Internationell kravnivå som ledstjärna – sommargrenarna till toppen av olympiaden med hjälp av ett stöd på fem miljoner euro

Toppidrottsenheten vid Finlands Olympiska Kommitté har publicerat besluten om bidrag till sommargrenarna 2024. Sammanlagt 4 223 000 euro har delats ut som effektiviseringsstöd för sommargrenarna i toppidrott. Inklusive stödet för expertverksamhet växer summan till över fem miljoner euro.

Undantagsvis kulminerar olympiaden för sommargrenar inkommande sommar i Paris i Frankrike, var Olympiska spelen ordnas 26.7.-11.8. och Paralympics 28.8.-8.9. Med 8 månader kvar till de annalkande olympiska spelen, har succéutsikterna i Paris haft en betydande och styrande inverkan, på de beslut som toppidrottsenheten har gjort. Det gäller besluten om effektiviseringsstöden för toppidrott år 2024.

– Vi har fem idrottare inom grenarna i sommar-OS som etablerat sina positioner på världstoppen och fem till tio idrottare, som ligger nära medalj. Utöver dessa ännu tjugo idrottare, som bevisat att de når toppen eller nära den på sin bästa dag, kartlägger Leena Paavolainen, som leder gren- och tävlingsprogrammet vid toppidrottsenheten.

– När vi ännu lägger till de potentiella framgångarna inom Paralympics, har vi en grupp vars verksamhet- och träningsutsikter vi tryggat optimalt för år 2024. De stödbeslut som nu har gjorts har mest styrts av tanken att svara på den internationella kravnivån och säkerställa att idrottarna inte behöver göra några kompromisser av ekonomiska orsaker.

Att ge svar på den internationella kravnivån förutsätter skräddarsydda lösningar. Tyngdpunkten på Paris syns också i prioriteringen inom grenvisa stödbeslut, men som tillägg gjorde toppidrottsenheten specialstödslösningar på 82 000 euro.

– Mira Potkonens träningsprocess för framgång i Tokyo var ett uppmuntrande exempel på kvaliteten av det dagliga arbetet och den kollektiva ansträngning som krävs för att uppnå en olympisk medalj i tävlingsgrenarna i sommar-OS. Enligt samma tankesätt prioriterades resurserna redan i början av den kortare olympiaden mer än vanligt till spetspotentialen i Paris. Framgången i sommar-OS grenarna 2022–2023 har fört med sig fler idrottare med stark medaljpotential.

– Som exempel kan nämnas det stöd som möjliggör att tränaren Jarno Koivunen kan koncentrera sig fullt på att träna Wilma Murto ända till Paris. Skillnaderna i världstoppen föds av små saker i de olika grenarna, vilket innebär att vi helt enkelt inte har råd att ge utjämning i en enda sak som vi kan påverka, säger Leena Paavolainen.

Paavolainen fungerar som OS-lagets ledare i Paris 2024.

En pott på över fem miljoner

Sammanlagt delades 4 223 000 euro ut i bidrag till toppidrott. Dessutom styr stödbesluten resurserna för expertstöd till toppidrottsverksamhet för ungefär en miljon euro. Detta betyder att stödet för grenarna uppgår till ett värde på över fem miljoner euro.
Segling och parafriidrott fortsätter i toppen av stödprogrammet för spetsgrenarna. I stödprogrammet för investeringsgrenar finns däremot 20 grenar, varav fyra är paraolympiska grenar.

– Även om vi redan är inne i OS-året håller vi hela tiden ett öga på framtiden. Vi bygger redan nästa olympiad i hög fart. Som ett exempel kan vi ta friidrott, som står för till och med hälften av OS-truppen i sommar. Samtidigt uppnådde friidrotten till och med 14 medaljer i junior-EM sommaren 2023. I vårt samarbete med grenförbunden måste vi säkra att i god tid ta hand om dessa ungas resa mot Los Angeles 2028 och Brisbane år 2032, säger Paavolainen.

Effektiviseringsstöden innehåller också 115 000 euro för det förberedande lägret inför OS i Paris. Ett förberedande läger med idrottare från flera olika grenar anordnas på det Olympiska träningscentret i Helsingfors, i juli 2024. Efter det tas också grenvisa beslut. Stöd beviljades bland annat för förberedelser för OS-kvalturneringen i basket i Spanien.

Besluten för effektiviseringsstöd till 85 idrottare inom individuell idrott publicerades på tisdagen. Dessutom beviljades stöd direkt till sju lag i form av lagidrottsstöd. Även 118 tränare omfattas av stödbesluten som uppgår till sammanlagt 1 612 240 euro.

– Dessutom har vi förberett oss på att idrottare som inte omfattas av de enskilda effektiviseringsstöden kan kvalificera sig till OS i Paris eller Paralympics. Det är beaktat i budgeten. Om och när det förhoppningsvis händer, kommer dessa idrottare att beviljas stöd omedelbart då de kvalificerat sig, berättar Paavolainen.

De första valen till Paralympics i Paris gjordes redan söndagen den 3 december. De första valen för OS-truppen gjordes på tisdagen den 12 december. Stödhelheten för toppidrott understöds av idrottsbidrag som delas ut av undervisnings- och kulturministeriet. (Den olympiska kommittén har fått ytterligare stöd på 200 000 euro från undervisnings- och kulturministeriet.)

Mer information:
Leena Paavolainen, vice direktör för toppidrottsenheten och direktör för gren- och tävlingsprogrammen, tel. 0400 229 652