Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.07.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

101 vuoden tauko – Matti Mattsson palautti suomalaisen rintauinnin olympiamitalikantaan

Ennen Matti Mattssonia suomalainen rintauimari oli viimeksi ottanut olympiamitalin vuonna 1920. Kaikkiaan olympiamitali oli uinnissa Suomen historian viides.

Matti Mattsson on avannut Suomen mitalisarakkeen Tokion Olympialaisissa. Mattsson ui 200 metrin rintauinnin loppukilpailussa Suomen ennätyksen 2.07,13 ja nappasi olympiapronssia. Välierissä uitu edellinen SE-aika parantui 1,09 sekuntia.

– Aivan uskomaton fiilis! Olympiamitali on ollut pienestä pojasta asti haaveena. Nyt se on vihdoin realisoitunut. Tämä on äärettömän hienoa, Mattsson totesi.

– Tiesin välierän jälkeen, että kropasta on otettavissa vielä irti. Välieräuinti oli sellainen, että tiesin siellä olevan sekunnin verran löysää. Hieman päälle sekunti siitä lähtikin. Oli älyttömän hyvä uinti, ihan kymppi plus.

Olympiavoiton vei Australian Izaac Stubblety-Cook ajalla 2.06,38. Hopealle liukui Hollannin Arno Kamminga ajalla 2.07,01. Neljäs oli venäläinen ME-mies Anton Tšupkov, joka jäi Mattssonista 0,11 sekunnin päähän.

Mattssonin mitali on Suomelle ensimmäinen uinnista 25 vuoteen. Aiemmat mitalit ovat napanneet Arvo Aaltonen (pronssia 200 ja 400 metrin rintauinnista 1920), Antti Kasvio (pronssia 200 metrin vapaauinnista 1992) ja Jani Sievinen (hopeaa 200 metrin sekauinnista 1996).

– Kotiväelle suurimmat terveiset. Perhe on ollut tässä erittäin vahvasti mukana. Ilman heidän tukeaan tässä ei oltaisi. Kaikki ympärillä olevat ihmiset tietävät, että tämä on myös heidän mitalinsa, Mattsson kiitteli herkistyneenä.

27-vuotias Mattsson edustaa Porin Uimaseuraa. Vuonna 2013 MM-pronssia samalta matkalta napannutta porilaista valmentaa Eetu Karvonen.

Lue lisää

Upea paluu maailman huipulle kahdeksan vuoden piinan jälkeen – Matti Mattsson OlympiaCastin vieraana

Lue lisää aiheesta