Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.11.2021 | Olympiakomitea | Uutinen

Tapani Ilkka 1941 – 2021

Suomen Olympiakomitean entinen puheenjohtaja, professori Tapani Ilkka on kuollut 80-vuotiaana.

Ilkka toimi sekä työurallaan että luottamustoimissa useissa suomalaisen urheilun merkittävimmistä tehtävistä. Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana hän vaikutti vuosina 1988–2004.

Tapani Ilkka muistetaan vaikuttavana puhujana sekä määrätietoisena ja analyyttisena suomalaisen urheilun johtajana. Hän piti aktiivisesti yhteyttä urheilun eri tason toimijoihin kiertäen vuosikymmenten aikana joka puolella Suomea. Ilkan näkemyksiä ja johtajuutta arvostettiin urheiluväen keskuudessa yli laji- ja liittorajojen.

Aktiiviurallaan 1960-luvulla Tapani Ilkka oli maajoukkuetason aitajuoksija. Valmistuttuaan liikuntakasvatuksen kandidaatiksi Jyväskylän yliopistosta 1966 Ilkka toimi yleisurheiluvalmentajana seuraavan vuosikymmenen puoliväliin saakka. Valmentajana hänen huippusaavutuksensa oli Riitta Salinin Euroopan mestaruus 400 metrin juoksussa Roomassa 1974.

Tapani Ilkka teki mittavan työuran Suomen urheiluopistolla Vierumäellä, ensin opettajana 1967–1971, ja sittemmin rehtorina peräti 30 vuoden ajan (1976–2006). Ilkan johdolla Urheiluopisto laajeni jatkuvasti yhä kattavamaksi harjoittelu- ja opiskelumahdollisuuksien tarjoajaksi. Golf oli pitkään Tapani Ilkalle tärkeä harrastus, ja laji veti myös lukuisia vierailijoita Vierumäen kentille.

Ilkan merkittävimmät luottamustehtävät Olympiakomitean puheenjohtajuuden ohella olivat Suomen Urheiluliiton puheenjohtajuus (1983–1990) sekä jäsenyydet Suomen Olympiakomitean hallituksessa (1985-2004) ja SVUL:n hallituksessa (1983–1994). Hän toimi myös vuonna 1994 Helsingissä pidettyjen yleisurheilun EM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Ansioistaan Tapani Ilkka palkittiin vuonna 2001 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suurella ansioristillä ja vuonna 2005 Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) kunniamerkillä. Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Tapani Ilkalle professorin arvonimen vuonna 2006, ja viime tammikuussa Ilkka palkittiin Urheilugaalassa Elämänura-palkinnolla.

Suomen Olympiakomitea hiljentyy kunnioittamaan merkittävän urheiluvaikuttajan muistoa.

Kuva: Urheilugaala / Janina Pitkänen