Seuran johtaminen

Urheiluseuratoiminta koskettaa 1,8 miljoonaa suomalaista. Teillä seuratoimijoilla on tärkeä rooli yhteisöllisyyden ja liikkumisen kipinän sytyttäjinä ja ylläpitäjinä, yhdessä oman seuraväkenne kanssa. Te huolehditte myös turvallisesta ja vastuullisesta toimintaympäristöstä.

Teemme ilolla ja intohimolla joka päivä töitä sen eteen, että suomalaista urheilua ja liikuntaa ovat johtamassa maailman parhaat urheilu- ja seurajohtajat. Meidän roolinamme on yhdessä lajiliittojen kanssa antaa seurajohtajille edellytyksiä ja tukea seuran johtamiseen. Yhdessä meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointiin.

Miten teidän seuranne menestyy muuttuvassa maailmassa?

Miten yhteiskunnan megatrendit heiluttavat seuraanne? Keväällä 2024 näitä teemoja pohdittiin eri puolella Suomea pidetyissä seurailloissa. Seuratoiminnan tulevaisuus -video ja työkirja auttavat myös pohdinnassa.

Hyödyllisiä koulutuksia, oppaita ja palveluita seuran johtamiseen

Tunnetko yhdistystoiminnan perusperiaatteet ja säännöt ja lait, jotka sitovat seuraa? Entä tiedätkö työnantajalle kuuluvat velvoitteet ja urheiluseuran työnantajana erityspiirteet?  Kaipaako seurasi vinkkejä seuraviestinnän hoitamiseen?

Maksuttomat verkkokoulutukset ovat loistava tapa tarjota tietoa ja koulutusta oman seurasi toimijoille. Ne auttavat seuratoimijoita toimimaan tehokkaammin ja vastuullisemmin.

Oletko vastuussa seuran toimintakäsikirjan laatimisesta? Etsitkö luotettavaa ja kattavaa tietoa, joka auttaa sinua tekemään päätöksiä oikein ja varmistamaan, että seurasi toimii lainmukaisesti ja tehokkaasti? Tutustu hyvän hallinnon tukiaineistoihin. Aineistot löydät materiaalipankista.

 • Seuran mallisäännöt suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
 • Lainsäädännön tietopankki: päätä oikein –aineisto
 • Opas seuran toimintakäsikirjan tekemiseen
 • Seuran ohjauksen ja valmennuksen linjaus
 • Tietosuoja: henkilötietojen käsittely yhdistystoiminnassa
 • Malli seuroille ongelmatilanteiden ratkaisua varten

Onko teillä riittävän monipuolista tietoa ja asiantuntemusta
urheiluseuran taloushallinnon toteuttamisesta? Entä mietityttääkö kirjanpidon,
palkanlaskennan kuin verotuksen asiat. Voisiko taloushallintoa toteuttaa
helposti, tehokkaasti ja läpinäkyvästi? Digitalisaation myötä myös
urheiluseurojen taloushallinto on menossa yhä enemmän reaaliaikaisempaan
suuntaan. Perusteet on hyvä hallita. Tutustu aineistoihin materiaalipankissa ja osallistu
koulutuksiin (esitellään seuraavassa kohdassa).

 • Rantalainen: Urheiluseurojen talousopas

 • Talousohjesääntöjen pohja

 • Mallipohjaurheiluseuran tilikartasta

Taloushallinnon automatisointi ja digitalisointi on jo urheiluseurojen arkea. Kun automatisoinnin yhteydessä siirrytään yhden pankkitilin malliin, tehokkuus paranee entisestään, läpinäkyvyys kasvaa ja virheiden sekä väärinkäytösten riski pienenee. Seuran ja joukkueiden taloudellinen tilanne on seurattavissa reaaliaikaisesti. Aktiivien ja vapaaehtoistyöntekijöiden aikaa säästyy ja samalla tuetaan myös hyvää hallintoa. Myös Suomisportin seurapalvelunkin käyttö on entistäkin helpompaa.

Yhden pankkitilin mallin etuja

 • Seuratalous on kokonaisuudessaan reaaliaikainen.
 • Seura voi keskittää maksuliikenteen hallinnan pienemmälle määrälle vastuuhenkilöitä.
 • Rahastonhoitajien työmäärä vähenee automatisoinnin ja keskittämisen ansiosta ja heille muodostuu selkeät vastuualueet joukkueen talouden seurannasta sekä ostolaskujen hyväksymisestä.
 • Joukkuekohtainen seuranta ja budjetointi on mahdollista kustannuspaikkoja hallinnoimalla.

