Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Hyviä käytäntöjä seuroista

 

Tälle sivulle on koottu hyviä käytäntöjä ja ideoita seuroista. Mikäli haluat tuoda oman hyvän esimerkkisi, ideasi tai käytäntösi jakoon, täytä lomake tästä>

Ideoita on koottu seuraavien teemojen mukaisesti: Lasten ja nuorten urheilun sisällöt, Nuorten harrasteliikunta, Aikuisten harrasteliikunta ja ikääntyvien liikunta, Huippu-urheilu, Perheliikunta, Seuran johtaminen ja toimintaan osallistaminen, Yhteistyö (muiden seurojen, kunnan, oppilaitosten yms. kanssa), Valmennus ja ohjaustoiminta, Varainhankinta, Viestintä, Yhteisöllisyys, Ympäristö-ja ekologiset asiat, Muut hyvät ideat

Tutustu myös Aikuisten harrasteliikunnan työkalupakkiin ja siellä esiteltyihin hyviin ideoihin.

 

Listassa olevia ideoita voit suodattaa taulukon otsikkosarakkeita klikkaamalla tai käyttämällä hakua.

TeemaSeuraLajiKuvaus
Lasten ja nuorten urheilun sisällötTampereen Pyrintö, Cheerleading

CheerleadingLämmittelypurnukka:
Kerätään lämmittelyideat purkkiin ja jokainen harrastaja pääsee vuorollaan nostamaan purnukasta lämmittelyidean.
Lasten ja nuorten urheilun sisällötMikkelin JudoJudoIlmapiiri harrastamiseen ja kilpailemiseen Mikkelin Judossa on erinomainen. Lapsia ja nuoria kannustetaan kokeilemaan kilpailemista, mutta ketään ei pakoteta ja ei-kilpailevilla on erinomaiset mahdollisuudet jatkaa judon harrastamista seurassa. Seurassa on selkeät ohjenuorat miten eri tasoryhmien välillä liikutaan.
Lasten ja nuorten urheilun sisällötHämeenlinnan SuunnistajatSuunnistusSuunnistuskoulussa keräämme jokaisen harjoituksen jälkeen hymynaama -palautteen kaikilta osallistujilta. Lapset antavat palautetta mielellään ja ohjaajat saavat välittömän palautteen miten ovat harjoituksen toteutuksessa onnistuneet. Kannustavaa kaikille!
Lasten ja nuorten urheilun sisällötOulun Uinti 1906UintiOulun Uinnin Liikuntapassi:
Oulun Uinti halusi huolehtia nuorten uintiurheilijoiden riittävästä kokonaisliikuntamäärästä ja päätti ottaa käyttöön nuorten 7-15 vuotiaiden liikuntapassin syksyllä 2013. Passiin nuoret keräävät kaikki viikon liikuntasuoritteet ja merkkaavat ne liikuntapassiin. Aina kuukauden lopussa valmentaja kerään vähintään yhden viikon aikana 20 tuntia tai enemmän keränneiden uimareiden nimet ja heidän kesken tehtiin tavarapalkintoarvonta.
Lasten ja nuorten urheilun sisällötSeinäjoen voimistelijatVoimisteluPassipäivässä suoritetaan voimistelupassin liikeitä. Passeja on käytetty kauden aikana harjoituksissa ja passipäivässä niistä voi antaa mallisuorituksia ohjaajille ja valmentajille sekä mukana oleville vanhempien joukkueiden voimistelijoille. Passiliikkeitä harjoitellaan isompien ja pienempien voimistelijoiden ryhmissä.
MuuTurun RingetteRingetteTurku Pre Season MiniGames -turnauksen järjestäminen ringeten MM-kisojen yhteydessä. Varisssuolla järjestettyyn Turku Pre Season MiniGames -turnaukseen pystyi ilmoittautumaan kaikki halukkaat seuraan katsomatta eikä osallistuminen maksanut mitään. Pelien välillä pienemmille järjestettiin leikkejä sekä keskialueella oli mahdollisuus kokeilla tutkaan laukomista. MiniGames -turnaus toimi samalla ringetten MM-kisojen markkinointitapahtumana, jossa palkintoina oli muun muassa WRC 2016 -kisatuotteita. MiniGames -turnauksia järjestettiin MM-kisojen yhteydessä lopulta usealla eri paikkakunnalla, jotka onnistuivat kaikki mainiosti.
MuuTurun JyryVoimisteluSeuratuen avulla seura toteutti perhepäivähoidon lapsille aamupäivällä ohjattua, maksutonta jumppaa, josta saatiin erittäin hyvää palautetta. Mahdollisesti syksyllä ryhmiä tulee olemaan kaksi. Lapsia on ryhmässä ollut noin 15.
