Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.11.2022 | Seuratoiminta | Uutinen

Mieti mitä puhut, sillä on väliä – #Pukukoppipuhe kaipaa päivittämistä

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset kilpaurheilijat kokevat urheilussa etupäässä myönteisiä kokemuksia, mutta myös vastuutonta ja epäasiallista käytöstä ilmenee. Yleisimpänä epäasiallisena käyttäytymisenä koetaan oman tekemisen epäoikeudenmukaista ja pilkkaavaa arvostelua.

Epäasiallisen puheen seuraukset voivat olla kauaskantoisia ja siksi siihen on tärkeä puuttua. Urheilun parissa onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota juuri puheen tapoihin ja niin sanotun pukukoppipuheen tyyliin.

Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine toivoo yhteistä pysähtymistä aiheen äärelle ja kannustaa pohtimaan, minkälaista ilmapiiriä omalla puheellaan rakentaa.

– Meidän kaikkien urheilun ja liikunnan parissa toimivien on ensiarvoisen tärkeää luoda luottamuksellinen ilmapiiri, jossa jokaisella on hyvä olla. Naureskelu ja epäasialliset vitsit eivät ole nykypäivää, eivätkä ne ole ok.

Muutos ei tarkoita sitä, että huumori pitäisi karsia pois.

– Positiivinen meininki ja yhteisöllisyys ovat urheilun tärkeitä voimavaroja, joiden haluamme kukoistavan jatkossakin.

Laineen mukaan puheen tulee kuitenkin olla tyylikästä ja kunnioittavaa.

Pukukoppipuheen päivittäminen liittyy urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman useisiin teemoihin: turvalliseen toimintaympäristöön, yhdenvertaisuuteen sekä tasa-arvoon.

– Meidän tulee huomioida ihmisten monimuotoisuus niin, että jokainen kokee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, Laine summaa.

Epäasiallinen käyttäytyminen kitkettävä jo alkutekijöissään

#Pukukoppipuhe rohkaisee pysähtymään ja pohtimaan, millaista ilmapiiriä omalla puheellaan rakentaa. Kun ympäristö on jokaiselle mukana olevalle turvallinen, siivittää tämä myös parempiin suorituksiin kilpakentillä.

Näin voit luoda turvallista ilmapiiriä ja päivittää puhekulttuuria:

  1. Tunnistetaan epäkohdat ja kiinnitetään niihin huomiota. Miten meidän seurassamme puhutaan? Kannustammeko, osoitammeko arvostusta sanoin ja teoin? Ovatko vitsini hyväksyttäviä? Loukkaanko vahingossa?
  2. Luodaan yhteiset pelisäännöt, jossa otetaan kantaa myös puhetapoihin. Esimerkiksi Tähtiseuraohjelman pelisääntömateriaalit auttava alkuun.
  3. Epäasialliseen puheeseen puututaan välittömästi ja järjestelmällisesti.
  4. Lue tarkempia ohjeita Et ole yksin -palvelun materiaaleista.

 

#Pukukoppipuhe haastaa ja rohkaisee urheiluyhteisöä puuttumaan epäasialliseen käyttäytymiseen ja häiritsevään puheeseen. #Pukukoppipuheen tavoitteena on herättää pohdintaa siitä, millä tavalla itse puhun muille. Ovatko vitsini sopivia? Loukkaanko vahingossa? Jokaisella on oikeus turvalliseen sekä yhdenvertaiseen ilmapiiriin ja urheiluympäristöön. Muutos tehdään yhdessä.

 

#Pukukoppipuhe materiaalit ovat ladattavissa täältä. Materiaalit on tarkoitettu avoimeen käyttöön. 

Oletko kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa yhteyttä voivat ottaa nimettömästi urheilijat, urheilijan huoltajat, valmentajat sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden keskustella turvallisen ammattilaisen kanssa.

 

Lue lisää:

SUEKin tutkimus ”Urheilijoiden myönteisiä ja kielteisiä kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa” (2022)

Yli 2 00 suomalaista kilpaurheilijaa äänessä: Urheilussa paljon hyvää – epäasialliseen kohteluun puuttumista tulee kehittää

Lue lisää aiheesta