Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Avustuksia harrastus- ja kerhotoimintaan

Erilaiset valtion- ja yksityisavustukset ovat suomalaisen liikuntatoiminnan elinehto.

Suomen valtio jakaa suuria summia rahaa vuosittain liikunnan edistämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi liikuntatoimelle vuonna 2018 lähes 160 miljoonaa euroa. Summa koostuu pääsääntöisesti valtion veikkausvoitto- ja budjettivaroista. Tukea jaettiin mm. liikunta- ja urheilujärjestöille ja seuroille, kuntien liikuntatoimintaan, liikuntapaikkarakentamiseen, sekä liikunnallisten elämäntapojen edistämiseen. Valtion liikuntaan kohdistuvia avustuksia myöntävät opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi aluehallintovirastot.

Muita avustuksia

Valtiolta haettavien avustusten lisäksi on olemassa eri säätiöiden ja järjestöjen omia avustusmuotoja. Näitä ovat esimerkiksi olympiakomitean yksityisesti rahoitettu Lasten liike iltapäivät -tuki.   Suomen Olympiakomitean jakaa Lasten liike iltapäivät -tukea urheiluseuroille koulujen kanssa yhdessä toteuttavaan matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan.  Lasten liike iltapäivä -tuen avulla käynnistyi syksyllä 2018 300 kerhoa, 90 paikkakunnalla yli 140 urheiluseuran voimiin.

Kuntien avustukset mahdollisuus järjestöille 

Kunnille myönnettävät harrastamisen avustukset ovat myös järjestöjen hyödynnettävissä. Kunnalle kannattaa tehdä selkeä tarjous järjestön mahdollisuuksista toteuttaa harrastus- ja kerhotoimintaa koulupäivän yhteydessä. Selkeän tarjouksen lisäksi oikea ajoitus on tärkeää:  tarjous tulee tehdä jo keväällä, jolloin koulut ja kunnat suunnittelevat tulevan syksyn kerho- ja harrastustoimintaa.

Matalan kynnyksen kerho- ja harrastustoiminnan rahoitusopas 2019

Lataa matalan kynnyksen kerho- ja harrastustoiminnan rahoitusopas käyttöösi kerhomateriaalit sivulta  tai suoraan tästä.