Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Lasten liike iltapäivät

Suomessa tehdään paljon ansiokasta työtä lasten liikunnallisen kerhotoiminnan parissa. Ongelmana on se, että toimintaa on edelleen liian vähän. Yli 70% alakoululaisista on koulupäivän yhteydessä järjestettävän liikunnallisen iltapäiväkerhon ulkopuolella ja noin 2/3:ssa kouluista ei ole vastaavaa toimintaa.

On kaikkien etu, ettei lapsia jätetä yksin iltapäivisin. Vuonna 2017 yhtenä ratkaisuna tarjotaan Lasten Liike iltapäivät -kokonaisuutta, jonka tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle lapselle mahdollisuutta osallistua liikunnalliseen iltapäiväkerhoon tai iltapäivien harrastustoimintaan.

Toiminnan ajoituksella iltapäiviin halutaan helpottaa perheiden arkea ja vähentää yksinäisiä iltapäiviä. Lasten Liike iltapäivissä liikunta on väline yhteisöllisyyden ja aktiivisen elämäntavan luomiselle ja vahvistamiselle.

 

 

Valtakunnallisen ja vaikuttavan toiminnan syntyminen edellyttää eri tahojen puhaltamista yhteen hiileen. Tarvitaan uudenlaista yhteistyötä, jossa kunnat, paikalliset seurat ja muut yhdistykset, koulut, yritykset ja muut tahot tekevät yhdessä työtä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Taustalla onnistunut pilotti

Lasten Liike monilajikerhoja testattiin pilotilla hyvin tuloksin syksyllä 2015 kymmenellä eri paikkakunnalla ja viidellä koululla. Palautteen pohjalta oli helppo tehdä päätös jatkosta.

 

 

 

 

 

Monipuolisuus ja matala kynnys toiminnan A ja O

Pilotissa Lasten Liike kerhoja järjestettiin jokaisella koululla kolmena päivänä viikossa tunti kerrallaan. Lähes kaikilla kouluilla tarjottiin kaksi kerhotuntia peräkkäin – toinen tunti suunnattiin nuoremmille ja toinen vanhemmille lapsille. Lajit vaihtelivat kouluittain ja viikoittain paikkakuntakohtaisesti, ja jokaisella koululla kerhoja toteutti 4 – 9 paikallista urheiluseuraa. Pilotissa lapset pääsivät kokeilemaan omien taitojensa rajoissa ja laadukkaassa ohjauksessa monia lajeja: voimistelua, lentopalloa, suunnistusta, purjehdusta, lumilajeja, tennistä, pöytätennistä, squashia, sulkapalloa, yleisurheilua, jalkapalloa, pesäpalloa, koripalloa, golfia, miekkailua, cheerleadingiä, judoa ja taekwondoa.

Lasten Liike iltapäivien eteneminen

Helmikuu

Paikkakunnat julki missä toimintaa ensi aallossa (lukukaudelle 2017-2018) käynnistetään.
Paikkakuntakohtaisia tapaamisia seuratoimijoille, yhdistyksille, kouluille ja muille sidosryhmille. Lisätietoa etenemisestä.

Maalis-Huhtikuu
Lasten Liike -tuen haku auki.

Toukokuu
Tuen saajat tiedossa.

Touko-Elokuu
Toteuttajatahojen toiminnan suunnitteluaikaa. Koulutukset, osaamisen varmistaminen.

Syyskuu
Varsinanen toiminta käynnistyy.

Mukaan tukemaan toimintaa?

Useita yrityksiä on jo lähtenyt tukemaan Lasten Liike iltapäiviä. Yhteistyö voi perustua mm. yritysvastuuseen, markkinointiyhteistyöhön ja työnantajamielikuvaan. Lue lisää yritysyhteistyöstä ja mahdollisuudesta tukea Lasten Liike iltapäivät kokonaisuutta.

Lasten Liikkeen kuluttajille suunnattuihin internet-sivuihin voit tutustua tästä: www.lastenliikeiltapaiva.fi

 

Lasten Liike iltapäivät pähkinänkuoressa

  • Alakouluikäisten lasten liikunnallinen iltapäivä
  • Toiminnan arvoina matala kynnys ja monipuolisuus
  • Kaksi tapaa kehittää: tuetaan olemassa olevaa toimintaa ja luodaan uutta
  • Kannustetaan paikallisia yhdistyksiä yhteistyöhön toiminnan järjestämisessä
  • Yrityksiltä taloudellinen tuki – hakuaika keväällä lukuvuodelle 2017-2018
  • Liikunnan aluejärjestöillä tärkeä koordinoiva rooli alueellisesti
  • Toiminnasta vastaa Olympiakomitea

2/3

kouluista ei ole tarjolla liikunnallista kerhotoimintaa.