Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.12.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Lahden Hiihtoseurassa vapaaehtoistoiminnalla on pitkät perinteet – ihmiset ovat mukana ”rakkaudesta lajiin”

Lahden Hiihtoseura 1 150 jäsenen seura, jonka lajeihin kuuluu alppihiihto, ampumahiihto, freestyle, lumilautailu, telemark, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty. Seuran toiminnan painopiste on lasten ja nuorten ohjaamisessa, mutta seura on tukena aina huippu-urheilijaksi asti. Lahden Hiihtoseura haluaa olla ” Suomen paras lumella”.

Seuran vapaaehtoisrekisteri on laaja ja seuran perinteet vapaaehtoisten toiminnan saralla ulottuvat pitkälle. Muun muassa Salpausselän Kisat ovat olleet seuran käsialaa vuodesta 1923 lähtien.

– Vapaaehtoisrekisterissämme on 2 000 nimeä ja vapaaehtoisia on mukana tapahtumasta riippuen 200–1 200. Tehtäviä on tarjolla muun muassa kilpailutoiminnassa, akkreditoinnissa, ensiapu- ja terveyspalveluissa, ruokapalveluissa ja rakennustehtävissä, Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Marvaila kertoo.

Hyvät kokemukset innostavat uusia toimijoita mukaan

Marvaila korostaa, ettei yhtäkään urheilutapahtumaa tehdä palkkatyöllä. Suurten kilpailutapahtumien taustalla on aina joukko ihmisiä, jotka tekevät töitä ”rakkaudesta lajiin”.

– Ilman vapaaehtoisia emme järjestäisi yhtään kilpailuja – emme seuran sisäisiä tai Salpausselän kisojen kaltaisia suurtapahtumia. Tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat antaa omaa aikaansa ja osaamistaan.

Lahden Hiihtoseura juhlisti tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Ensi vuonna on vuorossa Salpausselän kisojen 100. juhlavuosi.

– Tapahtumissamme on mukana paikallisia perheitä jopa neljässä sukupolvessa ja vanhimmat mukana olevat ovat jopa 90-vuotiaita. Seuramme yhteisöstä on tullut monille tärkeä ja omaa työpanosta halutaan antaa yhteiseen hyvään.

Marvaila uskoo, että hyvät kokemukset kannustavat myös uusia toimijoita mukaan.

– Kun ihmiset kertovat, että tekeminen on kivaa, innostuvat myös uudet toimijat. Lisäksi seuran menestys ja onnistuneet tapahtumat houkuttelevat osallistumaan.

– ”Puskaradion” lisäksi rekrytoimme uusia vapareita esimerkiksi somessa, lehti-ilmoituksilla ja oppilaitosvierailuilla. Vaikka vapaaehtoisten houkutteleminen on tänä päivänä yhä haastavampaa, on tapahtumissamme mukana joka vuosi uusia ihmisiä. On tärkeää osoittaa, että toiminta on mukana olemisen arvoista. Koen, että tässä olemme osaltamme onnistuneet, Marvaila jatkaa.

Lahden Hiihtoseuran vapaaehtoisrekisterissä on jopa 2 000 nimeä. Seuran toiminnanjohtaja Janne Marvaila muistuttaa, että ilman vapaaehtoisia olisi mahdoton rakentaa urheilukilpailuja tai muita tapahtumia.

Vapaaehtoiset toimivat omaa osaamista ja mielenkiinnon kohteita vastaavissa tehtävissä

Uudet vapaaehtoiset perehdytetään – myös vapaaehtoisena toimivan – ryhmänvetäjän toimesta. Koska erilaisia tehtäviä löytyy runsaasti, on vapaaehtoisilla mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisissa tehtävissä he toimivat.

– Ilmoittautumisjärjestelmässämme on mahdollisuus ilmoittaa, mitkä osa-alueet kiinnostavat. Mikäli yksittäisiä kiinnostuksen kohteita ei heti löydy, mutta intoa osallistua riittää, autamme ihmisiä sijoittumaan sopivaan tehtävään. Työtehtäviä saa aina vaihtaa, mikäli homma ei tunnu mielekkäältä. Kun sopiva pesti löytyy, osallistuu vapaaehtoinen todennäköisemmin myös uudelleen, Marvaila kuvaa.

Hyvän ilmapiirin luominen on vapaaehtoisten viihtymisen kannalta tärkeää. Lahden Hiihtoseura järjestää jokaisen suuremman tapahtuman jälkeen vapaaehtoisten kiitosjuhlan ja seuratoimijoita muistetaan läpi vuoden erilaisilla kunnia- ja ansiomerkeillä.

– Meille on tärkeää osoittaa, että arvostamme vapaaehtoistemme työpanosta. Haluamme, että ihmisten on hyvä olla toiminnassamme. Oli ympäristö mikä tahansa – tästä on hyvä pitää huolta, Marvaila summaa.

 

Urheilu- ja liikuntaväki kokoontuu juhlistamaan päättynyttä urheiluvuotta Suomen Urheilugaalaan tammikuun 12. päivä. Vuoden 2022 Urheiluseuraksi ovat ehdolla Lahden Hiihtoseura, Lords of DiscGolf ja Ilves. Voittaja palkitaan Uno-pokaalin lisäksi OP Ryhmän lahjoittamalla erikoisstipendillä.

Suomen Olympiakomitean kokoaman asiantuntijaraadin valitsemien Vuoden urheiluseura -ehdokkaiden on kokonaisuudessaan oltava loistavia. Vuosittain vaihtuvana valintakriteerinä on vuonna 2022 vapaaehtoistoiminta.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuvat: Lahden Hiihtoseura

Lue lisää aiheesta