MuuRaision Pyryt ryVoimisteluKannustetaan ohjaukseen - maksamalla tuntikorvaus - maksamalla yksi koulutus/kausi - järjestämällä säännöllisesti ohjaajapalavereja, joissa tarjoilua - antamalla seuratuote esim. T-paita, tuubihuivi tms.
Nuorten harrasteliikuntaTuusulan UimaseuraUintiTuUS harrasteryhmät N1&2:
Nuorten harrasteryhmä harjoittelee yht. 2krt/vk. Harrastajat on jaettu kahteen eri ryhmään(N1/2) iän, sekä uintitaidon perusteella. Uintivuoron aikana, ryhmällä on käytössään kaksi rataa, jonne uimarit sijoittuvat henkilökohtaisten tasojensa mukaan. Harrasteryhmän valmentaja on nykyään sama, kuin myös kilparyhmillä. Treeneistä on tullut entistä tavoitteellisempia, eikä kukaan lähde kotiin hengästymättä. Tämä on innostanut uimareita antamaan itsestään enemmän irti treeneissä, sekä lisännyt harjoituksiin osallistujien määrää.
Nuorten harrasteliikuntaTuusulan UimaseuraUintiHarrasteryhmään on mahdollista siirtyä kilparyhmästä, mikäli kilpailu ei tunnu enää omalta jutulta. Tällöin harrasteryhmä on hyvä välimuoto jatkaa edelleen uintiharrastusta, ilman että se pitäisi lopettaa kokonaan. Myös seuratoimijoista, kuten kurssiopettajista ja apuopettajista moni on lähtöisin harrasteryhmästä. Taidot ja innostus, sekä aika riittävät hyvin oppien jakamiseen eteenpäin, pienemmille uimarin aluille.
Nuorten harrasteliikuntaTuusulan UimaseuraUintiNuorilla harrastajilla on mahdollisuus käydä kilpailemassa omaa aikaansa vastaan yhteistyössä järjestetyissä (Tuusula, Kerava, Järvenpää) kuukausikisoissa, mutta se ei ole välttämätöntä ryhmässä uimisen kannalta.
Harrasteryhmä käy lisäksi kerran vuodessa yhteisellä viikonlopun kestävällä ulkomaanleirillä, joka tehdään Tallinnaan. Majoitus sijoittuu poikkeuksetta lähelle 50m radat tarjoavaa uimahallia, sillä leirillä on molempina päivinä uintia. Vaikka leirin tarkoituksena on harresteryhmäläisten tutustuminen toisiinsa ja ryhmäytyminen, on leirillä kuitenkin tavoite, että jokainen uimari ui 1500m kellotettuna. Saavutettua aikaa verrataan aiempiin tuloksiin, tai laitetaan ylös jatkoa varten.
Seuran johtaminen ja toimintaan osallistaminenPuhu JunioritKoripalloSeuran idea muille Sinettiseuroille on seuran erinomainen toimintakäsikirja , joka päivitetään kerran vuodessa.
Seuran johtaminen ja toimintaan osallistaminenOulun MiekkailuseuraMiekkailuSeurojen kannattaa suhtautua avoimesti uusiin toimintatapoihin, tehdä kokeiluja seuran toiminnassa ja rohkeasti tavoitella isojakin asioita.
Kun yksi muutosprojekti alkaa olla valmis, seuraava pitäisi olla jo mielessä hautumassa. Me haluamme jatkuvasti haastaa seuraa toimimaan paremmin ja pitää esikuvina parhaita esimerkkejä kotimaasta ja maailmalta.
Seuran johtaminen ja toimintaan osallistaminenEtelä-Vantaan RatsastuskouluRatsastusSeuran hallituksessa on mietitty loistavasti tehtävien jakamista.
Jokainen hallituksen jäsen sitoutuu esimerkiksi kolmen tapahtuman/kilpailun järjestämiseen vuodessa. Jokainen jäsen kouluttautuu eri tehtäviin, näin esimerkiksi kilpailujen järjestämisessä on aina osaavia toimihenkilöitä eri tehtäviin. Kukaan ei ole korvaamaton, eikä kenenkään osuus kasva liian suureksi. Kaikki sitoutuvat yhteisiin pelisääntöihin, toiminta on siten vaivatonta ja helppoa. Tätä lisää muihin seuroihin! Samoin kaikkiin lajeihin ja seuroihin oma liikuntavastaava!
Seuran johtaminen ja toimintaan osallistaminenSimmis WandaUintiTärkeää seurallemme on se, että toimimme kokonaisena seurana.
