Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Harrastusviikko

Seuraavaa valtakunnallista harrastusviikkoa vietetään jo marraskuussa. Tervetuloa mukaan!

Harrastusviikko starttaa jälleen maanantaina 2.11.2020. Uusi harrastusviikko vastaa koronatilanteeseen, joka vaikeuttaa ulkopuolisten tahojen vierailuja kouluilla. Suunnitteilla onkin järjestää perinteisen viikon rinnalle mahdollisuus osallistua virtuaaliviikkoon.

Keräämme ideoita harrastuskokeiluja varten www.harrastusviikko.fi -sivuille. Jokainen koulu ja luokka voivat itse valita sieltä itseä kiinnostavat harrastukset. Myös kouluvierailuja voi sopia viikolle normaaliin tapaan, mikäli alueellinen koronatilanne sen sallii.

Harrastusviikon aikana julkaistaan myös lasten ja nuorten harrastamista edistävä Suomen malli. Lisätietoja löytyy täältä.

 

Päivitämme näille sivuille lisätietoja harrastusviikosta pitkin syksyä.

 

Harrastusviikko on nuorten oma idea

Idea harrastusviikosta lähti alun perin nuorten toiveesta saada paikkakunnan harrastusmahdollisuudet omalle koululle tai sen lähistöön kokeiltavaksi. Viikon aikana oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla taiteen, kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden alojen harrastustoimintaa.

Vuosina 2018 ja 2019 kouluja kannustettiin avaamaan ovensa eri harrastusjärjestöille siten, että yhdistykset tulivat viikon aikana esittelemään toimintaansa oppilaille. Kouluilla järjestettiin myös paljon ilta- tai viikonlopputilaisuuksia, jotta vanhemmat saatiin mukaan. Osa kouluista toteutti viikon myös hyödyntämällä oppilaiden osaamista harrastusten esittelyssä.

Harrastusviikon tavoite on kannustaa yhä useampi lapsi ja nuori mukaan harrastustoimintaan ja että jokaiselle löytyisi se ”oma juttu”.

 

Toimintaohjeet yhdistyksille

Alta löytyy ideoita harrastusviikon suunnitteluun

Harrastusviikko2020_toimintaohje_yhdistyksille

1  Suunnittelu
 • Millainen kokeilu tai maistiainen on kyseessä?
 • Minkä ikäisille kokeilu on tarkoitettu ja onko eri ikäisille omia kokeiluja?
 • Mitä kokeilun aikana tapahtuu? Voitteko osallistaa lapsia ja nuoria kokeilun suunnitteluun?
 • Miten kokeilu resursoidaan? Montako ohjaajaa tulee olla paikalla?
 • Miten kokeilusta kannattaa kertoa, että se houkuttelee kohdeyleisöä paikalle?
 • Miten lapsi tai nuori voi jatkaa harrastamista, jos hän innostuu toiminnasta?
2  Tiedottaminen
 • Selvittäkää oman kunnan harrastuskoordinaattori, Liikkuva Koulu -koordinaattori tai kunnan harrastamista koordinoiva toimielin (esim. nuoriso-, kulttuuri- tai liikuntatoimi), mitä kautta harrastuskokeilusta voi olla mahdollista tiedottaa paikkakunnan kouluille ja koulujen kautta perheille.
 • Tiedottakaa somessa omissa kanavissa (esim. FB/IG) ja oman paikkakunnan some-ilmoitustaulujen kautta.
 • Käyttäkää hästägiä #harrastusviikko tunnisteena sekä ennakkomarkkinoinnissa että kokeiluista uutisoinnissa.
 • Hyödyntäkää harrastusviikon materiaalit, kuvat ja bannerit. Näitä voitte käyttää esim. FB/IG-viestinnässä ja omilla nettisivuilla. Materiaalit löytyvät täältä.
 • Aloittakaa tiedottaminen ja markkinointi hyvissä ajoin elokuussa.

 

Tutustukaa alta aiempien vuosien toteutuksiin. Poimikaa teille parhaat ideat ja soveltakaa niitä yhdistystoimintaan!

#seurasydän -kampanja tukee harrastusviikkoa

Urheiluseuroja kannustetaan syyskuussa mukaan #seurasydän -kampanjaan. #seurasydämen keskiössä ovat tänä vsyksynä seuratoiminnan yhteisöllisyys sekä vapaaehtoistoiminnan esiinnostaminen.

Harrastusviikko voi olla osa seurasydän kampanjaa. Esimerkiksi näin:

#Harrastusviikko kutsuu lapset ja nuoret kokeilmaan [lajin nimi] . #seurasydän syttyy kun innostavasta [lajin nimi] kokeilusta tulee mieluisa harrastus.

 

 

“Harrastusviikolla paikalliset yhdistykset järjestävät harrastusten maistiaisia lapsille ja nuorille.”

KOULUSSA HARRASTAMISEN VERKOSTO

Kehittämiskeskus Opinkirjo – Koululiikuntaliitto – Liikunnan aluejärjestöt – Mannerheimin Lastensuojeluliitto – Nuori Kirkko – Suomen 4H liitto – Suomen Nuorisoseurat  – Suomen Olympiakomitea – Suomen Partiolaiset – Suomen Vanhempainliitto  –  Taiteen perusopetusliitto – Suomen lastenkulttuurikeskus

Harrastustoimintaa toteuttavat järjestöt ovat muodostaneet yhteistyöverkoston, jonka tavoitteena on edistää koululaisten harrastamisen mahdollisuuksia. Verkoston yhteisenä tahtotilana on tarjota kaikille lapsille mahdollisuus osallistua mielekkääseen, laadukkaaseen ja ryhmässä tapahtuvaan harrastamiseen koulupäivän yhteydessä tai vapaa-ajalla.