Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Kesälajien kehittämis- ja tukiprosessi 2022

Kesälajien kehitys- ja tukiprosessi sekä haku Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tehostamistukiohjelmiin 2023 on käynnistynyt. Tukipäätökset julkaistaan 5.12.2022.

 

Haku Huippu-urheiluyksikön tehostamistukiohjelmiin:

OKM:n valtionapupäätös Huippu-urheiluyksikölle edellyttää, että lajiliitto hakee virallisesti Huippu-urheiluyksikön tehostamistukea.

Haku tapahtuu ilmoittautumalla kehitys- ja tukiprosessiin sähköisesti 16.9.2022 mennessä: maarit.mansikka@olympiakomitea.fi sekä toimittamalla lajin päivitetyn huippu-urheilusuunnitelman ja muut pyydetyt tiedot ohjeistuksen mukaisesti 19.10. mennessä: maarit.mansikka@olympiakomitea.fi.

Huippu-urheiluyksikkö tekee päätökset kesälajien tehostamistuista 2023 liitteenä olevan Huippu-urheilun tukijärjestelmän 2022-2024 sekä lajin huippu-urheilutoiminnan arvioinnin pohjalta. Huippu-urheiluyksikön tehostamistukipäätökset julkaistaan 5.12.2022.

  

Lajien kehitys- ja tukiprosessin tavoitteet:

  • Parantaa lajien, urheilijoiden ja valmentajien toiminnan laatua sekä urheilullista menestystä.
  • Parantaa toimintaympäristöjen toiminnan laatua ja toimintakulttuuria.
  • Parantaa huippu-urheilun päätöksenteon läpinäkyvyyttä.
  • Rakentaa yhteiset huippu-urheilusuunnitelmat ja vahvistaa koordinaatiota eri tahojen välillä (laji, HUY, urheiluakatemia, valmennuskeskus, KIHU).
  • Osoittaa huippu-urheilun tuloksellisuutta suhteessa asetettuihin tavoitteisiin.
  • Lisätä yhteistä ymmärrystä ja ”varmistaa yhteinen kieli” toimijoiden kesken huippu-urheilusta.

Prosessin aikataulu:

31.8. Kesälajien syksyn 2022 kehitys- ja tukiprosessi käynnistyy – HAKU- JA TIEDONKERUUOHJEET prosessiin

31.8.-19.10. Tiedonkeruu

  • Urheilijoiden ja valmentajien tietojen kerääminen Pulssiin sekä lajin taloussuunnitelman täyttäminen Pulssin lajikansioon
  • Päivitetty huippu-urheilusuunnitelma 2023-2024

16.9. Haku Huippu-urheiluyksikön tehostamistukiohjelmiin (sähköpostilla: maarit.mansikka@olympiakomitea.fi

19.10. Tiedonkeruu päättyy, Pulssin tiedot on täytetty ja päivitetty huippu-urheilusuunnitelma palautettu: maarit.mansikka@olympiakomitea.fi

24.10-11.11. Lajiriihet (lajipaneelipäivä 24.10.)

  • Huippu-urheiluyksikkö kutsuu lajin joko lajiriiheen tai lajipaneeliin
  • Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaava/yhteyshenkilö sopii lajiriihen/lajipaneelin aikataulun
  • Lajiriihessä/lajipaneelissa käydään läpi tukiurheilijoiden sekä lajin huippu-urheilusuunnitelman eteneminen (tavoitteet, toimenpiteet, muutokset suunnitelmiin)
  • Lajin valmennusjohto sopii lajiryhmävastaavan/yhteyshenkilön kanssa, ketkä lajin ja toimintaympäristöjen toimijat kutsutaan mukaan lajiriiheen/lajipaneeliin

5.12. Huippu-urheiluyksikön tehostamistukipäätökset 2023 lajeille

 

Keskeisten toimintaympäristöjen tulee olla mukana lajin valmisteluprosessissa alusta asti, lajin valmennusjohto vastaa tästä.

 

Ohjeet prosessin tiedon keruuseen:

Tiedon keruu koostuu kahdesta osasta:

  1. Huippu-urheilusuunnitelman 2023-2024 päivitys

Liitteenä on huippu-urheilusuunnitelman 2023-2024 ohje lajiriihi/lajipaneeliesityksiin. Huippu-urheilusuunnitelmat tulee palauttaa maarit.mansikka@olympiakomitea.fi 19.10.2022 mennessä. Lajin tulee ottaa jo valmisteluvaiheeseen ennen lajiriihiä/lajipaneeleja mukaan keskeiset lajin toimintaympäristöjen toimijat.

 

