Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Kerho-ohjaajan koulutus ja osaaminen

Osaavat ja kannustavat ohjaajat ovat laadun tae. Oli ohjaajana sitten oppilas, opettaja, seuran valmentaja tai vapaaehtoinen toimija, innostava vetäjä sytyttää osallistujat toimintaan kerrasta toiseen, ja toiminta pysyy vireänä läpi kerhokauden.

Suosittelemme kaikille koulujen yhteydessä kerhoja tai harrastustoimintaa järjestäville tahoille kerho-ohjaajan koulutusta. Vaikka ohjaajalla olisi kokemusta esim. valmentajana toimimisesta urheiluseurassa, on tärkeää että kerho-/harrastustoiminnan parissa toimiville tarhoille varmistetaan osaaminen toimia kaikenlaisten lasten kanssa — taito- ja osaamistasosta riippumatta.

Myös muita täydentäviä koulutuksia löytyy kiinnostuneille ja tarjontaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Koulutuksia toteuttavat liikunnan aluejärjestöt. Mikäli koulutettavia on useita, kannattaa toivotusta koulutuksesta pyytää tarjous järjestettäväksi omalle koululle tai kuntaan.

Esimerkkejä tavoitteista ja koulutuksista

Tavoite: Oppilaat ohjaavat ja suunnittelevat kerhoja sekä aktivoivat koulupäivää
Sopiva koulutus: Vertaisohjauskoulutuksena toimii hyvin mm. Välkkäri-koulutukset. Koulutus löytyy erikseen sekä ala- että yläkoululle.

*********

Tavoite: Kouluun perustetaan kaikille avoimia kerhoja.
Sopiva koulutus: Matalan kynnyksen kerhojen ohjaajille toimii erinomaisesti liikuntakerhon ohjaajakoulutus(linkki sivulle, kun sivu luotu).

*********

Tavoite: Tarjotaan urheilusta kiinnostuneille oppilaille oma kerho.
Sopiva koulutus: Lajikerhojen ja monipuolista yleisharjoittelua painottavien kerho-ohjaajien koulutuksiksi sopivat hyvin esimerkiksi eri lajiliittojen koulutukset sekä aluejärjestöjen tarjoamat Tervetuloa ohjaajaksi -koulutukset. VOK-koulutukset tarjoavat lisäkoulutusväylän valmennuspuolesta kiinnostuneille ohjaajille.

*********

Tavoite: Järjestää liikuntakerho, vaikka koulussa ei ole kunnon tiloja.
Sopiva koulutus: Liikuntaa pienissä tiloissa -koulutus antaa vinkkejä ohjaajalle siitä, miten ahtaassakin tilassa saa sykkeen nousemaan. Liikuntasali ja urheilukenttä eivät ole ainoita ympäristöjä, joissa on hauska liikkua. Teemakoulutussivulta löydät myös muita mielenkiintoisia koulutuksia aina tanssista luisteluun ja pihaleikkeihin.

“Koulujen kerhotoiminnassa tärkeintä on se, että ohjaaja osaa innostaa ja kannustaa kaikkia lapsia — ja on itse innostunut liikkumisesta.”