Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Olympiakomitean Pelikirja

Olympiakomitean Pelikirjaan on koottu keskeiset aiheet ja esitykset liikunnan ja urheilun poliittisiksi toimiksi vaalikaudella 2019-2023.

Pelikirjassa on ehdotuksia liikkuvan elämäntavan edistämiseksi, elinvoimaisen seuratoiminnan vahvistamiseksi ja huippu-urheilumenestyksen lisäämiseksi. Siinä kuvataan Olympiakomitean omia tavoitteita yhteistyössä liikunta- ja urheiluyhteisön kanssa.

Perusteena Pelikirjalle on liikunnan ja urheilun suuri ja kasvava merkitys tulevaisuuden yhteiskunnassa.

Huippu-urheilu tuottaa elämyksiä ja yhteenkuuluvuutta. Sen arvoa kuvaa, että noin 80 % suomalaisista arvostaa ja odottaa suomalaisten kansainvälistä urheilumenestystä. Tällä on uniikki ihmisiä yhdistävä voima. Toisaalta kilpa- ja huippu-urheilu on olennainen osa koko liikuntakulttuuria. Ilman sitä ei voisi olla elävää seuratoimintaa. Iso osa seuratoimijoista motivoituu toimintaan kilpaurheilulähtöisesti. Seuratoiminta puolestaan on liikuntakulttuurin sydän monessa mielessä.

Seuratoiminta tuottaa liikettä ja yhteisöllisyyttä. Seuratoiminta on uniikki liikuttaja Suomessa. Suomessa on noin 10 000 urheiluseuraa, joiden toiminnassa on mukana noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Erityisen hyvä tavoittavuus on lapsissa ja nuorissa. Heistä noin 90 % on ainakin joskus harrastanut seurassa. Joka hetki noin 60-80 % lapsista ja nuorista harrastaa seurassa.

Seuratoiminta on myös olennainen yhteisöllisyyden rakentaja. Joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Tämä kuvaa yhteisöllisyyden tarvetta. Seuratoimintaan pääsevät mukaan kaikki ja vieläpä tervehenkiseen toimintaan.

Laaja liikuntakulttuuri tuottaa terveyttä ja hyvinvointia. Liikuntakulttuuri tarkoittaa seuratoiminnan lisäksi muuta liikuntaa, esimerkiksi arkiliikuntaa ja yhteisöliikuntaa. Kaikkea tätä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Viime vuonna UKK-instituutti laski vähäisen liikunnan hinnan. Se on 3-7,5 miljardia vuodessa yhteiskunnalle. Tämä kuvaa, millaisen haasteen edessä olemme. Elintapamme ovat muuttuneet yhä vähemmän liikuttaviksi. Se tarkoittaa sairauksia, poissaoloja ja pahoinvointia.

Kuvaavaa on, että esimerkiksi diabeteksen yleisyys Suomessa kasvaa koko ajan. Nykyisin noin joka kymmenes suomalainen kärsii tästä. Terveydenhuollon kuluista menee diabetesliiton mukaan noin 15 % diabeteksen hoitoon. Helpoin keino ehkäisylle on liikunta.

Millä keinoin liikuntaa ja urheilua siis voidaan edistää?

Olympiakomitean yhteiskunnallinen Pelikirja 2019-23

 

Lisätiedot:

Ilmari Nalbantoglu

Päällikkö, kv- ja yhteiskuntasuhteet

p. 050 574 1112

ilmari.nalbantoglu (a) olympiakomitea.fi