Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.10.2020 | Olympiakomitea

Olympiakomitean hallitusvaalit: puheenjohtaja- ja hallitusehdokkaat kaudelle 2021-2024

Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, joka toimii sen hyväksi, että suomalaiset liikkuisivat enemmän ja menestyisivät huippu-urheilussa. Yhdessä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa rakennamme liikunnasta ja urheilusta elinvoimaa Suomeen.

Järjestön hallituksen muodostavat kesäolympialaisten jälkeisessä järjestön syyskokouksessa neljäksi vuodeksi valittu puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja kahdeksan hallituksen jäsentä sekä kaksi varajäsentä. Hallitukseen kuuluvista on aina kahden oltava aktiiviurheilijaa tai urheilijoita, joiden aktiiviuran päättymisestä on kulunut enintään kahdeksan vuotta. Urheilijavaliokunta tekee esityksen järjestön kokoukselle valittavista urheilijoiden edustajista. Hallitukseen kuuluu lisäksi äänioikeutettuna aina Kansainvälisen olympiakomitean suomalainen jäsen tai jäsenet.

Tänä syksynä valitaan Olympiakomitean uusi hallitus. Hallitusvaalit pidetään järjestön syyskokouksen yhteydessä 21.11.2020. Hallitusvaalia on valmistellut kevätkokouksessa valittu, jäsenistöä edustava ehdollepanotoimikunta.

Puheenjohtajaehdokkaat

Suomen Urheiluliitto: Ilkka Kanerva

Ilkka Kanerva on valtiotieteiden maisteri ja ministeri. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 1975. Hänellä on ja on ollut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla. Urheilujärjestöissä hän on ollut liiton puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja SVUL:ssa (Suomen Valtakunnallinen Urheiluliitto), Suomen liikunta ja urheilussa ja Suomen Olympiakomiteassa.

 

Sari Multala.
Suomen Purjehdus ja Veneily: Sari Multala

Sari Multala on kauppatieteiden maisteri ja ammattivalmentaja. Ammattiurheilijan uralla hän saavutti 13 arvokisamitalia.  Lisäksi hän on toiminut liiton päävalmentajana ja monissa urheilun luottamustehtävissä. Multala on istuva kansanedustaja ja Olympiakomitean hallituksen jäsen.

 

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Taitoluisteluliitto: Susanna Rahkamo

Susanna Rahkamo on tekniikan tohtori ja johtava konsultti Hyvinvointivalmennus Hälsa – Pertec Consulting Oy:ssä. Hän on entinen ammattiurheilija, tapahtumatuottaja, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja ja Olympiakomitean hallituksen jäsen sekä nykyinen varapuheenjohtaja. Rahkamo on European Olympic Committee (EOC) Olympic Culture and Legacy Commission istuva puheenjohtaja.

 

Suomen Koripalloliitto, Suomen Lentopalloliitto, Suomen Palloliitto, Suomen Salibandyliitto ja Suomen Tennisliitto: Jan Vapaavuori

Jan Vapaavuori on oikeustieteiden kandidaatti.  Hän on Helsingin pormestari, joka on aiemmin toiminut mm. elinkeinoministerinä, asuntoministerinä ja Euroopan Investointipankin varapääjohtajana. Liikunnan ja urheilun parissa Vapaavuori on toiminut mm. valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana, Helsingin liikuntalautakunnan puheenjohtajana sekä Suomen Urheiluliiton kokonaan omistaman markkinointiyhtiö Track & Field Finland Oy:n toimitusjohtajana.

 

Ehdokkaat hallituksen jäseniksi

Henkilön nimestä aukeaa ehdokkaan ansioluettelo PDF-muodossa.

Ehdollepanotoimikunta: Laura Andersson

Laura Andersson on valtiotieteiden maisteri, joka toimi pitkään eduskunnassa pääministerin, varapuhemiehen ja puhemiehen eduskunta-avustajana ja erityisavustajana. Hän on toiminut Valon yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntijana ja on nykyään Invalidiliiton yhteiskuntasuhdejohtaja. Hän on Urheiluopistosäätiön istuva varapuheenjohtaja.  Luottamustoimia hänellä on erityisesti säätiöissä. Perheessä on maajoukkuetason sulkapalloilija.

