Mietityttääkö kilpailuissa soitetun musiikin tekijänoikeuskorvaukset? Entä onko seuranne vapaaehtoistyöntekijät vakuutettu tapaturmien varalta? Oletteko joskus kaivanneet asiantuntijoiden apua seuranne ratkaistaviin kysymyksiin?

Näihin ja moniin muihin urheiluseurojen tarpeisiin Olympiakomitea tarjoaa tukea ja palveluja. Yhteisten palveluiden tuottamisen tavoitteena on helpottaa urheiluseuratoimijoiden arkea ja tarjota oivaltavia kustannustehokkaita palveluratkaisuja seuroille.

Hyödyllisiä etuja ja palveluja seuroille

Seuroissa toimii eri rooleissa vuosittain noin 500 000 vapaaehtoista toimijaa.  Tarjoamme seuratoimijoille erilaista koulutusta oman osaamisen kehittämiseksi: hallinnon, taloushallinnon, työnantajatehtävien, viestinnän jne. verkkokoulutusten avulla osaamista voi lisätä itselle sopivana aikana ja ilman kuluja. Tutustu koulutuksiin koulutukset seuroille -sivulta.

Tuplaturva sisältää liikunnan toiminnanvastuuvakuutuksen sekä vapaaehtoistyön tapaturmavakuutuksen. Vakuutettuina ovat mukaan liittyneet lajiliitot ja niiden piirit, alueet ja jäsenseurat. Tarkista mukana olevat liitot materiaalipankin listauksesta. Tuplaturva 2024: mukana olevat liitot (PDF)

Vapaaehtoistyöntekijöiden tapaturmavakuutus

Tapaturmavakuutus korvaa urheiluseurojen toimeksiannosta vapaaehtoistyötä tekeville sattuvia tapaturmia. Vakuutetun omavastuu hoitoturvan osalta on 100 euroa.

 • Vapaaehtoistyöntekijän ei tarvitse olla seuran jäsen, vakuutus on silti voimassa.
 • Tapaturma voi sattua esimerkiksi talkoissa, valmennus-, koulutustapahtumissa, kilpailujen järjestelytehtävissä.
 • Myös matkalla vapaaehtoistyöhön sattuneet tapaturmat kuuluvat vakuutuksen piiriin.
 • Vakuutus ei ole voimassa urheillessa, palkkiota tai palkkaa saaville erotuomareille eikä työsuhteessa yllä mainittuihin tahoihin oleville.

Lue korvattavuudesta tarkemmin vakuutusesitteestä ja vakuutusehdoista.

Toiminnanvastuuvakuutus

Toiminnanvastuuvakuutus korvaa seuran kolmannelle osapuolelle aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot, joista vakuutettu on korvausvastuussa. Huom. Toiminnan vastuuvakuutus ei ole korvauspiiriltään yhtä laaja kuin vakuutetun lain mukainen korvausvelvollisuus. Tutustu vakuutusehtoihin.

 • Vakuutus korvaa niin työsuhteisen kuin vakuutetun toimeksiannosta vapaaehtoistyötä tekevän aiheuttamat vahingot.
 • Vakuutus kattaa myös järjestäjän vastuun esimerkiksi leireillä ja kilpailuissa.
 • Vakuutus ei esimerkiksi korvaa vakuutetun hallussa, lainassa, vuokralla tai muuten vakuutetun hyödykseen käytettävänä olevalle omaisuudelle aiheutettuja vahinkoja.
 • Vakuutusyhtiö selvittää korvausvelvollisuuden ja vahingon määrän sekä neuvottelee korvauksen vaatijan kanssa.
 • Vakuutetun omavastuu on 600 euroa.

Lisätietoja 

Tarkemmat tiedot vakuutuksesta ja sen ehdoista löydät esitteestä, joka on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustu Tuplaturva-esitteeseen.

Tapaturman sattuessa ota yhteys Pohjola Terveysmestari -palveluun. Tavoitat terveysmestarit puhelimitse 0100 5225 tai Pohjola Sairaala -sovelluksen kautta

Asioidessasi tarvitset vakuutusnumeron (kts. alla). Kysy Tuplaturvasta Olympiakomitean Help Deskistä.

Vakuutusnumerot ja -ehdot:

 • Vapaaehtoistyöntekijöiden tapaturmavakuutuksen vakuutusnumero: 16­-550-­119-2
 • Toiminnanvastuuvakuutuksen vakuutusnumero: 16-549-997­-7
 • Tapaturmavakuutuksessa noudatetaan Ryhmätapaturmavakuutuksen vakuutusehtoja RT01, voimassa 1.1.2020 alkaen.
 • Vastuuvakuutuksessa noudatetaan Toiminnan vastuuvakuutuksen ehtoja VA 01 (voimassa 1.1.2021 alkaen) ja vastuuvakuutuksen VA 04 (voimassa 1.1.2021 alkaen) erityisehtoja 332 (tavaransäilytys) ja 393 (ravitsemistoiminnan tuotevastuu) sekä Ilmailuliiton erityisehtoa.

Jos kilpailuissa, harjoituksissa tai muissa tilaisuuksissa esitetään musiikkia, on tapahtuman järjestäjä velvollinen maksamaan korvausta musiikin tekijöille, esittäjille, kustantajille ja tuottajille. Teoston ja Gramexin kanssa on sovittu keskitetysti musiikin julkiseen esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista. Sopimukset koskevat mukaan liittyneitä liittoja ja niiden jäsenseuroja sekä liikunnan aluejärjestöjä niiden omassa toiminnassaan.

