Kaksoisura – urheilun ja muun elämän yhdistäminen

Urheilijana voit toteuttaa kaksoisuraa monella tavalla. Suomalainen kaksoisura alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään. Kaksoisura-ajattelu pohjautuu EU:n Dual Career -linjauksiin. 

Urheilu ensimmäisenä ammattina 

Urheilu ensimmäisenä ammattina on aikaa, jolloin keskityt urheiluun täysipainoisesti. Siihen sisältyy suunnitelma koulutuksen ja tulevaisuuden varalle, joka valmistaa sinua urheilu-uran jälkeiseen elämään. Urheilu-ura on investointi oman osaamisen kehittämiseen, ja urheilusta opittuja taitoja voi hyödyntää tulevissa opinnoissa ja työelämässä. 

Urheiluakatemia- ja valmennuskeskusverkostossa kannattaa pysyä kiinni aktiiviuran aikana. Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten asiantuntijat, samoin kuin Olympiakomitean kaksoisura-asiantuntijat ovat tukenasi urheilu-urasi aikana sekä siirtymävaiheessa urasi seuraavaan vaiheeseen. 

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen 

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen voi tarkoittaa opiskelua avoimessa korkeakoulussa, räätälöityjä ratkaisuja ammatillisissa oppilaitoksissa tai tutkinto-opiskelua korkeakoulussa. Tutkinto-opiskelijana sinun kannattaa rohkeasti rytmittää opiskelua urheilun ehdoilla, mikä voi tarkoittaa myös taukoja opiskelusta. Eri oppilaitoksilta löytyy myös erityisesti urheilijoille suunnattuja oppisisältöjä. 

Urheilun ja muun työn yhdistäminen 

Muussa työssä käymiselle voi olla taloudellisia tarpeita, mutta se voi myös tasapainottaa urheilijan elämää ja tukea urheilun tuloksen tekoa. Muun työn tekeminen urheilun ehdoilla edellyttää työnantajalta joustavuutta työajoissa ja viikoittaisissa työtunneissa. 

Urheilu-uran tulee tukea hallittua urasiirtymää  

Urasiirtymä (Career Transition) tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija lopettaa tavoitteellisen huippu-urheilun ja siirtyy seuraavaan uravaiheeseen. Lue lisää urasiirtymävaiheen tuesta täältä.

Puolustusvoimien urheilukoulu  

Puolustusvoimien urheilukoulu kouluttaa tiedusteluryhmiä poikkeusolojen tarpeisiin. Sotilaskoulutuksen lisäksi Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen aikana. 

Puolustusvoimien Urheilukoulu sijaitsee Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä. Kainuun prikaatissa Kajaanissa koulutetaan talvilajeista ampumahiihto, hiihtosuunnistus, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetyn hiihto. 

Mitä Dual Career -tarkoittaa kansainvälisesti?

Aiheesta on tehty kaksi kansainvälistä tutkimuskatsausta: vuonna 2022 valintavaiheen kaksoisura sekä kaksoisura korkeakouluissa vuonna 2021.

Lukuvuoden opiskelijaurheilija

Kuka on lukuvuoden opiskelijaurheilija ja millä perusteella sellainen valitaan?

Yläkoululainen – lähtisitkö urheilijan polulle? 

Oletko tavoitteellisesti urheileva nuori ja haluaisit panostaa urheiluun enemmän? Tutustu mahdollisuuksiin, joita yläkouluikäisille on tarjolla. Täältä löydät lisätietoa urheiluyläkouluista ja täältä yläkoululeirityksestä.  

Haku urheiluoppilaitoksiin 

Toisen asteen opiskelupaikka haussa? Urheiluoppilaitos on sinua varten, jos urheilet tavoitteellisesti. Lue lisää urheiluoppilaitoshausta tästä linkistä.

Huippu-urheilijamyönteiset korkeakoulut 

Suomessa on jo viisi huippu-urheilijamyönteistä korkeakoulua, joissa opiskelevien urheilijoiden arki on toimivampaa ja opiskelua ohjataan urheilijaa tukien.  Tutustu aiheeseen täällä.

Kaksoisura-asioissa sinua auttavat