Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Harrastusviikko

Syyskuussa 7.-13.9.2020 vietetään kolmatta valtakunnallista harrastusviikkoa. Viikon ideana on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Vuonna 2020 kannustamme paikallisia yhdistyksiä ja organisaatioita järjestämään Harrastusviikon aikana HARRASTUSKOKEILUJA omissa tiloissa, mihin paikkakunnan lapsia ja nuoria kutsutaan mukaan.

Emme kerää koulujen ilmoittautumisia, emmekä kannusta järjestämään massatapahtumia kouluilla Covid-19 tilanteesta johtuen. Koulut voivat päättää itse järjestää isomman tapahtuman halutessaan; Koulun oman Harrastusviikon tai yksittäisiä tapahtumia Harrastusviikolla, joihin voidaan kutsua toimintaa esittelemään myös paikallisia yhdistyksiä ja 3.sektorin tahoja. Sivun alaosaan on poimittu aiempien vuosien ideoita harrastusviikon toteutuksista, joita kannattaa suunnittelussa hyödyntää.

Moni lapsi ja nuori on vailla harrastusta ja joskus harrastaminen päättyy lapsen tai nuoren omista toiveista huolimatta. Harrastusviikko on yhdistyksille loistava tilaisuus kutsua lapset ja nuoret tutustumaan toimintaan – tarjota maistiainen – ja kertoa myös, miten kokeilun jälkeen harrastusta voi jatkaa, jos innostus syttyy.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Toimintaohjeet yhdistyksille Harrastusviikon kokeilun suunnitteluun

Harrastusviikko2020_toimintaohje_yhdistyksille

1  SUUNNITTELU
 • Millainen kokeilu tai maistiainen on kyseessä?
 • Minkä ikäisille kokeilu on tarkoitettu ja onko eri ikäisille omia kokeiluja?
 • Mitä kokeilun aikana tapahtuu? Voitteko osallistaa lapsia ja nuoria kokeilun suunnitteluun?
 • Miten kokeilu resursoidaan? Montako ohjaajaa tulee olla paikalla?
 • Miten kokeilusta kannattaa kertoa, että se houkuttelee kohdeyleisöä paikalle?
 • Miten lapsi tai nuori voi jatkaa harrastamista, jos hän innostuu toiminnasta?
2  TIEDOTTAMINEN
 • Selvittäkää oman kunnan harrastuskoordinaattori, Liikkuva Koulu -koordinaattori tai kunnan harrastamista koordinoiva toimielin (esim. nuoriso-, kulttuuri- tai liikuntatoimi), mitä kautta harrastuskokeilusta voi olla mahdollista tiedottaa paikkakunnan kouluille ja koulujen kautta perheille.
 • Tiedottakaa somessa omissa kanavissa (esim. FB/IG) ja oman paikkakunnan some-ilmoitustaulujen kautta.
 • Käyttäkää hästägiä #harrastusviikko tunnisteena sekä ennakkomarkkinoinnissa että kokeiluista uutisoinnissa.
 • Hyödyntäkää Harrastusviikon materiaalit, kuvat ja bannerit. Näitä voitte käyttää esim. FB/IG-viestinnässä ja omilla nettisivuilla. Materiaalit löytyvät täältä.
 • Aloittakaa tiedottaminen ja markkinointi hyvissä ajoin elokuussa.

Urheiluseuroja kannustetaan syyskuussa mukaan #seurasydän -kampanjaan, minkä keskiössä on seuratoiminnan yhteisöllisyyden ja vapaaehtoistoiminnan esiinnostaminen. Harrastusviikko voi olla osa seurasydän kampanjaa, sillä se sijoittuu syyskuun alkuun ja kannustaa kokeilemaan:

#harrastusviikko kutsuu lapset ja nuoret kokeilmaan [miekkailua] ja #seurasydän syttyy kun innostavasta [miekkailun] kokeilusta tulee mieluisa harrastus.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Harrastusviikko nuorten oma idea

Idea Harrastusviikosta lähti alunperin nuorten toiveesta saada paikkakunnan harrastusmahdollisuudet omalle koululle tai sen lähistöön kokeiltavaksi. Vuosina 2018 ja 2019 kouluja kannustettiin avaamaan ovensa eri harrastusjärjestöille siten, että yhdistykset lähtivät viikon aikana kouluille esittelemään toimintaa oppilaille. Kouluilla järjestettiin myös ilta- tai viikonlopputilaisuuksia vanhempien mukaan saamiseksi. Osa kouluista toteutti itse omaa ohjelmaa hyödyntämällä oppilaiden osaamista ja osallisuutta.

 

Tutustukaa alta aiempien vuosien toteutuksiin. Poimikaa teille parhaat ideat ja soveltakaa niitä yhdistystoimintaan!

Yläkoulussa harrastusviikon toivetunnilla yhdistettiin e-urheilu ja polkujuoksu

Harrastuspäivän 10 pisteen listalla kirjoja, korppuja, poni ja parkouria

Kimmokkeita, kavereita, kumppaneita

Harrastusviikon kauhean kiva päivä: kokeile open harrastusta!

Tanssista tähtitieteeseen, aitajuoksusta ammuntaan

Lukiolaiset lainakirjoina – harrastusviikon huikea idea

Valtakunnallinen harrastusviikko käynnistyi kouluilla. Nivalassa tarjolla 68 kokeilutapahtumaa!

 

“Harrastusviikolla paikalliset yhdistykset järjestävät harrastusten maistiaisia lapsille ja nuorille.”

KOULUSSA HARRASTAMISEN VERKOSTO

Kehittämiskeskus Opinkirjo – Koululiikuntaliitto – Liikunnan aluejärjestöt – Mannerheimin Lastensuojeluliitto – Nuori Kirkko – Suomen 4H liitto – Suomen Nuorisoseurat  – Suomen Olympiakomitea – Suomen Partiolaiset – Suomen Vanhempainliitto  –  Taiteen perusopetusliitto – Suomen lastenkulttuurikeskus

Harrastustoimintaa toteuttavat järjestöt ovat muodostaneet yhteistyöverkoston, jonka tavoitteena on edistää koululaisten harrastamisen mahdollisuuksia. Verkoston yhteisenä tahtotilana on tarjota kaikille lapsille mahdollisuus osallistua mielekkääseen, laadukkaaseen ja ryhmässä tapahtuvaan harrastamiseen koulupäivän yhteydessä tai vapaa-ajalla.