Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.11.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Luhtajoen Ratsastajien nuorisohallitus tuo seuran nuorten äänen kuuluviin – ”Olemme onnistuneet luomaan nuoria kiinnostavaa toimintaa aiempaa paremmin”

Luhtajoen Ratsastajien nuorisohallituksen perustaminen on tuonut nuorten äänen kuuluviin entistä paremmin. Nuorten osallistaminen on sitouttanut nuoria toimintaan paremmin ja innostanut nuoria myös jatkamaan seuratoiminnan parissa.

Nuorten putoaminen seuratoiminnasta haastaa monia seuroja. Luhtajoen Ratsastajien puheenjohtaja Mari Lieskoski uskoo, että nuorten osallistamisella on suuri vaikutus siihen, millä tavoin nuoret kiinnittyvät seuratoimintaan mukaan.

Luhtajoen Ratsastajissa nuorten osallistamisen kannalta keskeisessä roolissa on seuran nuorisohallitus.

– Halusimme kysyä nuorilta, millainen toiminta heitä kiinnostaa ja innostaa. Nuorisohallituksen myötä nuoret pääsevät nyt itse vaikuttamaan seuramme toimintaan ja suunnittelemaan heitä innostavaa tekemistä, Lieskoski avaa.

Luhtajoen Ratsastajien puheenjohtaja Mari Lieskoski uskoo, että nuoret kiinnittyvät seuratoimintaan paremmin, mikäli heille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa. Kuva: Aada Hannula

Nuorisohallituksen ideoimat tapahtumat suuressa suosiossa

Luhtajoen Ratsastajien nuorisohallitukseen kuuluu viisi nuorta. Yksi heistä on 16-vuotias Riikka Lintunen. Nuorihallituksessa Lintunen on ollut mukana nyt vuoden verran.

– Ajatus mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan tuntui kiinnostavalta. Meillä on tosi hyvä porukka ja tekemistämme on tuettu seuran puolesta hyvin.

Lintusen mukaan oman käden jäljen näkeminen on palkitsevaa. Nuorisohallituksen ideoimat tapahtumat ovat olleet suosittuja ja toiminta on kerännyt kiitosta.

– Järjestämämme talvitapahtuma, Touhu-päivä, oli tosi tykätty. On ollut kiva huomata, että myös vapaamuotoisemmat tapahtumat ovat innostaneet porukkaa liikkeelle. Toisaalta myös kisatapahtumamme, esimerkiksi kepparikisat, ovat olleet suosittuja.

Riikka Lintunen, 16 vuotta, lähti Luhtajoen Ratsastajien nuorisohallituksen toimintaan, koska halusi päästä suunnittelemaan seuran nuorille sopivaa toimintaa. Kuva: Aada Hannula

Harrastajien toiveet keskiössä

Mari Lieskoksen mukaan on tärkeää, että nuorten ääni tulee seuran toiminnassa kuuluviin.

– Toimintaa tehdään ensisijaisesti seuramme harrastajia ajatellen. Haluamme, että toimintamme on sellaista, joka innostaa tulemaan mukaan ja pysymään matkassa. Kun kaikilla on kivaa ja tekemisestä nautitaan, tämä myös näkyy.

Lieskoski uskoo, että nuorisohallituksen perustaminen on edistänyt myös seuran yhteishenkeä.

– Meillä on hyvä hyväkeskusteluyhteys hallituksen ja nuorisohallituksen välillä, ja ajatuksia vaihdetaan aktiivisesti myös seuratoimijoiden ja harrastajien kesken. Koen nuorisohallituksen tiivistäneen tallin keskinäistä yhteistyötä.

Myös Riikka Lintunen kuvaa keskusteluyhteyttä eri tahojen välillä hyväksi.

– Ajatuksiamme kuunnellaan ja meitä tuetaan tekemisessämme. Toisaalta myös ymmärretään, että meillä on opintoja ja muita harrastuksia, jotka vievät oman aikansa. Koskaan ei anneta ymmärtää, että olisi jokin paine ideoida tai järjestää jotakin. Homma toimii tosi hyvässä hengessä, Lintunen kuvaa.

Luhtajoen Ratsastajien nuorisohallituksen järjestämät tapahtumat ovat olleet suosittuja. Kuva: Riikka Lintunen

On tärkeää miettiä, millainen toiminta nuoria kiinnostaa

Nuorisohallituksen toiminta on yhtenäistänyt seuraa ja toimintaa tehdään yhä selkeämmin seuran kaikkien jäsenten toiveet huomioiden. Myös nuoret ovat Mari Lieskosken mukaan kiinnittyneet toimintaan aiempaa paremmin.

– Uskon, että nuorisohallitus on ollut nuorten osallistumisen kannalta ratkaisevassa roolissa. He tietävät, millainen toiminta juuri tätä sukupolvea kiehtoo ja me haluamme olla heidän tukenaan toiminnan toteuttamisessa. Yhteiset onnistumiset ovat saaneet nuoret kiinnittymään seuratoimintaan aiempaa paremmin.

Myös Riikka Lintunen uskoo yhteisten toteutusten innostaneen nuoria mukaan.

– Nuorisohallitus on tuonut konkreettisesti esiin sen, että vaikuttaminen on äärimmäisen tärkeää ja omaa ääntä kannattaa käyttää. On tosi hieno juttu, että seura kannustaa tähän.

 

Luhtajoen Ratsastajat

Luhtajoen Ratsastajat (LuhRa) toimii pääosin Nurmijärvellä Luhtajoen Ratsutila -nimisen ratsastuskoulun yhteydessä. Seuraan kuuluu noin 200 jäsentä. Seura tekee aktiivisesti erilaisia lajikokeiluja ja kannustaa niin ratsastusta tukevaan liikuntaan kuin terveellisiin elämäntapoihin. Seuralle omaa lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtimerkin.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Artikkelikuva: Sami Osenius

Lue lisää aiheesta