  1. Urheilijan Pulssin täyttäminen ja urheilijoiden kohtaaminen 
  • Urheilija- ja lajitietoa/huippu-urheilun tietopohjaa kerätään Urheilijan Pulssin sekä urheilijakohtaamisten kautta.
  • Laji voi ottaa Pulssin käyttöönsä 31.8. alkaen. Pulssiin kirjautuminen tapahtuu https://urheilijanpulssi.fi.
  • Jokaisen urheilijan ja hänen valmentajansa, jota lajiliitto ehdottaa Huippu-urheiluyksikön tuelle, tulee täyttää Pulssin tiedot. Pulssin täyttö on tuen saannin edellytyksenä.
  • Lajiliiton valmennuspäällikkö/valmennuksesta vastaava toimii aiempaan tapaan lajissa Pulssin pääkäyttäjänä. Hän lähettää infon Pulssin avautumisesta sähköpostitse ja kutsut Pulssia käyttäneille sekä uudet tunnukset uusille Pulssia käyttäville urheilija- valmentajapareille ja tehdä näin ehdotus tuettavista urheilijoista. Laji voi käyttää Pulssia myös urheilijoiden kanssa, joita haluaa itse tukea. Pulssin etusivulta löytyy materiaalia, jota valmennuspäällikkö voi hyödyntää sähköpostiviestissä urheilijoille ja valmentajille. Urheilijan testinäkymään valmennuspäällikkö pääsee kirjautumaan käyttäjätunnuksella urheilija ja salasanalla urheilija.
    • Urheilija-valmentajaparit täyttävät itse tietonsa Pulssiin ja tekevät arvion toiminnastaan, sekä tuen tarpeestaan.
    • Aiempina vuosina Pulssia käyttäneet urheilijat löytävät viime vuoden tiedot vertailukohtana Pulssista.
  • Kaikkien HUY:n tuelle esitettävien urheilijoiden tiedot tulee olla täytettynä ja urheilijatapaamiset toteutettuna 19.10. mennessä.
  • Pulssin urheilijakyselyn käyttö koskee yksilölajeja, joukkuepelien urheilijoille käyttö on vapaaehtoista.
  • Kaikkia lajeja koskee Pulssin lajikansion huippu-urheilubudjettikysely. Valmentajatiedot kerätään suoraan valmentajilta, tästä löydät tietoa Pulssista.

 

Teknisiä kysymyksiä Pulssin käytöstä voi esittää ja lajin pääkäyttäjätunnuksia valmennusjohdolle voi pyytää ja poistaa: juho.kurki@kihu.fi. Tietojenkäsittelysopimukset, jossa sovitaan Pulssi-työkalun henkilötietojen käsittelystä Olympiakomitean ja lajiliittojen välillä sekä teknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaavan KIHU:n kanssa, on allekirjoitettu ja ne ovat toistaiseksi voimassa sopimuksessa sovitun mukaisesti. Jos uusi laji aloittaa Pulssin käytön, tulee tietojenkäsittelysopimus allekirjoittaa ennen käytön aloittamista. Lisätietoja: maarit.mansikka@olympiakomitea.fi .

 

Lajikohtaisissa asioissa voitte olla yhteydessä lajiryhmävastaavaan/yhteyshenkilöön:

Olli-Pekka Kärkkäinen (olli-pekka.karkkainen@olympiakomitea.fi): Painonnosto, Pyöräily, Suunnistus, Tanssiurheilu, Triathlon, Uintiurheilu, Yleisurheilu (kestävyyslajit)

Kimmo Mustonen/Paralajit (kimmo.mustonen@olympaikomitea.fi): Ammunta, Jousiammunta, Miekkailu, Nykyaikainen 5-ottelu, PT-tennis, Pöytätennis, Ratsastus (olympia- ja paralympialajit), Sulkapallo, Voimannosto

Leena Paavolainen (leena.paavolainen@olympiakomitea.fi): Beach Volley, Joukkuepelit (Jalkapallo, Koripallo, Käsipallo, Lentopallo, Salibandy, Softball), judo, nyrkkeily

Jani Tanskanen (jani.tanskanen@olympiakomitea.fi): Cheerleeding, Purjehdus, Pöytätennis, Squash, Sulkapallo, Tennis, Voimistelu, Yleisurheilu (taito-teholajit)
Mika Vakkuri/Paralajit (mika.vakkuri@olympiakomitea.fi): Istumalentopallo, Karate, Maalipallo, Pyöräily, Taekwondo (olympia- ja paralympialajit), Triathlon, Uinti, Yleisurheilu

Kimmo Yli-Jaskari (kimmo.yli-jaskari@olympiakomitea.fi): Ampumaurheilu, Autourheilu, Golf, Jousiammunta, Keilailu, Kiipeily, Lainelautailu, Olympiasoutu, Paini, Ratamelonta, Rullalautailu

 

Muiden lajien yhteyshenkilöt: ilmoitetaan paneelikutsujen yhteydessä.

 

Lisätietoja ja ohjeita:

Lajien kehitys- ja tukiprosessiin liittyvissä kysymyksissä voitte olla yhteydessä Leena Paavolaiseen (prosessin yleiset kysymykset) ja lajinne lajiryhmävastaavaan/yhteyshenkilöön (lajikohtaiset kysymykset).

 

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten syksyn 2022 tavoite- ja tuloskeskustelujen aikataulut:

Urheiluakatemioiden tavoite- ja tuloskeskustelut toteutetaan toiminnan kehittävän arvioinnin periaatteita noudattaen seuraavalla aikataululla (tummennetulla paikkakunta/keskus, jossa tavoite- ja tuloskeskustelut toteutetaan):

 

  • Kouvola ja Etelä-Savo ja Tavastia 5.10
  • Ypäjä ja Eerikkilä 24.10
  • Vaasa ja Tampere 25.10
  • Turku 27.10
  • Etelä-Kymenlaakso ja Päijät-Häme 4.11
  • Vuokatti-Ruka ja Kuopio 8.11
  • Urhea 15.11
  • Oulu ja Rovaniemi 23.11
  • Jyväskylä ja Kuortane 24.11
  • Keski-Pohjanmaa ja Pori 25.11
  • Joensuu ja Etelä-Karjala 28.11

 

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten tavoite- ja tuloskeskusteluiden  prosessiin liittyviin kysymyksiin vastaa Antti Paananen: antti.paananen@olympiakomitea.fi