Årets bästa premierades på Idrottsgalan

Fjolårets höjdpunkter och spännande idrottsögonblick stod i rampljuset på Finlands Idrottsgala. Lauri Markkanen utsågs till Årets idrottare och Turun Urheiluliitto till Årets förening.

En basketspelare valdes för första gången till Årets idrottare – Lauri Markkanen, som gör en strålande karriär i NBA. I sitt tal tackade han sin familj, sin tränare och sina lagkamrater på förenings- och landslagsnivå och sina medtävlare. Ett speciellt tack fick fysioterapeuterna och massörerna.

– Jag har alltid strävat efter att bana väg och föregå med gott exempel. På det sättet når man upp till så här fina prestationer med passion och hård träning. Fina prestationer uppnås när man orkar träna och tycker om det man gör. Jag respekterar priset också för att jag är medveten om vilka fina förebilder och otroligt tuffa idrottare som stiger fram från Finland årligen. Att jag får vara med på listan över vinnare betyder väldigt mycket för mig och är en jättetuff grej.

– Vi glömmer gränserna mellan grenarna och för den finländska idrotten framåt. Det är mitt budskap. Vi fortsätter jobba och går vidare.

Gordon Herbert valdes till årets tränare. Herbert fungerade som huvudtränare för Tysklands basketlandslag som vann guld i VM.
Årets unga idrottare kammade sjukamparen Saga Vanninen hem för tredje året i rad. Vanninen vann EM-guld i U-23 klassen och kom in på 9:de plats i friidrotts-VM för vuxna i sjukamp.

Martti Puumalainen tog emot utmärkelsen Årets genombrott. Puumalainen bröt sig in till judovärldens topp genom att besegra världsettan Temur Rahimov i Ungerns Masters-turnering, i supertungviktseriens final i augusti. I november kröntes Puumalainens suveräna säsong med en vinst i Europamästerskapen. Det var samtidigt den första finska medaljen i stora mästerskap i judo på 30 år.

Finlands tennislandslag fick utmärkelsen för Årets lag. Tennislandslaget gjorde historia genom att avancera till de åtta bästa lagen i Davis Cup. Finalskedet uppnåddes med uppställningen Otto VirtanenEmil RuusuvuoriHarri HeliövaaraPatrick Kaukovalta och Patrik Niklas-Salminen.

Finländarna röstade fram Årets mest fängslande idrottsögonblick år 2024. Wilma Murtos VM-medalj i stavhopp knep förstapris. Det var Finlands första medalj i friidrotts-VM på åtta år.

Priset för livsverk inom idrotten kammade Carl-Olaf Homén hem. Homén är också känd för att vara Stafettkarnevalens fader. Han deltog också i att skapa paraplyorganisationen Finlands Idrott.

Till Finlands aktivaste arbetsplats valdes Mehiläinen. Mehiläinen har över 33 000 arbetstagare och yrkesutövare. Rörelse och välbefinnande på arbetsplatsen är i en viktig roll. Mehiläinen har heltidsanställt en person med uppgiften att främja arbetstagarnas rörelse. Med den anställdas ledning uppmuntras de anställda att röra sig bland annat genom omtyckta motionsutmaningar. Dessutom deltar organisationens experter inom arbetshälsovård i främjandet av välmående på Mehiläinen.

Björneborg valdes till Finlands rörligaste kommun. I Björneborg satsade man speciellt på att öka på mängden vardagsmotion. Det gjordes bland annat genom hobbyverksamhet med unga som målgrupp, ett kostnadsfritt ungdomspass från Björneborg, terrängcyklar som kan lånas ut med bibliotekskort och de omtyckta Betala det du vill-dagarna. Alla dessa inspirerar till att prova olika typer av motion.

Turun Urheiluliitto är Årets idrottsförening

Turun Urheiluliitto utsågs till Årets idrottsförening 2023. Som urvalskriterier i fjol var att få hela folket att röra på sig.
Turun Urheiluliitto består av 5 000 medlemmar och flera olika grenar. Föreningen som består av åtta olika grenar gör alla rörligare – från 0-år upp till 99-år. Den anpassade idrotten är också starkt med i föreningens verksamhet. Föreningens mål är att det finns möjligheter för alla inom verksamheten – från lättare idrottsutövande till tävlingsidrott.

I föreningen sägs det att man har fart och fläng med låg tröskel, inom allt från paraidrott till toppidrott. Juha Hämäläinen, som är ordförande för Turun Urheiluliitto, tog emot bemärkelsen och tackade alla som varit delaktiga i föreningens verksamhet.

– Ett tack till alla idrottare, tränare, föreningsaktiva, arrangörer, alla de som skrivit föreningens historia i över 120 års tid. Tack vare er och dem är Turun Urheiluliitto den förening som den är i dag – Finlands bästa idrottsförening.

Se alla premierade och ta ett steg in till Idrottsgalans stämning på Idrottsgalans webbplats.