Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
14.12.2022 | Olympiakomitea | Tiedote

Suomen Olympiakomitean hallitustiedote 14.12.2022

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa 13.12. Hallitus keskusteli Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen vaikutuksista urheiluun.

Suomen Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen Olympiakomitean kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan. Olympiakomitea on ilmaissut näkemyksensä yhteisellä lausunnolla muiden Pohjoismaiden kanssa.

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK on viime viikolla päättänyt, että Venäjää ja Valko-Venäjää koskevat sanktiot ovat edelleen voimassa. Sen lisäksi KOK on päättänyt aloittaa selvityksen, voisivatko venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat palata kansanvälisiin kilpailuihin, ja millä kriteereillä ja aikataululla tämä voisi tapahtua.

Hallituksen kokousta johtanut Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo korostaa, että Suomi on ilmaissut mielipiteensä voimakkaasti myös KOK:n suuntaan, vaikka Suomella ei olekaan ääni- tai päätösvaltaa KOK:n toiminnassa.

– Olemme kertoneet kantamme suoraan KOK:n ylimmälle johdolle ja myös muille kansallisille Olympiakomiteoille. KOK tekee asiaan liittyvät päätöksensä itsenäisesti selvitystyön jälkeen. Seuraamme selvityksen etenemistä ja kommentoimme selvityksestä nousevia toimenpide-ehdotuksia sitten, kun niiden sisältö on tiedossa, Rahkamo sanoo.

Olympiakomitean hallitus totesi myös olevansa suomalaisten huippu-urheilijoiden tukena ja takaavansa urheilijoiden ilmaisunvapauden.

– Haluamme, että huippu-urheilijamme voivat keskittyä täysillä uraansa ja unelmiensa tavoitteluun. Samalla urheilijamme voivat vapaasti ilmaista mielipiteensä tästä ja kaikista muista haluamistaan asioista. Kuuntelemme urheilijoiden näkemyksiä tarkasti myös urheilijavaliokuntamme kautta, Rahkamo painottaa.

Vastuullisuusraportti hyväksyttiin luovutettavaksi ministeriölle

Hallitus käsitteli Olympiakomitean vastuullisuusraportin, joka toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle kunkin vuoden päätteeksi.

– Olympiakomitean toimintaa ja vastuullisuutta on arvioitu kuluneen vuoden aikana useiden ulkopuolisten tahojen toimesta. Olemme huomioineet ja toimeenpanneet kaikki meille annetut suositukset, päivittäneet sääntöjämme ja uudistaneet toimintaamme. Uskon että vastuullisuustyömme kestää kriittisenkin tarkastelun, Rahkamo toteaa.

Uutena hyvän hallinnon ja avoimuuden toimenpiteenä hallitus päätti julkaista takautuvasti kaikki oman toimikautensa kokousten pöytäkirjat.

Hallitus teki myös nimityksiä liikunnan ja urheilun toimielimiin. Suomen Olympiakomitean edustajaksi Urheilulääketieteen säätiön hallitukseen nimettiin Maarit Valtonen ja Matleena Livson. Suomen Olympiakomitean edustajaksi Euroopan Olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) Gender Equality, Diversity & Inclusion -komiteaan nimettiin Niina Toroi.

 

Kokouksen pöytäkirja (PDF)