Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
13.12.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Ilveksessä vapaaehtoisia tuetaan aktiivisesti läpi seuratoimijapolun – ”Ilman vapaaehtoisia emme voisi liikuttaa näin suurta määrää harrastajia ja urheilijoita”

Tamperelainen Ilves on monilajiseura, jonka lajirepertuaariin kuuluvat jalkapallo, jääkiekko, salibandy, futsal ja ringette. Yli 7 000 jäsenen seurassa on mukana jopa 2 000 vapaaehtoistoimijaa.

Seuralla on oma vapaaehtoisten perehdytys- ja koulutusjärjestelmä, jonka avulla vapaaehtoisia tuetaan seuratoimijapolun alkutaipaleella ja sen myöhemmissä vaiheissa. Vapaaehtoisia palkitaan seuran lajijaostojen toimesta eri tavoin läpi vuoden, sekä Ilves ry muistaa vuosittain koko seuran tilaisuuksissa vapaaehtoisia.

– Iso osa seuramme arjen toiminnoista on vapaaehtoisten käsialaa. Vapaaehtoisia toimii laajalti eri rooleissa, esimerkiksi valmentajina, joukkueenjohtajina, huoltajina, viestijöinä tai rahastonhoitajina, kuvaa Ilves ry:n puheenjohtaja Kari Pansio.

Vapaaehtoisia tuetaan alusta lähtien

Ilves on satsannut paljon sekä rekrytointi- että perehdytyskäytäntöihinsä. Seurassa pidetään huolta siitä, että uusi vapaaehtoistoimija tunnistaa roolinsa ja tietää, mitä häneltä odotetaan.

– Haluamme jo rekrytointivaiheessa kuvata selkeästi, mitä eri tehtävissä vaaditaan ja tarjota tältä pohjalta parhaamme mukaan vapaaehtoisillemme heitä kiinnostavaa tekemistä. Meille on tärkeää, että toimijamme pääsevät hyödyntämään osaamistaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä kautta tekeminen säilyy mielekkäänä, Pansio taustoittaa.

Tyypillinen polku vapaaehtoistehtävien pariin alkaa lasten harrastuksen kautta lajista riippumatta. Ilveksen jalkapallojaoston toiminnanjohtaja Matti Anttosen mukaan on tärkeää, että uudet seuratoimijat pääsevät helposti mukaan seuran toimintaan. Vapaaehtoisten kouluttaminen ja perehdyttäminen on tässä merkittävässä roolissa.

– Koulutamme koko seurassa noin 1 600 henkilöä vuosittain ja yksistään jalkapallossa tavoittelemme vuosittain 1 000 koulutettua seuratoimijaa. Kaikille vapaaehtoistoimijoille on tarjolla heidän toimenkuviensa mukaista seurakoulutusta ja ohjeistusta. Kouluttamisen kautta seuran toimintakulttuuri tulee tutuksi ja muun muassa ruohonjuuritason valmentajien osalta tarjoamme perehdytystä kokeneiden toimijoiden opastuksella.

– Vapaaehtoistoimijat ovat seuratoiminnan kivijalka ja kehitämme toimintaamme heidän tukemisekseen. Meille vapaaehtoisten mielipiteet ovat todella tärkeitä ja teemme säännöllisiä kuukausittaisia fiiliskyselyitä seuratoimijoillemme, jotta osaamme kehittää seuran toimintaa vaikuttavasti, Anttonen kertoo.

Ilveksessä on oli 7 000 jäsentä. Seuran lajirepertuaariin kuuluu jalkapallo, jääkiekko, salibandy, futsal ja ringette.

Seuratoimijapolku kirjattu seuran strategiaan

Ilves on luonut oman seuratoimijapolun vapaaehtoisten tueksi. Seuratoimijapolun halutaan kannustavan vapaaehtoisia jatkamaan seuratoiminnan parissa mahdollisimman pitkään.

– Seuratoimijapolku on hyvin verrattavissa esimerkiksi valmentajapolkuun. Seuratoimijapolku konkretisoi sitä, ettei yksikään vapaaehtoisemme joudu missään tilanteessa yksin. Meillä on aina tukea tarjolla ja apua voi kysyä matalalla kynnyksellä, Pansio kuvaa.

– Samalla haluamme luoda jatkuvuutta ja osoittaa, että seurassamme on tarjolla runsaasti erilaisia tehtäviä. Oman osaamisen kehittyessä on mahdollista suunnata myös uudenlaisiin pesteihin, hän jatkaa.

Vapaaehtoiset ovat seuran toiminnan kulmakivi

Vuoden Urheiluseura 2022 -ehdokkuus oli seuralle iloinen yllätys.

– Tämä on ollut koko seuralle todella mieluinen yllätys. Meidät palkittiin juuri Suomen Palloliiton toimesta Vuoden Grassroots -seurana ja on tosi hienoa, että tekemisemme saa nyt Vuoden Urheiluseura -ehdokkuuden kautta kiitosta myös muiden lajiemme ja koko seuran toiminnan osalta, Pansio toteaa.

Pansio kuvaa vapaaehtoistoimintaa seuran toiminnan kulmakiveksi.

– Seura järjestää vuosittain harjoituksia 27 000 tunnin edestä, mikä kuvaa hyvin sitä, kuinka suuressa arvossa vapaaehtoistoiminta on arkemme pyörimisen kannalta. Tämän haluamme osoittaa myös vapaaehtoisillemme. Sen vuoksi on tärkeää huomioida vapaaehtoisia kauden aikana ja esimerkiksi kauden päättäjäisissä.

– Vapaaehtoiset ovat toimintamme kulmakivi. Ilman heitä emme voisi liikuttaa näin suurta määrää harrastajia ja urheilijoita, Pansio summaa.

Urheilu- ja liikuntaväki kokoontuu juhlistamaan päättynyttä urheiluvuotta Suomen Urheilugaalaan tammikuun 12. päivä. Vuoden 2022 Urheiluseuraksi ovat ehdolla Lahden Hiihtoseura, Lords of DiscGolf ja Ilves. Voittaja palkitaan Uno-pokaalin lisäksi OP Ryhmän lahjoittamalla erikoisstipendillä.

Suomen Olympiakomitean kokoaman asiantuntijaraadin valitsemien Vuoden urheiluseura -ehdokkaiden on kokonaisuudessaan oltava loistavia. Vuosittain vaihtuvana valintakriteerinä on vuonna 2022 vapaaehtoistoiminta.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuvat: Ilves ry

Lue lisää aiheesta