vasemmalta Toni Ahva, Sari Kivimäki, Riitta Hämäläinen-Bister, Petri Keskitalo, Matleena Livson, Mai-Brit Salo, Aija Rautio, Tommi Vasankari ja Sari Rautio.