 • Teosto-sopimuksen numero: 70014878
 • Gramex-sopimuksen numero: LII040

Sopimuksen piiriin liittyneet lajiliitot on listattu materiaalipankistamme löytyvässä dokumentissa. Sopimuskausi on kaksivuotinen. Olympiakomitea on sopinut liittojen kanssa maksuosuuksista.

Kun musiikin käyttö on sopimuksen mukaista, ei lajiliittojen, seurojen tai joukkueiden tarvitse hakea erillisiä lupia tai maksaa erillisiä korvauksia Teostolle tai Gramexille.

Saat lisätietoa musiikkisopimuksista Olympiakomitean Help Deskistä.

Missä ja miten musiikkia saa käyttää?

Sopimukset antavat lajiliitoille ja seuroille oikeuden käyttää musiikkia järjestämässään:

 • Liikunta- ja urheilutoiminnassa: esimerkiksi kilpailuissa, harjoituksissa, kilpailu- ja harjoitusalueella sekä liikunta- ja urheilutapahtumissa
 • Pienimuotoisissa oheistapahtumissa kuten esimerkiksi myyjäisissä, juhlissa, illanvietoissa, näytöksissä ja leiritilaisuuksissa

Sopimukset edellyttävät, että on kyse:

 • Yhteensä alle 15 000 hengen liikunta- ja urheilutapahtumasta
 • Yhteensä alle 200 hengen oheistapahtumasta
 • Lajiliiton, seuran tai joukkueen järjestämästä tapahtumasta, toiminnasta tai tilaisuudesta

Sopimukset eivät kata kaikkea musiikin esittämistä. Ne eivät koske esimerkiksi elinkeinotoimintaa, ammattimaisia esiintyjiä, musiikin verkkokäyttöä, suoratoistopalveluita (esim. Spotify) eikä huvitilaisuuksia. Myöskään musiikin striimaus urheilujärjestöjen sopimuksella ei ole mahdollista. 

Teostolla ja Gramexilla on omat, toisistaan eroavat ohjeistukset striimaukseen. Tarkista aina ajankohtainen tilanne tekijänoikeusjärjestöjen verkkosivuilta.

Olympiakomitea on neuvotellut liikunta- ja urheilujärjestöjen sekä seurojen tarpeisiin OM Sport IT -palvelupaketin. Pilvipohjainen palvelu takaa pääsyn tärkeisiin järjestelmiin ja tarvittaviin ohjelmiin ajasta, paikasta ja laitteesta riippumatta, myös kentän ja kaukalon laidalla. Se kattaa toimistotyön perusasioita kuten kalenterit, sähköpostit, tiedostojen säilyttämisen, tietoturvan ja näihin liittyvät palvelut 24/7. Palvelun tuottaa Avoki Oy.  Tarkemmat tiedot palvelun sisällöstä ja hinnoittelusta: Petri Löyttyniemi, puh. 040 6256477.

Olympiakomitean yhteistyökumppani Rantalainen tuntee urheilun taloushallinnon. Rantalainen tarjoaa urheiluseuroille ilmaisen taloushallinnon kartoituksen. Kartoituksen tuloksena urheiluseura saa hyvän kuvan talous- ja palkkahallinnon nykytilasta ja mahdollisista kehityskohteista.

Tutustu Rantalaisen tarjoukseen seuroille Rantalaisen nettisivuilta.

Urheilu- ja harrastustoiminnan kentälle on tarjolla konkreettista apua ristiriitatilanteiden ratkaisemiseksi. Ulkopuoliset sovittelijat voivat auttaa käsittelemään ristiriitatilanteita. Sovittelua on tarjolla maksutta.

Katso THL:n alueittainen listaus sovittelutoimistoista ja niiden yhteystiedoista.

Maksuttomia palveluja seuroille

Help Desk – asiantuntijat apunasi

Järjestötoiminnassa voi tulla joskus vastaan kysymyksiä, joita itse ei osaa ratkaista tai joiden ratkaisemisessa haluaa tukea ulkopuoliselta asiantuntijalta. Tarjoamme asiantuntijoidemme maksutonta apua seuroille. Voit täyttää HelpDesk -yhteydenottolomakkeen, jonka jälkeen olemme sinuun yhteydessä.

Tähtiseura-ohjelma kehittämisen tukena

Tähtiseura-ohjelma tarjoaa seuroille maksuttoman palvelun, jonka avulla jokainen seura voi ottaa omia edistysaskeleita menestyäkseen nyt ja tulevaisuudessa. Seura saa käyttöönsä Tähtiseura-verkkopalvelun, joka ohjaa kehittämistä, erilaisia työkaluja, asiantuntijoiden apua sekä auditoinnin ja siitä saadut kehittämisehdotukset .

Suomisport on seurojen tehotyökalu

Palvelu on Olympiakomitean tarjoama jäsenpalvelu sen jäsenliitojen alaisille seuroille. Suomisportin avulla seura voi hoitaa kaikki seuran toimintaan liittyvät asiat – jäsenyydet, maksut,  ryhmien hallinnan jne. Näin seuran toimintaan liittyvät tiedot ovat aina reaaliajassa yhdessä paikassa.  Suomisportissa ei ole kuukausi-, vuosi- tai käyttöönottomaksuja.

Seuroille tarkoitetuista palveluista kertovat lisää