Asiantuntijat urheilijan tukena

Urheilijana valmennustiimissäsi voi olla mukana monen alan asiantuntijoita, jotka auttavat sinua kehittymään ja saavuttamaan tavoitteesi. Valmennuksessa työskennellään yhdessä menestyksen ja tulosten eteen. Valmentaja johtaa prosessia, ja asiantuntijat ovat mukana tukemassa sitä omalla osaamisellaan. 

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten asiantuntijatuki määräytyy urheilijan tason, lajin ja iän perusteella. Yläkouluvaiheessa asiantuntijatoiminta keskittyy valmentajien ja opettajien osaamisen tukemiseen sekä ryhmämuotoisiin urheilijoiden kohtaamisiin. Toisella asteella asiantuntijatoiminta voi edellisten lisäksi olla tarpeen mukaan yksilöllistä ohjausta. Huippuvaiheessa asiantuntijatuki on räätälöityä, tarpeen mukaan toteutettua ja yhdessä lajiliiton ja huippu-urheiluyksikön kanssa resursoitua. 

Osallistuva asiantuntijuus tarkoittaa, että asiantuntijat tekevät tiivistä yhteistyötä ja ovat mukana urheilijan arkiharjoittelussa. Tavoitteena on kehittää suorituskykyä, harjoitteluvalmiuksia ja terveyttä. Asiantuntijat työskentelevät osana moniammatillisia tiimejä, ja jokaiselle asiantuntijalle on sovittu tietty vastuu ja rooli valmennuksessa. 

Asiantuntijat työskentelevät osana moniammatillisia tiimejä, ja jokaiselle asiantuntijalle on sovittu tietty vastuu ja rooli valmennuksessa. Rooli vaihtelee tarpeen mukaan ja joskus se voi olla hyvin pieni. Tärkeintä on, että suunnitellut asiat näkyvät urheilijoiden ja valmentajien arjessa, jota asiantuntijat tukevat tarpeen mukaan. 

Asiantuntijaverkostot 

Urheiluakatemioissa ja valmennuskeskuksissa toimii asiantuntijoita, jotka kuuluvat valtakunnallisiin verkostoihin mm. näillä asiantuntija-aloilla:  

  • kaksoisura 
  • fysiikkavalmennus 
  • harjoittelun ja kehittymisen seuranta 
  • urheilufysioterapia 
  • lääkäritoiminta 
  • psyykkinen valmennus 
  • urheiluravitsemus 
  • paraluokittelu 

Asiantuntijatoiminnan linjaukset

Asiantuntijatoiminnan yhteiset linjaukset löydät materiaalipankista.