Urheilija-apurahat ja urheilijan talous

Apuraha turvaa urheilijan taloutta ja luo edellytyksiä ammattimaiselle tai päätoimiselle valmentautumiselle.  

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää 6 000, 10 000 tai 20 000 euron suuruisia, verottomia valmennus- ja harjoitteluapurahoja vuosittain. Työssäolo tai opiskelu ei ole apurahan saamisen este. Verovapaat apurahat eivät myöskään vaikuta opintotukeen.  

Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Apuraha ei ole palkkio menestyksestä, mutta sitä myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä urheilijan tulos/menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen. 

Arvioinnissa huomioidaan lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä. 

Tutustu hakuohjeisiin ja hae apurahaa tästä.

Urheilijarahasto

Urheilijarahasto on tarkoitettu urheilu-urasi päättymisen jälkeisen ajan toimeentulon turvaamiseksi. Voit käyttää rahastoa sekä yksilö- että joukkueurheilijana. Urheilijarahastoon voi siirtää myös osan urheilijan palkasta. 

Valmennusrahasto

Valmennusrahastoa voit käyttää aktiiviurasi aikana ja sinne maksettuja tuloja voi käyttää oman lajin harjoittelusta ja kilpailusta aiheutuviin kuluihin.

Vanhat apurahapäätökset löytyvät opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta