Universiadit

Universiadit on korkeakoulussa opiskeleville urheilijoille tarkoitettu monilajinen kilpailutapahtuma. Universiadeissa kilpaillaan erikseen kesä- ja talvilajeissa, ja kisat järjestetään joka toinen vuosi. Kisat ovat aina parittomina vuosina.

Talvella 2023 kilpailtiin Yhdysvaltojen Lake Placidin legendaarisissa maisemissa, ja kesäkisat pidettiin Kiinan Chengdussa.

Talvikisat Torinossa 2025

Kesäuniversiadit Saksassa 2025

Kesällä 2025 kisataan Saksassa, jossa Rein-Ruhrin alue luo puitteet upeille kesäuniversiadeille. 

Entä opiskelijoiden MM-kilpailut?

Autamme lajeja ja urheilijoita opiskelijoiden MM-kilpailuihin liittyvissä kysymyksissä. Vuonna 2024 järjestetään opiskelijoiden MM-kilpailuja 21 eri lajissa.

Jukka jeesaa universiadi- ja opiskelijoiden
MM-kisa-asioissa

Lyhyesti universiadeista

Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija, joka on iältään 17–25-vuotias.

Kesäuniversiadeissa on kilpailtu vuodesta 1959 lähtien ja ensimmäiset talviuniversiadit järjestettiin Torinossa vuonna 1960.

Kesäuniversiadeissa kilpaillaan kolmessatoista vakituisessa lajissa. Lisäksi isäntämaa voi valita kisoihin muutamia lajeja. Vakituiset lajit ovat judo, miekkailu, pöytätennis, rytminen voimistelu, telinevoimistelu, tennis, uinti, uimahypyt, taekwondo, jousiammunta ja yleisurheilu sekä joukkuelajeista jalkapallo, koripallo, lentopallo ja vesipallo.

Talviuniversiadeissa kilpaillaan vakituisesti seuraavissa lajeissa: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, curling, jääkiekko, kaukalopikaluistelu (short track) ja taitoluistelu (sis. muodostelmaluistelu). Useimmiten ohjelmassa nähtyjä valinnaisia lajeja ovat freestyle, mäkihyppy, yhdistetty ja pikaluistelu.

Suomi on saavuttanut kesäuniversiadeissa yhteensä 51 mitalia (15 kultaa, 15 hopeaa, 21 pronssia). Talviuniversiadeissa lukumäärä on 75 mitalia (14 kultaa, 23 hopeaa, 38 pronssia)