Huippu-urheilun tuet

Lajien tehostamistuet 

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö tukee lajeja tehostamistuella, jonka avulla autetaan lajeja kohti kansainvälistä huippumenestystä.Lomakkeen alareuna 

Lajien huippu-urheilutoimintaa tuetaan:   

  • suorilla urheilija-, valmentaja- ja lajikohtaisilla talousresursseilla
  • asiantuntijatoiminnan avulla
  • sparraamalla lajien valmennusjärjestelmien ja osaamisen kehittämistä

Valmentajatuet 

Nuorten Olympiavalmentajat (NOV) ovat yhteistyösopimuksella palkattuja valmentajia. Tukipäätökset palkkatuesta tehdään osana lajien tehostamistukipäätöksiä. Valmentajat valitaan ohjelmaan lähtökohtaisesti neljän vuoden ajaksi, tarkastelu tehdään vuosittain. 

Olympia- ja paralympiavalmentajia (OV + PV) ovat huippu-urheiluyksikön tukiurheilijoiden (kärkiurheilijat) henkilökohtaiset valmentajat sekä maajoukkueiden päävalmentajat valituista lajeista. Valmentajat valitaan ohjelmaan lähtökohtaisesti kahden vuoden ajaksi, tarkastelu tehdään vuosittain.  

Urheilija-apurahat

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valmennus- ja harjoitteluapurahoja vuosittain valtion talousarvion rajoissa. Valtion valmennus- ja harjoitteluapuraha on suuruudeltaan 6 000, 10 000 tai 20 000 euroa vuodessa. Apuraha on veroton. 

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten avustukset

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain suoraa tukea urheiluakatemioille ja liikunnan koulutuskeskuksissa sijaitseville valmennuskeskuksille. Tuki on suunnattu parantamaan urheilijoiden mahdollisuuksia kaksoisuraan sekä tukemaan huippu-urheilun kehittämistä ja osaamisen jakamista eri puolilla maata sijaitsevissa keskuksissa.  

Lisää luettavaa

Materiaalipankista löydät kattavasti tietoa huippu-urheilun tukijärjestelmästä sekä kuluvan strategiakauden tehostamistuet talvi- ja kesälajeissa. 

Huippu-urheiluyksikön rooli ja tehtävät

Tutustu Tietoa meistä -osioon, jossa huippu-urheiluyksikön rooli ja tehtävät on kuvattu.

Kysy huippu-urheilun tukijärjestelmästä Leenalta