Suomen Palloliitto: Marco Casagrande

Marco Casagrande on diplomi-insinööri ja oikeustieteiden ylioppilas. Hänellä on pitkä kokemus suomalaisessa urheiluyhteisössä, niin urheilijana kuin toimijana eri rooleissa. Lisäksi hänellä on usean vuoden kansainvälinen kokemus jäsenenä UEFAn eri komiteoissa. Suomen Palloliiton pääsihteerinä hän on toiminut vuodesta 2013, jona aikana Palloliitto on määrätietoisesti toteuttanut valittua strategiaa ja toteuttanut menestyksekkäästi historiansa suurimman organisaatiouudistuksen.

Suomen Hiihtoliitto: Markku Haapasalmi

Markku Haapasalmi on yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Hänellä on pitkä työkokemus pankkisektorilla ja sen muutosprosesseissa. Hän on Hiihtoliiton puheenjohtaja. Haapasalmella on pitkä kokemus eri luottamustehtävistä liike-elämästä, julkiselta sektorilta ja urheilusta. Eläkkeellä hän on toiminut johtamisen ja organisaation kehittämisen konsulttina.

Suomen Golfliitto: Hanna Hartikainen

Hanna Hartikainen on kauppatieteiden maisteri ja eMBA. Hän on työskennellyt pitkää OP ryhmässä ja on nyt OP-Henkivakuutuksen toimitusjohtaja. Hänen puheenjohtajakaudellaan Golfliiton jäsenmäärän laskutrendi on käännetty kasvutrendiksi. Hartikaisen johdolla on sovittu golfin kansallisten keskeisten toimialajärjestöjen yhteistyöstä ja lajin digitalisointi on Euroopan eturintamassa.

Suomen Salibandyliitto: Pekka Ilmivalta

Pekka Ilmivalta on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari. Ennen pitää uraansa Veikkauksen johtotehtävissä hän työskenteli asianajotoiminnan parissa. Urheilun luottamustehtäviä ovat jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtajuus, Pelicansin puheenjohtajuus sekä puheenjohtajuus  ADT:ssa ja SUEKissa. Tällä hetkellä Ilmivalta on jääkiekon SM-liigan hallituksen jäsen sekä Urheilun Kansainvälisen Välitystuomioistuimen (CAS) välimies.

Suomen Fitnessurheilu: Ville Isola

Ville Isola on koulutukseltaan liikuntatieteiden ja sotatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt Puolustusvoimien urheilukoulussa 9 vuotta sekä Suomen Fitnessurheilu ry:ssä vuodesta 2015 valmennus- ja koulutuspäällikkönä sekä toiminnanjohtajana. Tällä hetkellä Isola toimii Puolustusvoimien urheilukoulussa henkilökunnan liikunta-alan täydennyskurssien kurssinjohtajana, jossa hän suunnittelee ja johtaa Puolustusvoimien palkatun henkilöstön liikunta-alan täydennyskoulutusta.

Suomen Paralympiakomitea: Pia Julin (ent. Nybäck)

Pia Julin on diplomi-insinööri ja eMBA. Hän on Palmia Oy:n Ruoka- ja ravintolapalveluiden liiketoimintajohtaja ja on työskennellyt teollisuuden johtotehtävissä. Hän on ammunnan maailmanmestari ja usean lajin valmentaja. Julinilla on monipuolinen tausta urheilujohtajana lajiliitossa ja Olympiakomiteassa. Nykyään hän on Paralympiakomitean hallituksen jäsen.

Suomen Fitnessurheilu: Tapio Korjus

Tapio Korjus on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri. Hän on Kuortaneen urheiluopiston rehtori. Olympiavoittajalla on laaja kokemus valmennustyöstä, järjestötoiminnasta ja julkisesta liikuntahallinnosta.

Suomen Paralympiakomitea: Tero Kuorikoski

Tero Kuorikoski on urheilujohtamisesta väitellyt filosofian tohtori, entinen maailmanluokan ottelija  olympiataekwondossa. Hän on nykyään Liikuntakeskus Pajulahden valmennuskeskuksen johtaja ja entinen Suomen Paralympiakomitean  pääsihteeri. Luottamustehtävissä Kuorikoski on Päijät-Hämeen Urheiluakatemian johtoryhmän puheenjohtajana sekä pienen urheiluseuran hallituksen jäsenenä. Aiemmin ollut mm. Opiskelijoiden liikuntaliiton hallituksen jäsen.

