Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.12.2021 | Seuratoiminta | Uutinen

Lasten ja nuorten urheilun 10 laatulupausta ovat valmistuneet – laatulupaukset edistävät positiivisten liikunta- ja urheilukokemusten syntyä

Lasten ja nuorten urheilun laatulupaukset on työstetty laajassa lajiyhteistyössä lasten ja nuorten liikunnan kehitystyöprosessissa. Laatulupausten avulla halutaan edistää lasten ja nuorten hyvien ja positiivisten liikunta- ja urheilukokemusten syntyä.

Olympiakomitean lasten liikunnan ja urheilun asiantuntija Marko Viitanen on johtanut lasten ja nuorten liikunnan kehitystyötä prosessin alusta lähtien. 10 laatulupauksen työstössä pohja-aineistona on hyödynnetty kansainvälistä iCoachKids-ohjelmaa. Nyt valmistuneet laatulupaukset nostavat Viitasen mukaan esiin tärkeitä teemoja liikunnan ja urheilun parissa toimiville.

Laatulupauksissa syvennytään niin fyysisten, psyykkisten kuin sosiaalisten taitojen huomioimiseen.

– Laatulupaukset toimivat hyvänä pohjana toiminnan suunnittelussa ja antavat samalla konkreettista tukea valmennukseen. 10 laatulupausta voivat toiminnassaan hyödyntää lajit ja seurat sekä näissä toimivat valmentajat, Viitanen kuvaa.Kaiken liikunnallisen ja urheilullisen toiminnan lähtökohtana tulee olla siihen osallistuvien lasten ja nuorten tarpeet. Tätä ajattelumallia korostetaan ensimmäisestä laatulupauksesta lähtien. Viitasen mukaan on ensisijaisen tärkeää, että valmentajat ja ohjaajat rakentavat toimintaympäristöstä jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallisen.

– On tärkeää, että lapset ja nuoret asetetaan etusijalle jo toimintaa suunniteltaessa ja heidän tarpeensa tunnistetaan. Haluamme laatulupausten avulla tukea sitä, että jokaisen lapsen ja nuoren on mielekästä osallistua liikunta- ja urheiluharrastuksiin, Viitanen toteaa.

Kaikista laatulupauksista on katsottavissa videopodcast, joissa aihetta avataan eri asiantuntijavieraiden kanssa. Lapsilähtöisestä toiminnasta keskustellaan yhdessä Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtajan Susanna Strömbergin, Hiihtoliiton koulutuspäällikön Henna Tanhuanpään ja Palloliiton lapsuusvaiheen valmennuspäällikön Santeri Suvalan kanssa.

10 laatulupausta tukevat valmentajan työtä

Laatulupausten työstössä lajiliitot ja lajien asiantuntijat ovat olleet keskeisessä roolissa. Laatulupausten opit on rakennettu eri lajeihin soveltuviksi. Tällä hetkellä lupauksia sovelletaan käytännön toimiksi lajien ja seurojen arkeen.

– Tällä hetkellä lajit konkretisoivat laatulupauksia käytäntöön. Laatulupausten avulla haluamme tukea lajeja ja seurakenttää valmentajien ja ohjaajien kouluttamistyön tukena. Haluamme, että jokainen lapsi ja nuori saa liikunnasta ja urheilusta positiivisia kokemuksia osaavan ja ammattitaitoisen valmennuksen tuella, taustoittaa Viitanen.

Viitanen kuitenkin muistuttaa myös lasten ja nuorten toimintaan osallistuvien perheiden ja tukijoukkojen huomioinnin merkityksestä.

– Vanhemmat ovat tärkeä osa lasten ja nuorten harrastamista – parhaimmillaan suuri voimavara ja kannustaja. Laatulupauksissa olemmekin halunneet korostaa myös valmentajan ja vanhempien välisen vuorovaikutuksen merkitystä. On tärkeää, että valmentaja pitää vanhemmat ajan tasalla harrastamiseen liittyvistä asioista ja kannustaa vanhempia tukemaan lapsen harrastamista.

Vanhempien huomioimista ja osallistamista käsittelevän laatulupauksen videopodcastissa korostetaan kumppanuuden merkitystä. On tärkeää, että vanhemmille tarjotaan jokin kontaktipinta lapsen harrastukseen.

 

Tutustu lasten ja nuorten laatulupauksiin:

10 laatulupausta käsittelevät laajalti lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua käsitteleviä teemoja. Jokaiseen laatulupaukseen pureutuvat videopodcastit ovat katsottavissa Suomen Olympiakomitean YouTube-kanavalta:

Laatulupauksiin voit tutustua myös materiaalipankistamme:

 

Lue lisää aiheesta