EYOF-kisat

Näillä kisoilla on monta nimeä! Euroopan nuorten olympiafestivaalit eli lyhyemmin EYOF –kisat ovat monilajikisat nuorille. Kisat järjestetään parittomina vuosina sekä talvi- että kesälajeissa.

EYOF -kisoissa nuorilla on mahdollisuus saada kokemusta korkeatasoisista kansainvälisistä kilpailuista sekä tutustua muihin kulttuureihin. Kuulostavatko nämä nimet tutuilta: Anja Pärson, Marit Björgen, Peter Prevc, Johannes Thignes Bö, Peetu Piiroinen ja Janne Happonen? Muun muassa kaikki nämä urheilijat ovat olleet mitaleilla nuorena niin EYOF –kisoissa kuin olympialaisissakin.

Suomella on EYOF-kisoista pitkät perinteet, sillä Suomi on ollut joukkueella mukana ensimmäisistä kisoista lähtien. Suomen joukkueen valitsee ja lähettää Suomen Olympiakomitea lajiliittojen esityksen pohjalta.

Mitkä ihmeen EYOF-kisat?

Kisat ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille urheilijoille. 

Kuuleeko Georgia?

Vuosi 2025 on EYOF –kisojen vuosi! Talviolympiafestivaalit pidetään Bakurianissa.

EYOF-kisat lyhyesti

Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge käynnisti nuorten olympiafestivaalit, kun hän toimi Euroopan Olympiakomiteoiden puheenjohtajana. 

Belgian Bryssel järjesti ensimmäiset kesäolympiapäivät 1991 ja Italian Aostassa kilpailtiin 1993 talviolympiapäivät.

Kyllä on. Tampereella kilpailtiin kesäolympiafestivaalit 2009 ja Vuokatti on isännöinyt talvikisoja kahdesti vuosina 2001 sekä 2022.

Ei mikään. EYOF-kisoista käytettiin aiemmin nimitystä olympiapäivät.

EYOF-kisoissa on rajattu lajiohjelma. Se tarkoittaa sitä, että talvikisoissa mukana on 6–8 lajia ja kesäkisoissa 6 yksilölajia ja 4 joukkuelajia. Maksimiosallistujamäärä on kiintiöity lajeittain. Joukkuelajeissa pelataan 6–8 joukkueen turnaus.