Työväen Urheiluliitto: Lasse Mikkelsson

Lasse Mikkelsson on liikuntatieteiden tohtori ja eMBA. Hän työskenteli pitkään Liikuntakeskus Pajulahden rehtorina ja toimitusjohtajana. Hänellä on vankka valmennuksen ja liikunnan opetuksen tausta. Nykyään Mikkelsson on Urheiluopistosäätiön hallituksen neuvonantaja. Hän on Olympiakomitean hallituksen jäsen.

Suomen Ampumahiihtoliitto: Katja Mjøsund

Katja Mjøsund on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori. Hän on toiminut lääkärinä Suomen lisäksi Sveitsissä ja Norjassa. Hän kuuluu muun muassa Kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) ”COVID 19”- ja ”Respiratory infections in athletes” konsensustyöryhmiin. Mjøsund toimii maailman antidopingjärjestö WADA:n asiantuntijana ja on Suomen Urheilun Eettisen keskuksen (SUEK) erivapauslautakunnan puheenjohtaja.  Huippu-urheilijan urallaan hän saavutti kaksi Venlojen viestin voittoa ja useita SM-mitaleita suunnistuksessa.

Suomen Judoliitto: Esa Niemi

Esa Niemi on perheyrittäjä ja omistaja Niemi Palvelut Oy:ssä. Hänellä on paljon elinkeinoelämän edustuksia. Hän on toiminut Judoliiton eri tehtävissä 1990-luvulta lähtien. Lisäksi Niemi on ollut ja on edelleen mukana kansallisissa ja kansainvälisissä urheilutapahtumissa (mm. SM-viikko).

Kannattaa: Aikidoliitto, Karateliitto, Miekkailu- ja 5-otteluliitto, Suomen Nyrkkeilyliitto, Painonnostoliitto ja Taekwondoliitto

Suomen Ampumaurheiluliitto: Vesa Nissinen

Vesa Nissinen on kasvatustieteen tohtori, dosentti Lapin Yliopistossa sekä eversti evp. Tällä hetkellä toimii omassa yrityksessä johtamisen ammattilaisena. Nissinen on ampumaurheiluliiton liittohallituksen puheenjohtaja, jolla on pitkä seuratausta eri rooleissa. https://www.linkedin.com/in/vesa-nissinen-a34bb/

Suomen Jääkiekkoliitto: Matti Nurminen

Matti Nurminen on kauppatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt avaintehtävissä Suomen Jääkiekkoliitossa ja luottamushenkilönä monissa urheiluorganisaatioissa koko 2000-luvun. Kokemusta hänellä on mm. ammattiurheilusta (Jääkiekon SM-liiga Oy:n hallituksen ja johtoryhmän jäsen), urheiluopistoista (usean yhtiön hallituksen jäsen Vierumäellä) sekä Olympiakomitean hallituksesta. Nurmisen tehtäviin Jääkiekkoliitossa on merkittävässä määrin sisältynyt myös työskentelyä Kansainvälisen Jääkiekkoliiton piirissä.

Suomen Squashliitto: Risto E. J. Penttilä

Risto E. J. Penttilä on filosofian tohtori Oxfordin yliopistosta ja Nordic West Office -konsulttifirman toimitusjohtaja. Hän vetää myös eurooppalaisten yritysjohtajien EBLC-verkostoa. Aiemmin Penttilä on toiminut Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana, EVAn johtajana, kansanedustajana ja lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä. Hän on Squashliiton puheenjohtaja ja hänellä on taustaa jalkapallosta ja jääkiekosta.

