Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.12.2022 | Seuratoiminta | Artikkeli

Lords of DiscGolfissa vapaaehtoiset ovat osa seuran tarinaa

Lords of DiscGolf on 192 jäsenen heinolalainen frisbeegolfseura, jonka toiminnassa vapaaehtoiset ovat olleet alusta asti avainasemassa. Vapaaehtoiset toimivat seurassa niin kilpailujen järjestäjinä, ohjaajina, valmentajina, ratavastaavina ja -hoitajina, kaluston huoltajina, tapahtumakioskin myyjinä kuin seuran viestinnän ja markkinoinninkin parissa.

– Tiimejä on rakennettu vapaaehtoisten osaamisen ja heidän mielenkiinnon kohteidensa mukaan. Ykkösprioriteettimme on, että tekeminen on mielekästä ja omaa osaamista pääsee hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Kun toimitaan yksilön vahvuuksien kautta, niin silloin kuormitus on pienempi ja laatu parempi, taustoittaa Lords of DiscGolfin puheenjohtaja Jere Pohjankoski.

Vuonna 2001 perustettu seura on vakiinnuttanut asemansa lajin sisällä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

– Teemme asioita suurella intohimolla ja haluamme viedä lajia eteenpäin. Olemme onnistuneet rakentamaan yhteisön, johon halutaan tulla mukaan.

Maailman parhaimpiin kuuluva frisbeegolfrata Lords of DiscGolfin käsialaa

Seuran rakentama Heinola DiscGolfPark World, eli tutummin ”Kippis” on rakennettu täysin vapaaehtoisvoimin ja se on maksuttomasti kaikkien käytettävissä ympäri vuoden. Heinolan Kippasuo -nimisellä alueella sijaitseva Kippis tunnetaan Suomen monipuolisimpana frisbeegolfkeskuksena, jonka Pro-rata on arvosteltu maailman viidenneksi parhaaksi radaksi yli 13 000 radan joukosta.

Kippikseen kuuluu muun muassa 18-väyläinen ammattitason Pro -rata sekä 18-väyläinen amatööreille soveltuva Am -rata. Myös lapsille on rakennettu oma 9-väyläinen Kids -rata. Tämän lisäksi alueelta löytyy myös 9-väyläinen puttirata, sekä useita muita erilaisia puttipelejä, kuten seuran itsensä kehittämä PuttiNolla.

Heinola DiscGolfPark World, ”Kippis”, on arvosteltu yhdeksi maailman parhaaksi frisbeegolfradaksi. Myös lapsille on rakennettu oma 9-väyläinen Kids -rata. 

Vuonna 2021 Kippiksellä pelattiiin yli 60 000 kierrosta.

– Kippiksellä on järjestetty pienempiä ja isompia kilpailutapahtumia. Esimerkiksi Suomen ammattitason kiertue Prodigy Disc Pro Tourin osakilpailuja ja naispelaajamäärän Euroopan ennätyskilpailu Power Putt Ladies Open on pelattu radallamme, Pohjankoski kertoo.

Myös seuran kehittämä Hupi-SM-kilpailu ja 21 päiväinen FribaFestari ovat saavuttaneet suuren suosion lajin keskuudessa.

– Erilaiset kilpailumme ja tapahtumamme ovat herättäneet laajaa kiinnostusta niin Suomen sisällä kuin sen ulkopuolella. Kippiksestä on tullut lajin keskuudessa suosittu vierailukohde kotimaan frisbeegolfturistien lisäksi myös ulkomaalaisille pelaajille, Pohjankoski kuvaa.

Vapaaehtoiset mukana rakentamassa seuran tarinaa

Vapaaehtoisten rekrytointia toteutetaan aktiivisesti ympäri vuoden. Pohjankoski näkee tärkeänä, että vapaaehtoiset pääsevät osaksi seuran tarinaa.

– Tuomme seuran tekemisen esiin niin houkuttavana, että mukaan halutaan lähteä. Haluamme, että tekemisemme koetaan merkitykselliseksi ja ihmiset haluavat mukaan matkaamme.

Seura etsii sopivia vapaaehtoisia perinteisin rekrytointimenetelmin, mutta myös ”headhunttaamalla”. Eri osa-alueista vastaavat johtoryhmäläiset huolehtivat vapaaehtoisten perehdyttämisestä.

Perehdytysvaiheessa korostetaan, ettei koskaan tarvitse jäädä yksin ja apua voi kysyä aina tarpeen vaatiessa.

– Huolehdimme myös siitä, että vastuu jakaantuu useiden toimijoiden kesken. Tämä on iso vaikutin siihen, ettei seurassamme ole ollut vakituisesti palkattuja työntekijöitä. Seuratoimijoiden tehtävät on selkeästi organisoitu ja yhteishenkeen panostetaan. On tärkeää, että vapaaehtoisesti seuran tai lajin hyväksi tekevä henkilö kokee olevansa osa yhteisöä ja tekemänsä vapaaehtoistyön merkityksellisenä.

– Uskon, että olemme saavuttaneet myös siinä mielessä hyvän aseman, että toimintaamme aidosti halutaan mukaan. Saamme monesti viestejä, joissa kysytään ”Miten voisin auttaa seuraa tai Kippistä?”. On hienoa, että tekemisemme nähdään hyvänä ja porukkamme sellaisena, että siihen halutaan tulla mukaan. Tämä on yhdenlainen osoitus siitä, että olemme onnistuneet, Pohjankoski jatkaa.

Myös kannustaminen, kiittäminen ja palkitseminen ovat suuressa roolissa. Vapaaehtoisia palkitaan muun muassa kauden päätteeksi Aktiivien päivässä.

– Aktiivien päivänä puretaan kauden saavutuksia, nostetaan esiin havaittuja oppeja, keskustellaan tulevista suunnitelmista ja visioista sekä jaetaan kiitosta ja palkintoja. Toki kiitosta annetaan pitkin vuotta, mutta Aktiivien päivä on tärkeä tapahtuma myös yhteisten saavutusten juhlistamiseksi, Pohjankoski summaa.

Urheilu- ja liikuntaväki kokoontuu juhlistamaan päättynyttä urheiluvuotta Suomen Urheilugaalaan tammikuun 12. päivä. Vuoden 2022 Urheiluseuraksi ovat ehdolla Lahden Hiihtoseura, Lords of DiscGolf ja Ilves. Voittaja palkitaan Uno-pokaalin lisäksi OP Ryhmän lahjoittamalla erikoisstipendillä.

Suomen Olympiakomitean kokoaman asiantuntijaraadin valitsemien Vuoden urheiluseura -ehdokkaiden on kokonaisuudessaan oltava loistavia. Vuosittain vaihtuvana valintakriteerinä on vuonna 2022 vapaaehtoistoiminta.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

Kuvat: Lords of DiscGolf

Lue lisää aiheesta