Vaikka toimintaamme kuuluu monenlaisia ryhmiä ja kursseja, niin pidämme silti mielessämme, että jokainen jäsenemme on osa seuraamme. Toimintamme pohjana on se, että ryhmistä toisiin siirtyminen olisi mahdollisimman helppoa. Pyrimme siihen, että niin uimarit kuin muutkin jäsenet pystyvät itse olemaan mukana ryhmän tai kurssin valinnassa ja löytämään itselleen parhaan ja sopivimman vaihtoehdon.
YhteisöllisyysKalpaveljetMiekkailuMeillä on treenejä erikseen aikuisille ja lapsille, mutta pari kertaa viikossa treenataan myös kaikki yhdessä. Se lisää yhteisöllisyyttä, koska silloin kohdataan ihmisiä, joita muuten ei välttämättä nähtäisi ollenkaan. Se tuo oppimismahdollisuuksia molemmin päin - lapset ottavat mallia treenaamiseen aikuisilta, ja aikuiset puolestaan saavat lapsilta oppia siitä, että harjoitteleminen on loppujen lopuksi leikkiä ja hauskaa yhdessä tekemistä.
YhteisöllisyysNykarleby RidklubbRatsastusSeura palkitsee monipuolisesti (ja humoristisesti) eri toimijoitaan.
Kategorioita on moneen toimintaan. mm. "Vuoden poniäiti". Tämä on selvästi hyvän ilmapiirin ja me-hengen salaisuus.
YhteisöllisyysIlvesRingetteSeuran D-joukkue järjestää pikkujoulut nuoremmille joukkueille (tämän ikäiset ovat järjestäjinä idearikas ja luova ryhmä)
YhteisöllisyysNivalan SaukotUintiNivalan Saukot palkitsevat vuosittain yhteisessä palkintojenjakotilaisuudessa aktiivisimman perheen Saukko-perhe -palkinnolla. Palkinnon saa aktiivisin perhe, joka on käynyt mm. perheuinneissa, ja ollut muutenkin aktiivisesti mukana toiminnassa
YhteistyöSavonlinnan ShikataJudoSavonlinnassa pyörii seurojen yhteiset tapaamiset 2-3 kertaa vuodessa. Jokainen seura esittelee vuorotellen omaa toimintaansa ja harjoituspaikkojaan. Seuraavaksi on vuorossa Shikata, jonka harjoittelupaikka Toppala alkaa olemaan viimeistelyä vaille! Seurojen yhteistyö on parantunut huomattavasti yhteisten tapaamisten ja esittelyjen kautta!
YhteistyöIron Team RidersRatsastus Yhteistyö lukion kanssa tuo nuoria joka toiminnan saralle.
Nuoret toteuttavat monia seuran hankkeita osana opintojaan. Seuran eri projektit saavat näin tekijänsä ja nuoret mielekkäitä koulutehtäviä.
YhteistyöOK 77SuunnistusYhteistyön lisääminen paikkakunnan muiden lajien sinettiseurojen kanssa esimerkiksi treenivaihtojen ja yhteisten teemapäivien muodossa.
YhteistyöTikkurilan TaitoluisteluklubiTaitoluistelu Vantaan mestaruuskilpailut. Järjestetään päiväaikaan tapahtuma, jonne kutsutaan kouluja ja päiväkoteja mukaan kannustamaan. Oheen järjestetään luistelun opetusta, kannustuskilpailua jne. oheisohjelmaa. Tehdään tapahtumalle kisatanssi.
YhteistyöTikkurilan TaitoluisteluklubiTaitoluisteluErilaiset yhteistyötahot ja työmuodot. Mehiläisen kanssa oleva omalääkäriyhteistyö ja sitä kautta saatavat luentotilaisuudet. Jäälajit yhdessä olosuhdetyössä. Eri lajien väliset ohjaajavaihdot. Koulu- ja päiväkotitapahtumat.
YhteistyöNivalan SaukotUintiLähialueen seurojen yhteistyön kehittäminen kilpauinnissa ja kilparyhmien toiminnassa. Olisi mukava jos saisimme yhteistyön toimimaan esim. valmentaja tasolla Nivala-Ylivieska-Haapajärvi. Vuorotellen voitaisiin uida kullakin paikkakunnalla ja olisi esimerkiksi yhdistetty seurajoukkue esim. Nisa/Viesu/Kiilat. Tällä hetkellä meillä on Nivalaan tulossa Ylivieskasta Vieskan uimareiden kanssa epäviralliset uinnit samalla kun Saukoilla on pikkujoulu uinnit. Vastaavasti keväällä menemme sitten Ylivieskaan uimaan epävirallisiin uintikisoihin. Toimitsijoita tulee molemmilta paikkakunnilta.
YhteistyöVaasan VasamattaretVoimisteluKaupungin kouluille tarjotaan luokkaretken vaihtoehdoksi voimistelupäivää, jossa on myös näytös.
