Olympialaiset

Urheilun suurissa hetkissä mikään ei vedä vertoja olympialaisille. Nykyaikaiset olympialaiset juontavat juurensa antiikin Kreikan legendaarisista Olympian kisoista, mutta ne ovat paljon enemmän kuin vain kilpailu. Ne ovat maailmanlaajuinen ilmiö – seuratuin ja odotetuin urheilutapahtuma, joka kokoaa yhteen urheilijat ja katsojat kaikkialta maailmasta. 

Vuonna 1896 Ateenassa järjestettyjen ensimmäisten nykyaikaisten olympialaisten myötä syntyi kisojen legenda, joka on intohimoa, yhteisöllisyyttä ja uskomattomia tarinoita.  

Suomen oma panos olympiahistoriaan on merkittävä. Vuonna 1952 Helsingissä järjestetyt kesäolympialaiset ovat syvästi juurtuneet maamme kansalliseen identiteettiin. Ne ovat osa tarinaa, joka kertoo suuresta innostuksesta ja urheilun voimasta. 

Olympialaiset ovat elämys, joka yhdistää meitä kaikkia – penkkiurheilijoita, innokkaita kannattajia ja niitä, jotka haluavat kokea jotain ainutlaatuista. Niin paljon on tapahtunut, niin paljon on vielä edessä. Valmistaudu seuraavaan lukuun olympiahistoriassa! 

Pohjoisen tähdet – koko Suomen joukkue 

Kun on hetki ennen, kun sydän pakahtuu, kun taka-askelia ei enää voi ottaa. Kun mennään äärirajoille, kun kuljetaan edellä, kun vedetään isosti. Kun ollaan yhtä, kun annetaan kaikkemme, kun uskalletaan.  

Siinä olemme me, Pohjoisen tähdet, koko Suomen joukkue. 

Pohjoisen tähtiä ovat kaikki Suomen olympia- ja paralympiajoukkueeseen kuuluvat urheilijat. Pohjoisen tähtiä on ollut monia ennen meidän nykyurheilijoitamme – ja tulee olemaan monia myös heidän jälkeensä. Nämä urheilijat ovat juosseet omia polkujaan, hiihtäneet omia latujaan, hävinneet sadasosalla ja voittaneet kahdella. He ovat näyttäneet, ettei mahdoton olekaan mahdotonta.   

Pariisi 2024

Ikonisten maamerkkien kaupunki isännöi maailman suurinta urheilujuhlaa. Pohjoisen tähdet mittelevät jälleen menestyksestä.

Paralympialaiset kasvattavat suosiotaan

Pariisin paralympialaiset kilpaillaan 28.8.–8.9.2024

Suomalaisten olympiavoittajien galleria

Tutustu olympiasankareihin, jotka ovat tuoneet kunniaa, iloa ja roppakaupalla jännittäviä urheiluhetkiä koko kansalle. Galleriassa voit ihailla heidän saavutuksiaan ja muistella heidän voittojaan! 

Olympedia on olympiatiedon koti

Kuka kilpaili ja missä kisoissa? Entä kuinka monta mitalia milläkin maalla on? Täältä löydät valtavan määrän tietoa olympialaisista ja niissä kilpailleista urheilijoista. 

Olympialaiset lyhyesti

Ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset järjestettiin Ateenassa vuonna 1896. Vuodesta 1924 alkaen olympialaiset on jaettu erillisiin kesä- ja talvikisoihin. Vuodesta 1994 alkaen kisojen rytmiä muutettiin niin, että kesä- ja talvikisat järjestetään eri vuosina.

Olympedian mukaan kokonaismäärä on 310 (104 kultaa, 86 hopeaa, 120 pronssia).

Enkelten kaupunki Los Angeles isännöi 2028 kesäkisoja 14.7.-30.7.2028. Australian Brisbanessa taas kilpaillaan kesäkisat 23.7.-8.8.2032. Talvikisoista päätökset tehdään Pariisin olympialaisten yhteydessä.

Kohtaa Pohjoisen tähdet

Urho Kujanpää

Yleisurheilu, Seiväshyppy