Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Toinen aste

Toisella asteella urheilun ja opiskelun yhdistämisen perustana Suomessa toimii 15 urheilulukiota ja 15 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, joiden tehtävänä on tarjota urheilusta motivoituneille nuorille ympäristö, jossa opiskelu on mahdollista yhdistää tavoitteelliseen valmentautumiseen. Näitä valtakunnallisen erityisen tehtävän saaneita oppilaitoksia kutsutaan urheiluoppilaitoksiksi.

Kolmenkymmenen virallisen urheiluoppilaitoksen lisäksi Suomessa toimii useita yksittäisiä lukioita ja ammattioppilaitoksia, joissa joustava urheilun ja opiskelun yhdistäminen on mahdollista. Näillä oppilaitoksilla ei ole urheiluvalmennuksen valtakunnallista erityistehtävää, vaan urheiluvalmennus on järjestetty koulun ylläpitäjän omalla päätöksellä.

Ammatillinen- ja lukiokoulutus antavat jatko-opiskeluoikeuden korkea-asteelle eli ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi toiseen asteen tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelu voidaan kokonaan räätälöidä urheilevan opiskelijan tarpeiden mukaan.

Urheilulukiot 

Suomessa toimii 15 erityisen koulutustehtävän urheilulukiota, jotka ovat tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten urheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävä valmentautuminen on mahdollista yhdistää opiskeluun.

Erityisen koulutustehtävän urheilulukiot toimivat kiinteässä yhteistyössä alueensa urheiluakatemian kanssa. Haku urheilulukioihin poikkeaa opiskelijavalintaperusteiden osalta muista lukioista. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (max. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (max. 10). Urheilulukiot pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat lisäksi järjestää omia testejä urheilijaopiskelijoiden valinnan tueksi.

Lisätietoa urheilulukioiden hakuprosessista ja opiskelijavalinnan kriteereistä.

Kansalliset lajiliitot vastaavat urheiluoppilaitosten valmennustoiminnan linjauksista. Toteutuksesta ja tuloksesta vastaavat urheiluoppilaitosten valmentajat.

Urheilulukiot 

Brändö Gymnasium, Helsinki
Joensuun yhteiskoulun lukio, Joensuu
Kastellin lukio, Oulu
Kerttulin lukio, (ent. Aurajoen lukio) Turku
Kuopion klassillinen lukio, Kuopio
Kuortaneen lukio, Kuortane
Lahden lyseo, Lahti
Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Ounasvaaran lukio, Rovaniemi
Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Helsinki
Porin suomalaisen yhteislyseon lukio, Pori
Sammon keskuslukio, Tampere
Schildtin lukio, Jyväskylä
Sotkamon lukio, Sotkamo
Vörå samgymnasium Vörå, Vöyri

 

Urheilun ammatilliset oppilaitokset

Suomessa toimii 15 erityisen koulutustehtävän ammatillista oppilaitosta, jotka ovat tarkoitettu motivoituneiden ja potentiaalisten urheilijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävä valmentautuminen on mahdollista yhdistää opiskeluun.

Ammatilliseen urheiluoppilaitokseen haettaessa urheilijan tulee tarkistaa oppilaitoksen verkkosivuilta, että hänen tavoittelemansa ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen. Urheiluansioilla ei saa lisäpisteitä hakutilanteessa, joten urheilijan kannattaa hakea sellaiseen perustutkintoon, jonne edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa. Urheilijastatuksen voi saada opiskelupaikan varmistuttua. Urheilijastatuksesta päätettäessä lähtökohtana ovat hakijan lajiliittopisteet.

Yhteishaku on ensisijainen urheilijan hakukanava ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin. Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Lisäksi oppilaitoksista voi aina tiedustella vapaita opiskelupaikkoja. Toimintatavat ja hakuajat ovat oppilaitoskohtaisia, joten niihin kannattaa tutustua oppilaitosten tiedotuskanavilla.

Lisätietoa oppilaitosten hakuprosessista ja opiskelijavalinnan kriteereistä.

Kansalliset lajiliitot vastaavat urheiluoppilaitosten valmennustoiminnan linjauksista. Toteutuksesta ja tuloksesta vastaavat urheiluoppilaitosten valmentajat.

Erityisen tehtävän saaneet urheilun ammatilliset oppilaitokset 

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kotka
Perho Liiketalousopisto, Helsinki
Hyria Koulutus Oy, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna
Jyväskylän koulutuskuntayhtymäJämsän ammattiopisto ja Jyväskylän ammattiopisto
Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki
Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola
Omnia, Espoo
Oulun seudun ammattiopisto, Oulu
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Rovaniemi
Savon ammatti- ja aikuisopisto Kuopio, Juankoski, Leppävirta, Toivala, Varkaus
Stadin ammattiopisto, Helsinki
Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere
Turun ammatti-instituutti – Åbo Yrkesinstitut, Turku
Yrkesinstitutet Prakticum, Helsinki

Tapahtumat

Valtakunnallinen urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivä 7.-8.5.2018, Tampere

Vuoden 2018 urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät järjestettiin Tampereella Varalan Urheiluopistolla. Seminaari oli tarkoitettu urheiluoppilaitosten ja urheiluakatemioiden henkilöstölle, lajiliittojen edustajille sekä Olympiakomitean sidosryhmille. Tampereelle kerääntyi yli 90 näiden sidosryhmien edustajaa.

Materiaalit:

Maanantai 7.5

Tiistai 8.5.

Juttu tilaisuudesta: Nuori urheilija tarvitsee vahvat tukijat

Lahti 9.-10.5.2017

Valtakunnalliset urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät järjestettiin Lahdessa 9-10.5. Päiville kokoontui edustajia 20 urheiluakatemiasta, urheiluoppilaitoksista, Suomen Olympiakomiteasta ja urheilun lajiliitoista. Lue lisää päivän koosteesta>>

Materiaalit:

Tiistai 9.5.

Keskiviikko 10.5.