YhteistyöSuomen TaitovoimisteluklubiVoimisteluPäiväkotiyhteistyö-pilotti: päiväkotiryhmät käyvät STVK:n telinevoimistelu/tempputunneilla arkisin klo 9-11 välisenä aikana.
Valmennus ja ohjaustoimintaKangasala SKSuunnistusKauden alussa yhdessä ohjaajien kanssa laadittu kausiuunnitelma selkiyttää ja helpottaa harjoitusten toteutusta. Kausisuunnitelmaan on kirjattu jokaisen ryhmän jokaisen harjoituskerran harjoituksen tavoite, miten sitä harjoitellaan sekä oheisharjoitteet. Harjoitussuunnitelma varmistaa, että kaikkia tarvittavia taitoja opetellaan kauden aikana.
Valmennus ja ohjaustoimintaSeinäjoen TaitoluistelijatTaitoluisteluOhjaajapassi. Seura kustantaa ohjaajakoulutuksia merkittävässä määrin ohjaajille. Vastaavasti ohjaajat sitoutuvat ohjaamaan seuran tunneilla. Tämän lisäksi ohjaajat saavat arvokasta kokemusta ja näkemystä ohjaustoiminnasta laajemminkin, mikä näkyy myös lajiliiton koulutuksissa siinä, että sinne tulevat ohjaajat ovat harjoitelleet koulutusten välillä koulutuksissa oppimiaan asioita. Seuran ohjaajien ohjaustaidot ovat korkealla tasolla. Ohjaajapassiin kerätään merkinnät 45 ohjaustunnista.
Valmennus ja ohjaustoimintaSeinäjoen Uimarit -85UintiSeurassa järjestetään valmentajien koulutuksellista sparrausta yhden harjoitustilanteen ympärille. Kaikki seuraavat yhden ryhmän harjoituksia, sparraavat toinen toisiaan, keskustelevat ja jakavat ajatuksia ja kokemuksia tähän liittyen. Toimintamalli auttaa myös tutustumisessa (valmentajat, uimarit) ja lisää seuran yhteishenkeä.
Valmennus ja ohjaustoimintaTurun PyrkiväVoimisteluValmentajien huomioiminen on seurassa tärkeä toimintatapa. Jokaiselle valmentajalle maksetaan palkka ja jokaista arvostetaan samalla lailla, toimiiko hän harraste- tai kilpapuolella.
Valmennus ja ohjaustoimintaRiihimäen UimaseuraUintiRiihimäen Uimaseuran tutortoiminta. Tutortoimintamme tarkoituksena on edistää Riihimäen Uimaseuran Mikropolix-kilpauintiryhmien hyvää yhteishenkeä ja treeni-iloa. Tutoruimarimme voivat olla valmentajien apuna ohjaamassa niin altaassa, kuin altaan reunalla. Heidän tarkoituksenaan on edistää yksittäisen ryhmän uimareiden ja kaikkien ryhmien uimareiden yhteisöllisyyden lisäämistä ajatuksella ”Riihimäen Uimaseurassa yksi on kaikkien ja kaikki yhden puolesta”. Tutoriemme asiantuntemusta ”mitä on olla kilpauimari” voidaan lisäksi hyödyntää seuran sisäisissä ja mahdollisesti myös muissa tilaisuuksissa joissa RiUS on mukana.
ViestintäIron Team RidersRatsastusSeura hyödyntää Facebookia laajasti viestinnässä.
Eri toimijoille (hallitus, kilpailijat, jäsenet, tallin työntekijät) on perustettu omia ryhmiä, mikä helpottaa tiedonkulkua ja keventää byrokratiaa. Hallituksen toiminta on näin myös joustavaa ja tarvittaessa hyvinkin nopeaa.
ViestintäEspoon AkillesSuunnistusNimenhuuto! on paras työkalu mitä seura on ottanut käyttöönsä. Sitä voi hyödyntää harjoituksiin ja tapahtumiin ilmoittautumisissa, tilastoinnissa, tiedotuksessa jne. Myös GoogleDriva on hyvä työkalu, jolla seuran kaikki dokumentit ovat kaikkien asianomaisten luettavissa.
ViestintäHyvinkään RastiSuunnistusSeuran asuihin on painettu värillinen sinetti-logo.
ViestintäEtelä-Vantaan TaitoluistelijatTaitoluistelijatSeuran nettisivuilla on idea-lomake, jolla jokainen voi lähettää kehitysideansa. Tässä kannustetaan mukavalla tavalla antamaan ideoita positiivisessa hengessä.
ViestintäVaasan VasamattaretVoimisteluKotiharjoitteluohjeet lähetetään vanhempien WhatsApp- tai Facebook-ryhmään videona tai kuvina.