Kannattaa: Pöytätennisliitto, Tennisliitto, Sulkapalloliitto, Shakkiliitto, Tikkaurheiluliitto

Opiskelijoiden Liikuntaliitto: Hilkka Pöyhönen

Hilkka Pöyhönen on valtiotieteiden maisteri. Hän työskentelee Helsingin yliopistossa Unisportin hallintopäällikkönä. Hän on toiminut muun muassa Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtajana ja pääsihteerinä, ensin Valon ja myöhemmin Olympiakomitean kansainvälisten suhteiden erityisasiantuntijana sekä Valtion liikuntaneuvoston pääsihteerinä (vt). Merkittävimpiä luottamustehtäviä ovat olleet Valtion liikuntaneuvoston liikuntapolitiikan jaostossa sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaostossa, kansainvälisen opiskelijaurheiluliitto FISU:n hallituksessa, opiskelijakomiteassa ja tasa-arvokomiteassa. www.hilkkapoyhonen.fi

Suomen Purjehdus ja Veneily: Samuli Salanterä

Samuli Salanterä on kauppatieteiden maisteri. Hän on yhdeksän kaupungin, kunnan ja kuntayhtymän alueella toimivien Uudenmaan Työterveys Oy ja Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, (Länsi-Uudenmaan Työterveys) perustaja sekä toimitusjohtaja.  Seura-aktiivi on ollut liittohallituksen puheenjohtaja.

Suomen Painiliitto: Sarianne Savola

Sarianne Savola on oikeustieteiden maisteri. Hän työskentelee Keskon lakiasiainosastolla ja hänellä on kokemusta myös asianajotoimistosta. Hän on nykyään painiliiton varapuheenjohtaja ja taustaltaan entinen aktiivipainija (EM-pronssimitalisti).

Finlands Svenska Idrott: Nina Simosas

Nina Simosas on koulutukseltaan insinööri. Hän on toiminut ensin pankkialalla ja nykyään kiinteistövälityksen johtotehtävissä. Hän on tällä hetkellä sekä Suunnistusliiton että Finlands Svenska Idrottin (FSI) hallituksessa. Ninalla on vahva ja pitkä tausta urheilusta ja urheilujärjestötoiminnasta.

Suomen Voimisteluliitto: Kaisa Vikkula

Kaisa Vikkula on kauppatieteiden tohtori, jolla on vankka kokemus liike-elämän johtotehtävistä. Hän on pitkäaikainen ison urheiluseuran puheenjohtaja, luottamushenkilö urheiluopistossa ja nykyään Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja.

Uimaliitto: Sami Wahlman

Sami Wahlman on pitkäaikainen neljän uintiurheilulajin puheenjohtaja. Hän on  kansainvälisesti verkottunut urheilujohtaja, joka edistää Suomelle ja Pohjoismaille tärkeiden arvojen ja asioiden toteutumista mm. Euroopan uimaliitossa. Wahlman on toiminut Uimaliiton hallituksessa vuodesta 2010 ja puheenjohtajana vuodesta 2013 nyt viimeistä kauttaan.  Wahlman on entinen kilpailumari ja nykyisin aktiivinen masters-uimari ja aiemmin toiminut oman uimaseuransa hallituksen puheenjohtajana ja monissa muissa urheilun luottamustehtävissä. Wahlman on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja työskentelee kansainvälisissä tehtävissä Vaisala Oyj:ssä.

Suomen Valmentajat: Erkka Westerlund

Erkka Westerlund on liikuntatieteiden maisteri.  Hän on pitkän linjan jääkiekkovalmentaja koti- ja ulkomailla. Viimeiset vuodet hän on sparrannut useiden lajien kehitysprosesseja ja vienyt urheilun oppeja yritysmaailmaan. Westerlund on ollut aktiivinen valmentajajärjestöissä. Nykyään hän on Suomen Ammattivalmentajat SAVALin puheenjohtaja.

SoveLi: Tommi Yläkangas

Tommi Yläkangas on yhteiskuntatieteiden maisteri. Tällä hetkellä hän toimii SoveLin toiminnanjohtajana. Hän edistää työssään ja luottamustehtävissään kaikkien suomaisten mahdollisuutta päästä liikuntaharrastuksen pariin.

Suomen Koripalloliitto: Antti Zitting

Antti Zitting on yrittäjäneuvos ja hallituksen puheenjohtaja perheyritys Sacotecissa. Hänellä on pitkä ura koripalloilijana. Hän oli Suomen Koripalloliiton puheenjohtaja ja on nykyään kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallituksen jäsen. Hän on myös Olympiakomitean hallituksen jäsen.

 

Urheilijavaliokunnan esitys urheilijajäseniksi:

Mika Poutala

Anni Vuohijoki