Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Lumilautailu

Lumilautailu on talviolympiakisojen urheilumuodoista nuorin. Se tuli mukaan kisaohjelmaan Naganossa 1998 kilpailulajeina halfpipe (lumikouru) ja suurpujottelu. Jälkimmäinen korvattiin jo seuraavissa kisoissa parisuurpujottelulla. Torinon kisoissa 2006 ohjelmaan lisättiin lumilautacross, ja Sotšissa 2014 mukaan tulivat slopestyle ja paripujottelu. Pyeongchangissa 2018 uutuutena on big air, jonka tieltä ohjelmasta poistettiin paripujottelu.

Suomi on kuulunut lumilautailun freestylelajien (halfpipe, slopestyle ja big air) kärkimaihin ja onkin osallistunut olympiakilpailuihin joka kerran. Mitalitoiveet toteutuivat vihdoin Torinon kisoissa 2006, kun Markku Koski voitti halfpipen pronssin. Neljä vuotta myöhemmin Peetu Piiroinen nousi mitalikorokkeella yhtä askelmaa korkeammalle. Hänen hopeamitalinsa olikin koko Suomen joukkueen paras saavutus Vancouverin olympiakisoissa. Sotšissa 2014 mitaliketjua jatkoi Enni Rukajärvi slopestylen hopealla.

Olympiakisojen muiden lautailulajien paras suomalaissaavutus on Anton Lindforsin puolivälieräpaikka (sijat 13–16) lumilautacrossissa Sotšissa 2014.

Suomen olympiamitalit: 0 kultaa, 2 hopeaa, 1 pronssi

2006

Pronssia Halfpipe M Markku Koski

2010

Hopeaa Halfpipe M Peetu Piiroinen

2014

Hopeaa Slopestyle N Enni Rukajärvi