Näin käyttöönotto etenee

Mikäli suunnittelette taloushallinnon sähköistämistä ja yhden pankkitilin käyttöönottoa, niin tarkempi suunnitelma rakennetaan yhdessä tilitoimistokumppanin kanssa.

Olympiakomitean yhteistyökumppanit Visman Netvisor ja tilitoimisto Rantalainen auttavat sinua seurasi taloushallinnon kehittämisessä. Rantalainen on mukana niin suomalaisten lajiliittojen toiminnassa kuin paikallisessa seuratoiminnassakin pyrkien kehittämään koko urheilutoimialan taloushallintoa kokonaisvaltaisesti.

Rantalainen tarjoaa nyt taloushallinnon kartoituksen kehitysehdotuksineen urheiluseuroille. Veloituksettomassa seurakartoituksessa käydään yhdessä läpi seuran talous- ja palkkahallinnon nykytilannetta ja keskustellaan tulevaisuuden kehityskohteista ja mahdollisuuksista. Kartoitus kestää n. 45 – 60 minuuttia, ja seura saa kartoituksesta itselleen kirjallisen dokumentin.

Ilmoittaudu maksuttomaan seurakartoitukseen: www.rantalainen.fi/toimialaratkaisut/urheiluseurat/  

Tilaa seurasi käyttöön maksuttomat digitaaliset palautekyselyt. Ne ovat helppokäyttöisiä ja monikielisiä – saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kyselyt on suunniteltu eri kohderyhmille sopiviksi, ja ne perustuvat valmiisiin mallipohjiin. Seura ei valitettavasti voi lisätä kyselyyn omia lisäkysymyksiä. Anna jäsenillesi mahdollisuus ilmaista mielipiteensä ja vaikuttaa seuranne kehitykseen!

Suosittelemme toteuttamaan kyselyt seurassa säännöllisesti, esimerkiksi kerran kaudessa. Tämä auttaa johtokuntaa ja muita toimijoita saamaan paremman käsityksen siitä, mitä jäsenet arvostavat, missä on parantamisen varaa ja miten seura voi vastata jäsenten tarpeisiin entistä paremmin. Kyselyn tilaajan on helppo seurata kyselyn tuloksia ja tallentaa ne kätevästi Exceliin, Wordiin ja PowerPointiin.

Seuran hallituksen itsearviointilomake tarjoaa mahdollisuuden arvio oman seuran onnistumisten arvioiminen.  Tiimiharjoitukset auttavat toimivan tiimin rakentamista.

Tutustu kyselyihin – mallipohjat

Tilaa kyselyt seurallesi

Kyselytilaukset käsitellään kerran viikossa keskiviikkoisin aamupäivällä. Tilaaja saa linkit sähköpostiinsa Surveypalilta. Voit tilata kyselyn koko seuralle tai halutessasi lisätä kyselyyn ryhmäjaon, jolloin seura voi tarkastella tuloksia voi tarkastella kokonaisuuden lisäksi ryhmittäin. 

Täytä tilauslomake

Lisätietoja kyselyistä: suvi.voutilainen@olympiakomitea.fi. Teknisissä asioissa (esim. kadonnut kyselylinkki) voit olla myös suoraan yhteydessä kyselyt tuottaneeseen Surveypal Oy:hyn jussi.tiainen@surveypal.com.

Tähtiseura-ohjelma kutsuu seurat kehittämisen polulle

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen yhdessä kehittämä laatuohjelma, jonka avulla jokainen seura voi ottaa omia edistysaskeleita menestyäkseen nyt ja tulevaisuudessa.

Help Desk

Järjestötoiminnassa voi tulla joskus vastaan kysymyksiä, joita itse ei osaa ratkaista tai joiden ratkaisemisessa haluaa tukea ulkopuoliselta asiantuntijalta. Näissä tapauksissa voit täyttää HelpDesk -yhteydenottolomakkeen, jonka jälkeen olemme sinuun yhteydessä.  Palvelusta vastaa Suomen Olympiakomitea.

Tapahtumakalenteri

Sisällön tarjoaa

Sporttihaku-logo

Sisällön tarjoaa

Sporttihaku-logo

Lisätietoja seuran johtamisen palveluista