Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Toinen aste

Urheilun ja opiskelun yhdistämisen perustana Suomessa toimii 13 urheilulukiota ja 13 toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjää, joiden tehtävänä on tarjota aktiivisesti urheileville nuorille mahdollisuus valmentautumiseen opiskelun ohella. Näitä valtakunnallisen erityisen tehtävän saaneita oppilaitoksia kutsutaan ”urheiluoppilaitoksiksi”.

Virallisten urheiluoppilaitosten lisäksi ympäri Suomen on useita yksittäisiä lukioita ja ammattioppilaitoksia, joissa nuoren urheilijan on myös mahdollista opiskella urheilun ehdoilla. Näissä ns. ”urheilupainotteisissa” lukioissa ja ammatillisista koulutusta antavissa oppilaitoksissa, joilla ei ole urheiluvalmennuksen valtakunnallista erityistehtävää, urheiluvalmennus on järjestetty koulun ylläpitäjän omalla päätöksellä.

Ammatillinen- ja lukiokoulutus antavat jatko-opiskeluoikeuden korkea-asteelle eli ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi toiseen asteen tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelu voidaan kokonaan räätälöidä urheilevan opiskelijan tarpeiden mukaan.

Valtakunnalliset urheiluoppilaitokset

Urheilulukiot (13)

Urheilulukiokokeilu käynnistyi maassamme vuonna 1986 kuudessa lukiossa. Vuonna 1990 kokeiluun tuli mukaan kuusi uutta lukiota. Kokeilusta saadut hyvät tulokset sekä opiskelun että urheiluvalmennuksen osalta puolsivat toiminnan vakinaistamista. Vuonna 1994 Opetusministeriö vahvisti 12 lukiolle valtakunnallisen erityis(urheilulukio)tehtävän. vuonna 2007 joukkoon liittyi Pohjois-Haagan yhteiskoulu.

Valmennustoiminnan laadusta vastaavat valtakunnalliset lajiliitot ja toimintaa koordinoi valtakunnallinen seurantaryhmä Suomen Olympiakomitean johdolla. Urheilulukioissa opiskelee n. 1800 nuorta urheilijaa yli 40 urheilulajista.

Kerttulin lukio, (ent. Aurajoen lukio) Turku
Kastellin lukio, Oulu
Kuopion klassillinen lukio, Kuopio
Kuortaneen lukio, Kuortane
Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Ounasvaaran lukio, Rovaniemi
Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki
Porin suomalaisen yhteislyseon lukio, Pori
Lahden lyseo, Lahti
Sammon keskuslukio, Tampere
Sotkamon lukio, Sotkamo
Schildtin lukio, Jyväskylä
Vörå samgymnasium Vörå, Vöyri

Erityisen tehtävän saaneet urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjät (13)

Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen kokeilu alkoi v. 1986 neljässä ammattioppilaitoksessa ja v. 1990 toiminta vakinaistettiin. Opetusministeriö määräsi 1.1.2001 alkaen kymmenelle koulutuksen järjestäjälle erityisen koulutustehtävän urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen järjestämiseksi.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka
Helmi Liiketalousopisto, Helsinki
Hyria Koulutus Oy, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna
Jyväskylän koulutuskuntayhtymäJämsän ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki
Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola
Oulun seudun ammattiopisto
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä
Savon ammatti- ja aikuisopisto Kuopio, Juankoski, Leppävirta, Toivala, Varkaus
Stadin ammattiopisto, Helsinki
Tampereen seudun ammattiopisto 
Turun ammatti-instituutti – Åbo Yrkesinstitut

Tapahtumat

Valtakunnallinen urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivä 9.-10.5.

Valtakunnalliset urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät järjestettiin Lahdessa 9-10.5. Päiville kokoontui edustajia 20 urheiluakatemiasta, urheiluoppilaitoksista, Suomen Olympiakomiteasta ja urheilun lajiliitoista. Lue lisää päivän koosteesta>>

Materiaalit:

Tiistai 9.5.

Keskiviikko 10.5.