Oletko kiinnostunut kehittämään osaamistasi ohjaajana ja valmentajana? Tälle sivulle on koottu vinkkejä ja koulutuksia juuri sinulle.  

Monipuolinen ja laadukas seuratoiminta sekä huippu-urheilu tarvitsevat osaavia valmentajia ja ohjaajia.  

Tervetuloa ohjaajaksi -verkkokoulutus

Tervetuloa ohjaajaksi -verkkokoulutus on aloitteleville ja uusille lasten ohjaajille suunnattu koulutus. Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää lasten ohjaajan tehtävään.

Ensimmäisen tason valmentaja- ja ohjaajakoulutus (VOK 1)

Ensimmäisen tason valmentaja- ja ohjaajakoulutuksesta (VOK 1) saat perustan harjoitusten laadukkaaseen toteuttamiseen lajista ja harrastajien ikä- ja osaamistasosta riippumatta. Koulutuskokonaisuus koostuu teemakoulutuksista sekä niihin liittyvistä itsenäisistä opinnoista. Osallistuja voi suuntautua joko lasten ja nuorten liikunnan tai aikuisliikunnan ohjaamiseen. 

Muista myös Lasten Liike -lasten liikunnan ohjaajakoulutukset aloitteleville ja kokeneille ohjaajille.  

Vastuullinen valmentaja –verkkokurssi

Vastuullisen valmentajan verkkokurssilla tutustut vastuulliseen ja hyvään valmentamiseen, sekä opit fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti turvallisen toimintaympäristön edistämisestä. Kurssin suorittamalla osoitat sitoutumisesi vastuulliseen valmentamiseen.

Liikuntakerhoja lapsille

Lasten liike

Lasten Liike on koko liikuntayhteisön yhteinen ponnistus lasten liikunnallisen harrastustoiminnan lisäämiseksi. Se lisää iloa ja riemua alakoululaisten päiviin. Lasten Liike -laatumerkki viestii perheille kaikille avoimesta harrastustoiminnasta. Erityisiä liikunnallisia lajitaitoja ei tarvita. Tärkeintä on liikunnasta nauttiminen ja yhdessä iloitseminen.

Lasten Liike -koulutukset antavat ohjaajille monipuolista tietoa ja työkaluja ohjaamisen tueksi. KoulutuksiOhjaaja saa koulutuksesta erinomaiset perustiedot ja runsaasti käytännön työkaluja kaikille avoimen ja innostavan liikunnallisen harrastustoiminnan suunnitteluun. Koulutuksesta vastaavat liikunnan aluejärjestöt. Katso seuraavat avoimet Lasten liike -ohjaajakoulutukset liikunnan aluejärjestöjen verkkosivuilta.

Liikuntaleikkikoulu 2-6 -vuotiaille

Liikkari tarjoaa laatua ja monipuolisuutta pienten lasten harrastamiseen 

Liikuntaleikkikoulu, Liikkari, on valmis konsepti, jonka avulla urheiluseurat, yhdistykset ja päiväkodit voivat tarjota laadukasta harrastustoimintaa 2-6 -vuotiaille lapsille ja tutustuttaa heitä turvallisesti liikunnan harrastamiseen. 

Liikkarissa tärkeää on lapsilähtöisyys, monipuolisuus ja leikillisyys. 

Tervetuloa mukaan Liikuntaleikkikoulun iloiseen maailmaan! 

Tätä kaikkea on Liikkari

Liikkarin ikäluokat ovat: 

  • 2–3-vuotiaiden Perheliikkari (helposti sovellettavissa varhaiskasvatukseen) 
  • 4–5-vuotiaiden Liikkari 
  • 6-vuotiaiden Liikkari 

Ennen toiminnan aloittamista ohjaaja käy 16 tunnin Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen, jonka keskeisiä teemoja ovat liikunnallisten perustaitojen kehittyminen, leikinkehittely ja lasten monipuolisen liikunnan ohjaaminen. 

Suomenkielisistä koulutuksista vastaavat Liikunnan aluejärjestöt.  

Ruotsinkielisistä koulutuksista vastaa Finlands Svenska Idrott. 

Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen käyneet voivat tilata Liikuntaleikkikoulun lisämateriaaleja verkkokaupasta (siirryt toiseen palveluun). 

  • 2–3-, 4–5- ja 6-vuotiaille kotitehtävävihkot suomeksi ja ruotsiksi. Kotitehtävävihkojen avulla voidaan innostaa ja kannustaa perheitä liikkumaan yhdessä lastensa kanssa. 
  • Sykkivät Sydämet -cd-levy, josta löytyy viisi kappaletta liikuntavinkkeineen. Sykkivät Sydämet -albumi on saatavilla myös Spotifystä. 

Muut materiaalit löydät materiaalipankista.

Kyllä voi! Liikkarissa harjoitellaan liikunnan perustaitoja ennen lajitaitojen harjoittelua. Seuran toiminta tulee tutuksi myös vanhemmille Liikkarin yhteistuntien myötä. 

Jokaisen ikäryhmän tuntimalleihin kuuluu yhteistunteja: Perheliikkarissa lapsi ja aikuinen liikkuvat joka tunnilla yhdessä, 4–5-vuotiailla aikuinen on mukana kerran kuukaudessa ja 6-vuotiailla vähintään kerran kaudessa. 

Liikuntaleikkikoulun materiaalit helpottavat ohjaajan työtä. Saat valmiista tuntimalleista kausisuunnitelmat usealle vuodelle. Mallit ovat lasten liikunnan asiantuntijoiden suunnittelemia ja ne etenevät lapsen kehitysvaiheiden mukaisesti. 

Liikkarin materiaalit saat käyttöösi, kun olet käynyt Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen. 

Kyllä sopii! Liikuntaleikkikoulussa lapsi oppii motorisia perustaitoja, leikinomaisesti ja lapsilähtöisesti. 

Liikuntaleikkikoulu soveltuu hyvin varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osaksi päiväkodin omaa liikuntasuunnitelmaa ja Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman toteuttamiseen. 

Liikuntaleikkikoulun materiaalit sisältävät valmiit tuntimallit eri-ikäisille ja sen lisäksi erillisen leikki- ja välineliitteen. Tuntimallit ovat lasten liikunnan asiantuntijoiden suunnittelemia ja ne etenevät lapsen kehitysvaiheiden mukaisesti. 

Liikuntaleikkikoulun materiaalit saat käyttöösi, kun olet käynyt Liikuntaleikkikoulun ohjaajakoulutuksen. 

Kyllä voi! Perheliikkarissa jokainen lapsi saa liikkua oman aikuisen kanssa. Aikuinen voi olla isä, äiti, isovanhempi tai joku muu lapselle tärkeä aikuinen. Heidän roolinsa on olla aktiivisia lapsensa kanssa liikkujia. Yhdessä ohjaajan kanssa he innostavat, rohkaisevat, kannustavat, auttavat ja opastavat lastaan. He ovat myös tärkeitä palautteen antajia – he varmistavat, että lapsi tulee nähdyksi, kuulluksi ja sopivasti ihailluksi riittävän usein. 

Liikuntaleikkikoulujen järjestäjät voivat tilata verkkokaupastamme erilaisia kotitehtävävihkoja lapsille. Tehtävien myötä haluamme innostaa lapsia ja aikuisia liikkumaan yhdessä kotonakin.