Toisen asteen urheiluoppilaitoksiin haetaan kevään yhteishaussa. Vuoden 2024 yhteishaku on päättynyt. Materiaalipankista löydät urheiluoppilaitoshaun opiskelijavalinnan hakuprosessikuvauksen ja kriteeristön.

Kun haet urheilulukioon, urheiluamikseen tai urheilupainotteiseen lukioon urheilulinjalle, sinun tulee täyttää Opintopolku-palvelussa Urheilijan lisäkysymykset.

Täytä hakupalvelussa ensin hakukohteet. Jos haet toisen asteen oppilaitokseen, jossa on urheilulinja (esimerkiksi urheilulukion, urheiluamiksen tai urheilupainotteisen lukion urheilulinjalle), avautuvat sinulle automaattisesti hakukohteiden alle Urheilijan lisäkysymykset (katso kysymykset alla). Sinun on vastattava urheilijan lisäkysymyksiin, jotta voit päästä hakemaasi oppilaitokseen urheilulinjalle,

Urheiluoppilaitoksiin haetaan ainoastaan sähköisellä lomakkeella Opintopolku-palvelussa. Katso videolta ohjeet hakulomakkeen täyttämiseen.

Varmista aina hakuohjeet, aikataulu ja mahdollisesti vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.

Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Saat tarkemmat ohjeet jatkuvasta hausta ammatillisen oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta.

Materiaalipankista löydät lisätietoa urheiluoppilaitoksiin hakemisesta sekä vuoden 2024 hakukriteerit.

Urheilijan lisäkysymykset

Vastaa Opintopolussa tähän kohtaan se koulu, josta haet toisen asteen oppilaitokseen.

Vastaa Opintopolussa tähän kohtaan urheilulajisi, jolla haet urheilulinjalle. Valitse lajisi valikosta tai valitse Muu, mikä? ja kirjoita lajisi tekstikenttään. Vastaa tekstikenttään seura, jossa valmentaudut ja lajisi lajiliitto.

Jos harrastat tavoitteellisesti toista lajia päälajisi ohella, kirjoita se Opintopolussa tekstikenttään tähän kohtaan.

Kirjoita Opintopolussa tämän kysymyksen tekstikenttiin parhaat saavutukset kolmena viimeksi kuluneena kautena, merkitse ikäryhmä/sarja. Merkitse myös ennätystulokset, pelipaikka, rooli joukkueessa tai muu lajin kannalta oleellinen tieto. Vastaa näihin kolmen edellisen kauden/vuoden osalta.

Vastaa Opintopolussa tähän kohtaan seura/joukkue, jossa valmentaudut. Jos kuulut alueen tai piirin valmennusryhmään, vastaa se seuraavaan kohtaan. Jos kuulut maajoukkueeseen tai lajiliiton valmennusryhmään, kirjoita se tekstikenttään.

Seuraavaksi Opintopolussa kysytään valmentajasi yhteystietoja. Kirjoita valmentajasi nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Lukiokohteisiin haettaessa kysytään myös keskiarvoa. Vastaa Opintopolussa tähän kohtaan lukuaineiden keskiarvo kahden desimaalin tarkkuudella. Voit käyttää tässä joulu- tai välitodistuksesi keskiarvoa. Tässä kysyttyä keskiarvoa ei käytetä opiskelijavalinnassa. Keskiarvoa käytetään vain opetusryhmien suunnittelussa. Vastaa silti mahdollisimman tarkasti.