Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu
Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu on rakennettu opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta Suomen Olympiakomitean johdolla. Valmistelun lähtökohtana ovat olleet kysymykset: Mikä on huippu-urheilun merkitys Suomelle? Mikä siinä on arvokasta, mikä arveluttavaa? Miksi huippu-urheilua pitää tukea?
Yhteiskunnallisen perustelun valmisteluprosessi on tapahtunut 21 eri viiteryhmässä urheilijoista valmentajiin, yritysjohtajista kansanedustajiin ja toimittajista nuoriin vaikuttajiin.
Ryhmien keskusteluja ja tutkimusaineistoa hyödyntäen on työstetty tiivis kiteytys huippu-urheilun merkityksestä 2020-luvun Suomelle.
Prosessin työnyrkkinä on toiminut 9 hengen ryhmä, jossa on ollut edustettuna Olympiakomitea, Paralympiakomitea, KIHU ja Valtion Liikuntaneuvosto. Lisäksi asiantuntijoina ovat toimineet Helsingin Yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen professori Mika Pantzar ja Helsingin Sanomien emerita-päätoimittaja Reetta Meriläinen.
Viiteryhmien keskustelujen fasilitaattoreina toimi kolme huippu-urheilijaa, ja viiteryhmäkeskusteluista nousseet teemat sanallisti toimittaja Saska Saarikoski.
Prosessin lopputulos kiteytyy ajatukseen, että huippu-urheilu on yhteiskuntaan erottamattomasti kuuluva elämänala, joka tuottaa iloa ja hyötyä niin yhteiskunnalle kuin yksilöillekin.
Huippu-urheilu on tärkeää, koska:
- Huippu-urheilu opettaa hyvää kilpailua ja muita elämäntaitoja
- Huippu-urheilunäyttää, ettei mahdoton olekaan mahdotonta
- Huippu-urheilu rakentaa yhteisöllisyyttä
- Huippu-urheilu ja sen tapahtumat antavat yhteiskunnalle enemmän kuin ne ottavat
- Huippu-urheilu vahvistaa kansallista identiteettiä
Huippu-urheilu kuuluu suomalaisuuteen, sillä:
- 74% suomalaisista on kiinnostunut siitä, että suomalaiset urheilijat menestyvät kansainvälisesti
- 72% suomalaisista kokee, että huippu-urheilijat tarjoavat myönteisiä esimerkkejä, joita muut voivat seurata
- 70% suomalaisista kokee saavansa hyvää mieltä huippu-urheilun seuraamisesta
Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu

